Wednesday, 10 February 2016

~ Saya kembali....~

Assalamualaikum wbt...

Setelah sekian lama menyepi...
Akhirnya blog ni berseri kembali...
Cewah...berseri la sangat...
Awal2 dah masuk bakul sendiri...
Sendiri tulis, baca pun syok sendiri...

Last post September 2015...
Ingatkan nak cukupkan setahun tanpa entri baru..
Tapi, tangan yer gatal2 je nak menaip...
Cerita tertunggak 6 bulan...
Menarik..menolak...dugaan...cabaran...
Semua ada la...
Barulah kehidupan namanya kan...

#Post ni takde gambar...hanya cerita semata2...
#Kalau ada pun mungkin gambar tak berkaitan..
#Bertabah je la....

Apa yang nak dicerita pun tak tau dah...
Ha, citer pasal hobi dulu...

Hobi join peraduan dah kurang sangat...
Adalah join 1,2 contest offline...
Contest online tengok mood...
Tengok hadiah yang berbaloi...
Adalah jugak hadiah kecil-kecilan...
Terima parcel sample2...
Gambar hadiah pun takde..
Sebab telefon Asus saya kena air...
So, sekarang pakai hp biasa jer...
Gambar tak berapa cantik, malas nak amik..

Kisah Lea masuk wad HTAR disebabkan asma dan jangkitan kuman..
Puncanya mandi kolam di Pusat Akuatik Shah Alam...
Mungkin lepas mandi tu kena hujan lebat plak...
Dan, kolam tu dipenuhi air kencing orang...
Yewwwww.....kuman banyak...
3 hari jugak kat wad..
Selalu 2 hari boleh discaj..
#Baru je terbaca kat FB tadi, lepas mandi kolam kalau mata merah tu tanda terkena air kencing yang banyak....

Dan kena start pakai inhaler coklat balik...
Dulu dah stop sebab dalam masa 6 bulan dia kena hanya sekali sahaja...
So, sekarang tak kan jejak kaki ke kolam tu lagi,,,
Lagi2 dengar citer orang dewasa kena pakai pakaian renang...
Idak ler aku nak pakai...

Lepas raya tahun lepas, aku disahkan hamil..
Baby Ramadhan ni...
Alhamdulillah...walaupun merancang tapi Allah nak bagi rezeki lagi...
Merancang pun aci skip2 gak sebab pakai injection...
So, sekarang dah masuk bulan2 terakhir...
Semoga semuanya dipermudahkan...
Mengandung di usia 30-an ni terasa lain sangat masa anak pertama dan kedua...
Macam2 dugaan dan cabaran...

Pertama, pernah tengah2 naik moto, tayar depan motor pancit.. memang berderau darah...
Alhamdulillah, masih dipanjangkan umur lagi...
Pernah jalan kaki nak amik anak sekolah, sebab moto pancit tu la..
Tepon suami masa tu dia tengah keje...terpaksa amik dulu jalan kaki...

Kedua, masa awal2 mengandung kaki sebelah kiri sakit sangat...
Nak pakai panties, seluar, telekung memang mengeluh...
Bukan jenis kejang, dia semacam lenguh...
Lama juga sakit...
Lama2 dia hilang sendiri...
#Kebetulan suami ada bela anak burung patah kaki (Tina namanya)
#Tak panjang hayatnya, Tina mati...dan2 sakit kaki saya pun hilang...
#Menangis gak saya masa Tina tu mati...sebab bela dari umur sebulan...

Ketiga, baru2 ni kena gigit dengan lebah madu..
Sakit berdenyut2...masa tu suami pulak ot..
Angkut 2 orang tu naik moto malam2 renyai2 g klinik sebab takut effect apa2 pada baby...
Nasib takde yang serius..

Keempat, time mengandung kali ni gigi depan lak patah...
Sejenis ompong la sudah...macam nenek2 dah...
Walaupun minum susu tambah kalsium, tapi dah nak patah...
Puncanya makan cekodok mak mentua buat...
Ha..ha..ha...
Cadang itu hari baru nak buat rawatan tanam gigi...
Dah tu pregnat, tangguh la dulu...
Pas habis pantang la ke klinik gigi...
Tak boleh tampal, kita buat la gigi pelesu...
Sampai situ je hayat gigi aku...

Kelima, bila kita ada penyakit masa mengandung,
Kita akan ada banyak appointment dengan KK dan hospital...
Ada sejarah tiriod dan pernah ceaser, so ke hospital la kita yer..
Yang bestnya, dapat doktor yang sporting dia siap offer MC...
Seronok la jugak..tp kena tunggu sampai pukul 2 kalau nak MC...
Setakat 11 lebih dah siap, tak dapat gak...
Time slip je la...
Saya jenis tak kisah, sebab awal2 dah apply cuti, dapat MC just tukar je la...

Kisah konvo anak dan hari sukan anak...
Konvo Tadika Kemas kali ni besar-besaran....
10 tadika bergabung sekali untuk daerah Klang...
Tahun ni kena pergi sebab Lea dah 6 tahun...
Terima sijil dan buat persembahan...
Mak tak dapat pergi...sebab ada appointment kat HTAR...
Wakil ayah jer la pergi...

Hari sukan lak, cikgu planning hari Sabtu last sekolah...
Tup2 Jumaat dia buat..yang mak2 tak tau ni angin je la...
Terpaksa balik tukarkan baju anak, dan amik cuti sekali...
Tapi sukan tahun ni tak bergabung...
So budget kurang dan hadiah kurang memberangsangkan...
Banyak mainan dan stationery..
Lebih kepada budak2 la...
Macam tahun sebelum tu, hadiah lebih kepada mak2...
Mcm tupperware dan bekas air besar2...
#Mak yang hover tau...

Cerita lain, anak saya yang pertama dah masuk darjah satu...
Yang kedua masih tadika kemas yang sama...so takde masalah..
Semua media sosial penuh dengan citer yang sama yer awal tahun hari tu...
Baju anak, beg anak, sekolah anak, belanja anak...gelagat anak hari pertama...

Anak saya, Lea mula2 sekolah dekat dengan rumah...
Last2 pikir nak tukar sekolah dekat dengan tempat keje...
Sebab utama terlampau banyak kelas untuk darjah satu...
Dekat 14 kelas, Lea dapat kelas ke 8...
Alhamdulillah dapat tukar sekolah dekat tempat keje..
Cuma ada 7 kelas...
Cari transport, transit dan sekolah agama sekali masa bulan 12 itu hari..
3 hari saya tengok Lea kat sekolah...
Lepas tu biar dia berdikari...
Oklah takde masalah besar la...

Cuma masalahnya, beg sekolah kebangsaan terlampau berat (sekolah petang)...
Sampai tak larat nak angkat beg si anak dara sorang tu...
Dan masalah besar untuk mak, baju dan tudung yang teramat comot...
Kasut pun sama...
Hua...menangis emaknya tengok anak...
Mula2 beli 5 pasang jer...
Last2 tambah lagi 2 pasang...
3 pasang sekolah KAFA...
4 pasang sekolah kebangsaan...
Tapi 2 hari sekolah kebangsaan kena pakai baju sukan...
Kebas bontot, lecak ketiak gosok baju anak hari ahad...
Total gosok 10 helai termasuk tadika punya baju...
#Time dalam pantang nanti tak tau lagi macam mana nak manage...
#Harap2 dipermudahkan..



Gambar Lea hari pertama kat kantin sekolah Kafa...



Lea pergi sekolah naik moto jer...
Merempit dengan ayah pagi2 buta...

#Itu la cerita tertunggak saya...
#Ada lagi cerita, tp nt2 la saya share...