Friday, 30 November 2012

~ Sample dan Hadiah ~

Assalamualaikum...salam Jumaat...

Hurmmmm....minggu ni sangat la bzzzzz...title sebagai purchasing je, tapi kerja store pun aku kena buat, kerja logistic pun aku jugakkkkk kena buat...ni dah jadi purchasing cum store cum logistic ni...
#Bos, saya ader 2 "cum" di situ, gaji boleh naik double tak?? Mau kena backhand tazkirah dengan bos...#

Disebabkan ada 1+2 kerja diatas, so di hujung2 bulan akan jadilah beberapa kes...

a) Confirm ot..waktu kerja main FB,blog bagai...waktu ot la baru buat keje terkedek-kedek...haru haru...
b) Meja penuh giler....sana tak key-in, sini tak sign, sinun tak sama harga, situ tak prepare PO...haru haru...
c) Kekadangkan, time busy keje la call berdering2...#pernah 1 kali aku cabut wayar tepon#
d) Terlepas masuk contest2 yang due date selalu hujung bulan...huhuhuhu...

Kerja yang diamanahkan akan dijalankan sebaik mungkin..itulah rezeki kitakan..mengeluh bukan boleh menyelesaikan masalah...diatas tu sekadar bebelan...setiap kerja adalah tanggungjawab...tidak mengharap penghargaan..tp penghargaan akan datang kalau kita ikhlas...


Berbalik pada tajuk asalkan....mukadimah memang lari tajuk selalunya bagi aku...Kita layan gambar...




Program Diaper Swap di Carrefour Klang...


Setiap store diperuntukkan 80pcs..aku orang yang ke 80...Alhamdulillah..


Dapat Pampers Baby Love L17pcs, topi 2 & Sample Pampers Baby Love Pants 1pcs


Hadiah Apron dari Baba's...satu untuk aku, satu untuk encik suami...
Akan diberi satu pada mak aku..sebab mak keje kantin...


Hadiah susu Dumex Mamil dari FB Dumex Mamil
Cerita kemenangan klik sini..
Hamper susu bernilai RM200 + Bubble Bag...

Ada satu lagi berita gembira...menang Share & Win dari seorang blogger...citer selanjutnya kita tunggu next entry...

p/s : Satu "big projek" kurang menjadi, tetapi yakin rezeki Allah itu luas...doakan kejayaanku ini...

Wednesday, 28 November 2012

~ 5:||: Wordless Wednesday ~

Assalamualaikum....tak jawab dosa...#ayatnakngorataweksdedulu#


Ini adalah projek encik suami buat menambah2 pendapatan...
Racik ayam hutan & Racik Burung....



Pernah tak dedulu korang buat macam ni? 
Arwah nenek aku suka sangat...
Cucu pun suka...aku la tu...
Then, anak-anak aku pun suka...
Bersepah, tumpah, berterabur adat la kalo budak yang makan..

Ada la berita gumbira nak diceritakan...tp belum berkesempatan....sama-sama la menunggu....



Thursday, 22 November 2012

~ Adakah Hak Milik Kekal? ~

Assalamualaikum semua...

Tak lama lagi kita akan menyambut hari 'Asyura' iaitu bersamaan 10 Muharram 1434H, iaitu pada hari Sabtu ni..24/11/12..dan pasti semua orang masih ingat lagi bubur asyurakan...

Rindu kenangan masa muda remaja dulu..arwah nenek akan suruh aku beli sayur2 atau cabut ubi atau carik daun2an yang boleh dimasukkan dalam bubur asyura...masa arwah nenek sihat, arwah akan turun sekali tolong buat persiapan masak bubur asyura...tolong potong2 sayur gitu..bila arwah nenek dah tak larat, arwah suruh aku hantar bekas dan sayur2 jer..sebab aku kerja kan..bila bubur asyura dah siap, ada la org kampung tolong hantarkan kat rumah...miss that moment...


Sebenarnya nak citer pasal harta dunia aku yang satu ni..aku cakap harta dunia sebab harta ni tak kekal dan tak boleh dibawa masuk kubur pun...motorsikal aku la...Cik sekuteerrrr Ego..hari Selasa lepas, habis la hutang motor aku ni kat kedai..kalo ikut schedulenya, bulan 6 hari tu dah habis...tp disebabkan duit tu kekadang cukup-cukup makan, kekadang tak cukup, tu yang tergantung beberapa bulan...Memang lega rasanya dah habis bayar, sebab kat kedai tu interest je kemain tinggi melangit...ini last la aku berurusan dengan kedai tu..

Selama pakai Ego ni, aku tak pernah amik gambar beliau sendirian...kalo ader pun terselit-melit jerk..sipi sipi jer bentuk badan beliau...


Ada la sekepin gambar Cik Ego ni...tp tak nmpk sepenuhnya la..

Inila kenderaan aku untuk g keje, balik keje, rempit g kedai, amik anak dr rumah pengasuh, paling jauh balik kampung di Sekinchan..banyak jasanya ni...pernah gak pergi Jusco dengan I-City naik moto...memang kena gelak dgn member ofis bila tau aku naik moto berempat..lagik2 sekuter...ape ada hal...aku lagik suka..berangin satu, parking senang carik, tak payah bayar parking dan tak jammed..

Sehari sebelum raya haji aritu, Ego aku ni wat hal..mati tiba2..nasib la time tu encik suami yang bawa..kalo aku mau nanges tepi jalan raya tu...dah la jauh dari rumah....sekali bukak enjin, hitam legam kat dalam tu..sepatutnya enjin ni warna macam warna besi..silver macam tu la...service sana sani, buka situ sini, korek luar dalam kena la caj lebih RM500....

Waaaa...nanges betul aku...ape hal mahal bebenor ni..dah banyak kena tukar memang la mahal...bak kata tauke kedai tu, minyak hitam bocor tu pasal la enjin tu hitam....kalo pakai sekuter ni, minyak hitam kena jaga...OoOooOooo panjang aku...sebab aku tukar sesuka hati bila ada duit...


Resit pembayaran terakhir..

Itu la cerita Ego aku...sekadar mencoret untuk kenangan aku...dah menginjak angka 30an ni, memory pun low kan..

p/s : Geran motor belum collect lagi, masih di kedai...

Wednesday, 21 November 2012

~ My 1st Big Winning 2012 ~

Assalamualaikum....

Hari yang penuh ceria...sepatutnya nak buat wordless wednesday..tp sebab nak kongsi cerita pasal semalam, terpaksa buat full entry...

Ini kisah lanjutan dari menang shopping spree tu..

Seawal 9.30pagi sudah berasa di Econsave bersama encik suami tersayang..apa-apa hal pun ke toilet dulu.*sanggup amik cuti unpaid leave untuk teman g Econsave*

Terasa rileks siket sebab dah buat warming up kasi panas badan..takut kaki krem, tangan lenguh2 nanti...Ubat nervous pun dah telan..time ni baru ingat nak makan ubat...

Event pukul 10.30pagi, jd dalam pukul 10.00am tu survey lagik sekali...Kalo ikutkan semua barang dari P&G nak amik..tp masa dalam masa 4 minit ni mana yang sempat jerk..

Ada dua peserta, aku dan seorang lagi lelaki cina..dia 1st time, aku pun 1st time..PIC datang dalam 10.40am . So, dia decide aku 1st..tapi lelaki cina ni nak tukar sebab dia ada hal penting. Okla, aku pun tukar la..
Pemenang area Klang hanya 2 orang. Lagi satu dari Butterworth...

Agak lama jugak tunggu turn aku, dalam 11.15 baru peserta lelaki cina tu habis. Itupun kena tunggu lagik sebab pekerja Econsave tu nak re-fill balik barang yang peserta lelaki cina tu dah amik. Aku usha dari jauh tengok dia amik satu troli jerk..tp bil dia cecah lebih kurang RM2,200...wuiiii, aku ingat dalam RM700-RM800 jer..

Sampai turn aku, berlari dengan penuh semangat...1st aku rembat Dynamo, pastu sabun Fab, Downy, Ampi Pur. Sekali dah penuh satu troli...rules dia kalo nak amik troli lagi, kena lari amik kat pintu masuk...tp kebetulan sangat2 ada troli kosong kat situ..PIC tu kata amik jer..aku pun teruskan misi amik Febreeze, berus gigi Oral B, syampu Pantene, Rejoice dan Head & Shoulder. Bila nak amik Whisper, masa dah stop..cukup 4 minit...penat dan lenguh tangan aku...

Malangnya gambar ketika kejadian tiada...sabar je la aku...rupanya setting telefon aku tertukar..sepatutnya camera setting@storage memory card, tp tertukar ke phone memory. Jadi takdela gambar...sedih tau..so gambar ni semua lepas kejadian....total bil aku lebih kurang RM2,100...



Di luar Econsave..muka menahan panas..



Hasil rembatan selama 4 minit.


Setelah disusun...



Downy yang refill ni gift sebab beli 2 botol downy, dpt 1 pek refill..


Yang dalam kotak tu sikat Pantene, gift sebab amik syampu Pantene..


Abaikan latar belakang rumah aku tu...


Aku rasa syampu la paling banyak...


Agak-agak, kalo guna bila la boleh habis..



Ampi Pur tu pun ada gift, amik 2 botol dpt 1 botol gift...

Syukur Alhamdulillah sangat2...Terima kasih P&G dan Econsave...pasni confirm akan join lagi contest P&G...



Encik suami tak amik gambar, tp dia tolong amik video...ada gak cerita masa kejadian...malu aii...

Kalo tengok brand P&G memang banyak product  dia..Olay, Gillete, Bonux, Whisper, Vicks, syampu Herbal Essence dan lain-lain...tp disebabkan Olay tu simpan dalam kabinet kaca, takut tak sempat aku skip jer la...Gillete dekat cashier, tak sempat gak...Whisper dah amik, tp tak sempat masuk troli..

P/S : Sebahagian barangan akan disumbangkan pada kawan dan family yang banyak membantu...Sebahagian akan dijual...kalo ada orang nak beli la...Terima Kaseyyyyy.....

Jom Join Giveaway : Bersama Kleenex, Ini Ceritaku :)

Assalamualaikum...

Hari ni nak try join Giveaway dari blog Kak Ayu...


Nak join boleh klik link kat atas...

Tidak berkesempatan lagi nak pergi beli tisu Kleenex, so nak try giveaway ni pakai cara kedua...


Harap menepati syarat2...

Monday, 19 November 2012

~ Win Shopping Spree By P&G & Econsave ~

Assalamualaikum....Salam 5 Muharram 1434H...

Dah 5 hari di tahun baru...semoga tahun baru menjadikan kita lebih dekat, rapat dengan Maha Pencipta..

Esok akan bercuti 1/2 hari...sebab aku salah seorang pemenang Shopping Spree Oleh P&G..dan akan diadakan di Econsave Pandamaran...ini contest offline yang pertama aku menang...teruja dan gabra sikit lah...kena merembat barangan P&G sahaja selama 4 minit...




3 pemenang akan berlarian di dalam Econsave esok...

p/s : Doakan kejayaan aku supaya tidak gabra dan tergolek..malam ni akan survey lagi...

Friday, 16 November 2012

~ Alhamdulillah, Menang Susu ~


Salam jumaat semua...

Lemau je rasa badan minggu ni..ape taknya....

#Isnin kerja - cam biasalah..

#Selasa Cuti raya - melepak di rumah, econsave & main air. #kan 1Malaysia#.

#Rabu kerja - cam biasalah bz...

#Khamis Cuti Awal Muharram - pepagi dah standby dpn tv, petang melepak di opis meng"OT"kan diri.

#Jumaat kerja - Still bekerja sampai petang...hehehe..

Esok, Sabtu & Ahad cuti...Isnin keje, Selasa cuti lagik...aikkkk, tp 1/2 hari jer..Okla, cite asal pasal contest...biasala kalo lari tajukkan...

Ni citer pasal game contest FB Dumex Mamil..nama tersenarai pada minggu pertama...hadiah hamper susu bernilai RM200.00


Klik untuk pembesaran sewajarnya...

16 Oktober, PIC dah call..siap suruh pilih hadiah lagik.Katanya hadiah akan dihantar, sampai sekarang belum terima. Mungkin pihak berkenaan tengah uruskan, lagipun game tu baru jer tamat 11 Nov. Hantar sekali harungkan..takpe kita tungguuuu....

Wednesday, 14 November 2012

~ 4:||: Wordless Wednesday ~


Assalamualaikum...hari Isnin keje, Selasa cuti, Rabu keje, Khamis cuti (tapi akan bekerja, double tu), Jumaat pun kerja...cukup jadual Isnin hingga Jumaat...ihik...



Aktiviti bersama anak-anak di hujung minggu.


Mandi manda di kolam renang Pandamaran sempena cuti di hari Selasa.

Monday, 12 November 2012

Share The Softness by My Small World and Kleenex

Assalamualaikum...

Entry ni khas untuk giveaway oleh blog kak Ezna My Small World..

*1st time try giveaway nih*


Foto momen indah 1 : Bersama 2 sang kecil + 1 sang ayah bersuka-ria di pantai.
Menggunakan Kleenex@Bath Tissue


Foto momen indah 2 : Makan malam ditemani 2 animasi botak sang Upin dan sang Ipin.
Menggunakan Kleenex@Hand & Face Wipe


Foto momen indah 3 : Menemani sang ibu di tempat kerja sambil membuat onar.
Menggunakan Kleenex@Facial Tissue


Thursday, 8 November 2012

~ Izz Muhammad Alfi Iqmal Trademark ~

Assalamualaikum...

Pepagi lagik dah tensen...minyak moto dah kat E, carik dompet tak jumpa-jumpa..start moto tak hidup plak..arghhhh sudah, kering dah ke minyak aku ni..ada yang lambat lagi la...cukuplah dah 12 kali lewat tahun ni...akhirnya, smpi gak kat opis 8.29am...dah terbayang2 aku jalan kaki carik minyak tadi...

Mukadimah kemain lagi...lari tajuk sungguh..ni nak citer pasal trademark anak aku si Alfi..


Sibotak dengan puting biru..



Puting merah plak...



Puting biru lagik, yang ni terus hilang masa balik dari pantai remis..



Puting merah ni dekat2 4 kali beli...



Sengih pun tak lekang...



Encik suami mencari puting yang di baling ke sungai....
*Abaikan si kakak yang comot*



Puting merah kakak punya...



Puting biru ni pun 2-3 la beli..asyik hilang memanjang..



Yang ni putus akhirnya....




Yang ni tak tau kemana..hilang jugak..



Puting harimau ni putus...beli baru lagik..



Sebelum putus...

Sekarang kembali ke puting merah hijau serupa kat atas tu ha...semalam baru beli satu lagik warna biru..gara-gara Alfi masukkan puting dalam beg kawan kat tempat pengasuh..balik umah mintak ting nak ting nak..pergi la belikan jugak.

Sebab-sebab asyik tukar puting...
  • Putus dek lama sangat bertapa dalam mulut..
  • Hilang dek main baling-baling kat rumah @ pengasuh... Celah mana tersorok tak tau..
  • Jatuh masa naik moto, kekadang amik kalau jalan kampung..kalo jalan raya, beli baru la lagi..
  • Jatuh masa naik kereta, selamat dilanggar keta lain..punah..
  • Jatuh dalam longkang..yang ni dia saja buang..tak kuasa nak amik..
  • Tercicir kat pantai, pergi carik balik..tapi dah takde..
  • Tercicir sana sini tu biasa sangat dah...
  • Ada gak beli baru sebab dah comot, sebab lama tak tukar..
Nasib la puting murah dia nak, paling brand pun Pegion je pun. Pernah gak hilang seminggu, tak nak belikan dah, sekali mak bapak merana, asyik merengek jer. Akhirnya berputing balik. Sebelum sekolah nanti kena stopkan jugak...menghalang pertumbuhan gigi karang...

P/S Alfi ni keturunan maknya...maknya dulu pun sampai umur 5 tahun baru stop hisap puting..
#malumalukucin#

Wednesday, 7 November 2012

~ 3:||: Wordless Wednesday ~


Kali ke 3 buat diam-diam Rabu (Wordless Wednesday ~ google translation tau)...


Sepetang di pulau redang..eehhh..silap..pantai redang di Sekinchan kampung terchenta...



7/11 = 7 Eleven day..so, merempit pergi carik Slurpeee..gigih tau bawak botol air sendiri...
bawak la besar mana pun, bayar RM2.20 jerk...bajet malu-malu nak minum...




Monday, 5 November 2012

~ 2 Hadiah T-Shirt ~


Assalamualaikum..

Dah lama aku masuk contest ni, dah tu langsung tak ingat nak check..masuk pastu lupa.

Ada satu hari tu, tak de keroje tangan pun taip la nama kat google tu. Mula-mula nama nick FB, keluarnya nama cafe.. glamour ko nama cafe..

Pastu taip full name plak, sekali keluar kat wuuhuuonline.com...aik, aku pun terkejut la..oOoOoO..rupanya menang hadiah t-shirt..bukan satu, tapi 2 plak tu..tengok note kat bawah, tarikh akhir amik hadiah semua dah lepas..telefon PIC dia kata boleh amik lagik. yang jadi masalah, sapa nak tolong amikkan..

Walaupun ada adik dok kat kl, tanya dia semua " mana orang tau"...hishhhh...sampai ke hari ni belum collect hadiah tu..ntah-ntah dah burn jerk...



T-shirt citer 29 Feb


Hadiah utama tu...

Ada sapa nak tolong ambilkan tak?? 

~ Izz Azzalea vs HTAR ~

Assalamualaikum semua..

Macam nak bagi tazkirah lak kan..oklah, sebenarnya byk citer nak di"entry"kan..tapi banyak lak keje-keje opis di samping keje-keje FB..alamak kantoi....

Ni nak cerita pasal anak sulong aku, Izz Azzalea. Lea ni memang kuat kimia chemistry dengan Hospital Tunku Ampuan Rahimah, Klang a.k.a HTAR...kalo pergi emergency mesti kena masuk wad..sampai takut nak pergi.. kekadang pergi klinik lain kat area Klang ni pun, akhirnya masuk jugak HTAR. 

Inilah kisah kronologi Lea vs HTAR.

@ Bersalinkan Lea secara ceaser sebab breech. Lea masuk NICU HTAR sebab jantung laju selama 9 hari.



@ Umur 8 bulan 2x masuk wad HTAR. 1st demam sampai suhu 40C dan admit wad sebab kecoh pasal H1N1. Rupanya nak tumbuh 1st gigi. Sejarah kau nak, nak tumbuh gigi masuk wad selama 3 hari.



@ Lepas seminggu keluar wad, masuk lagi sebab demam dan telinga keluar nanah. Demam tak kebah-kebah, rupanya ada jangkitan. Bertapa lagik di hospital 4 hari. 

@ Masa pregnantkan yang kecik, dlm 4 bulan kot Lea admit wad lagik sebab demam. Masa ni Lea umur setahun la. Dan boleh plak doktor salah interview. Dah nak habis baru perasan yang anak aku perempuan dan fail yang dipegang tu budak lelaki yang punya. Haru betul doktor ni, patut la dia asyik tanya anak aku ada sawan tak. Sebab budak lelaki tu kena sawan. Mungkin sebab ganggu waktu tido doktor kot, admit pukul 2 pagi dan bertapa gak la 3 hari.

@ Dah besar sikit jarang masuk wad, tp asyik ke kecemasan HTAR jer la. Demam la, batuk la. Tukar plak si Alfi yang masuk wad. Tapi cuma sekali jer. Sebab tonsil bengkak. Itupun mild jer. 

@ Dan sepanjang 3 1/2 tahun umur Lea ni, dah 4 kali kena amik gas kat HTAR. Yang terbaru awal bulan 10 hari tu. Bila batuk dia non-stop pastu mula la nafas berbunyi. Jantung nampak laju sangat. Risau takut kena asma. 




* Dah sihat kemain lagik *

@ Lea jugak dah 2x masuk kecemasan bahagian separa kritikal, kiranya yellow zone kat HTAR. Dan dah 2x gak naik ambulans ke HTAR. Dua-dua dalam tahun ni. 1st, masa bulan 4. Yang ni aku demam, Lea demam dah tu berjangkit lak kat Alfi demam. Encik suami sorang jer antibodi kuat. Tp sebelum tu, aku dah admit wad suspect apendik. Yang ni suspect denggi. Dah 3 beranak suspect denggi. 


* citer aku admit ada di entry kat sini dan sini*

@ 1st pergi HTAR naik ambulan dari Klinik Aneka Klang sebab Lea dan aku suspect denggi, aku yang admit wad, Lea boleh balik. * Masa ni ada orang kurang siuman sikit, berlegar sana sini. Siap main wheel chair lagik *

@ 2nd pergi HTAR dari Klinik Bukit Kuda, dan hari tu banyak betul dugaannya. Yang ni kisah sehari sebelum raya haji baru-baru ni. Lea ni mata yg putih tu ada kuning sikit, ramai yang tegur tanya Lea sakit ker.  Takut jugak kan, jadi bawak check-up la mana tau jaundice kan. So, nak dijadikan cerita doktor bagi surat suruh pegi HTAR sebab ada sikit simptonnya, iaitu demam (38C), mata kuning dan hati bengkak. Di pendekkan cerita, sampai la aku di HTAR 3 beranak. *Encik suami di sementa, tersadai sebab moto jammed*
Anak-anak yang hyper bukan kira tempat nak main. Doktor dgn MA pun buat dek jer. Lagi suka la anak-anak aku main. Lari sana dan sini. Bahan bukti takde sebab hp aku bateri kong. Maknya jadi tarzan jerit2 suruh duduk. Datang doktor, tanya sakit apa. Disangkakan aku yang sakit, sebab dia kata muka aku familiar. Biasalah doktor, kalau bukan aku sakit mesti anak sakit. Adalah dalam 1 jam, baru la doktor check si Lea ni. Doktor cakap tak ada apa-apa sebab semua simpton tu tak ada. So, boleh la balik beraya haji di pahang. * Masa ni pun ada orang kurang siuman sikit, terjerit-jerit siap lari2. Last2 kena ikat dan tido*

Simpton-simpton 
  1. Demam.
  2. Keseluruhan mata putih kuning, macam baby kena jaundice tu.
  3. Badan pun kuning.
  4. Air kencing berwarna teh 'O' pekat.
  5. Warna najis kelabu.
  6. Letih dan tak bermaya.
Okla, itu je kisah Lea dgn HTAR. 

p/s : Kesian kat anak-anak bila sakit.