Friday, 31 May 2013

~ Masak-Masak | Kacang Kelo ~

Assalamualaikum w.b.t....

Tengah sedap kunyah gula-gula hijau perasa mint ni..jd, hari ni aku tak puasa...maknanya kalau aku cerita pasal resepi masak-memasak aku tak tergoda sikit pun...heh, aku tak kisah..

Meh-meh semua baca resepi simple aku...1st, korang tau ke kacang kelo tu macam mana??? Ada orang panggil kacang ular...aku pun 1st time dengar dan makan kacang kelo ni taun lepas...itupun suami bawak balik...Kacang kelo ni sebenarnya glamour dalam masakan india..tp sebab pokok kacang tu tumbuh kat Malaysia, semua bangsa boleh masak dan makan kan...takde tulis for India only pun....

Selalunya orang masak kari atau masukkan dalam dhal..so terpulang la nak buat macam maner..tumis pun boleh kot...aku pernah gak masak ikan taucu campur kelo...ok jerk..sebab kulit dia keras, jd kena masak lama sikit..lagi satu, cara makan dia pun unik...kulit dia korang tak boleh makan..mau tercekik...yang boleh dimakan adalah isi dia yang macam kacang...takdela pulak gambar cara makan yer kengkawan...



Ni la rupa paras bentuk kacang kelo...
Hasil petikan inche suami kat kilang dia..
Pokok kacang kelo ni tak de la pulak gambar... 




Rupa paras bila dah potong2...
Nak panjang mana pun ikut suka...




Sebab dah selalu sangat masak kari dan dhal, kali ni aku tumis...
Tapi tumis tu pun aku bubuh rempah kari...




Ni kira kari versi kering2, pekat2 sikit..




Inilah hasilnya....
Nak resepi ker? 

Bahan-bahan :-
1. Kacang kelo dalam 4-5 batang..
2. Daun kari..
3. Bawang putih dan bawang merah..
4. Cili api atau cili besar..
5. Rempah kari 3-4 sudu besar...

Cara-caranya :-
1. Tumis bawang putih, bawang merah, daun kari dan cili...
2. Masukkan kelo dan tumis sampai agak lembut...
3. Masukkan rempah kari yang dicampur sedikit air...
4. Biarkan rempah kari pekat dan siap...

p/s : Esok jom OT untuk menambah pendapatan...


Thursday, 30 May 2013

~ Rezeki Minggu Ini | Alhamdulillah ~

Assalamualaikum...

Tahap ni aku memang malas nak menaip...memang malas...iyer la waktu rehatkan...kalo boleh nak rehat, nak lelap barang sejamminit dua...orang puasa kan harus diberi rehat...

Tu lah, tengah taip2 boleh plak benti pergi layan Fynn Jamal nyer video jap...youtube, keek, blog, dan FB personal dan page dia..

Memang malas nak taip..tp nak juga taip sebelum pukul 6 nanti...eh, sapa la makan kuaci time2 aku puasa ni...sah2 bos aku la ni...

Kuaci je pun...jomla tengok gambar, malas nak taip cuma rajin tekan2 cik tikus...




Sample dari Colgate...




Conso dapat voucher RM48 dari Sunshine
Kali ke-2 menang contest like, share and win..
Kali pertama menang kain ela cotton hari tu...





Menang barang L'occitane dari Glam Magazine..
Hadiah belum boleh collect...
Tunggu Glam bagi offical letter...
Boleh collect sekali hadiah The Host tu...


Punyala malas nak menaip, dari pukul 1 tadi aku karang, dekat 3.30 baru nak post entry ni...memang malas tahap gaban tau...

Pas solat Zuhor kejap lagi nak baring la dalam sejamminit dua...perut berlagu dangdut...dah terbayang sizzling mee kat kedai Yok Mampir...menu aku berbuka puasa minggu lepas...









Tuesday, 28 May 2013

~ Kisah Refund Duit | Part 01 ~

Assalamualaikum w.b.t.

Sebenarnya banyak jugak kisah aku refund duit ni...ada yang sikit, ada yang banyak sikit...takdela sampai puluh2 ringgit..iyerla, harga tertera kat rak harga lain, bila bayar harga lain...saper tak hangin kan...aku bukannya orang yg gaji mahal2 kan..setiap sen tu kira maner pergi...

Kisah 1 - MyMydin

Kat MyMydin dah 2x aku terkena..bukan nak burukkan mana2 kedai yer..tp kita sebagai pengguna ada hak kan...1st aku beli ubat batuk tak ingat brand apa, ubat batuk 2 bawah kaunter cashier jer..aku suruh cashier amik dan terus la scan..seingat aku harga kat rak RM8.60, tp bila scan harga RM8.80...aik..aku salah tengok ker..tengok lagi sekali, betul la RM8.60, jadi aku cakap la kat cashier kat bawah ni harga RM8.60..Ok, walaupun 20sen jerrrr, tp itu duit aku..boleh aku beli gula2 3 ketul ker bawang besar sebiji ker kan...Nasib cashier tu berbudi bahasa, setel pastu bagi balik 20sen...sejuk gak hati...ini cerita 20sen citer lama..

Citer yang kedua ni, baru tak baru la..aku suka pergi MyMydin ni sebab dia buka awal tutup lambat...dalam 11malam..so, dalam pukul 10malam aku pergi la cari lauk..pastu aku nampak offer Hotdog Ayamas  RM2.99/per pack..harga tak offer RM3.59...kurang 60sen kat situkan...murah kan...tp sebelum amik tu pun aku dah cek betul2, betul ke brand ni, pastu saiz pack dia..kot2 salah kan..aku rembat la 2 pack...

Dah setel beli2 barang, aku pun pergi bayar...sekali dia scan harga tak offer, means RM3.59...aku cakap la kat cashier tu yang Hotdog Ayamas ni ada offer, RM2.99 satu..dia tengok aku pastu tengok supervisor dia dan cakap pasal kes tu..supervisor dia buat tak tau jer pastu cashier tu terus je scan barang aku yang lain..Dah habis scan cashier tu terus cakap total nak kena bayar...aku pun apa lagi, belum melenting la..cuma cakap Hotdog tu ada offer RM2.99..siap tulis besar2 kat tempat frozen tu lagi..baru la dia cakap lagi kat supervisor dia..barulah supervisor tu suruh budak lain cek harga.. memang aku yang betul, so diaorang kena refund duit aku RM1.20 la..tp diorang punya sistem tu tak boleh tolak dari cashier, jadi aku kena bayar harga total gak, pastu duit yang kat tepi2 mesin cashier tu yang dibaginya...memang takde sistem la diorang nih.. yang buat hati sakit, takde cakap maaf ker tak pun senyum ker..memang muka cashier yang pakai tag new staff tu nampak bengang dengan aku...aku kan pengguna..customer always right kan???

Entry takde gambar, sebab memang takde gambar....nt kalau aku rajin aku sambung part 02...banyak beno kisah refund ker?

Thursday, 23 May 2013

~ Masak-Masak | Kek, Puding Roti & Lepat Pisang ~

Assalamualaikum w.b.t...

Yang sejujurnya, aku memang kaki tangan bangku bab2 masak kuih2 tradisional atau kek atau yang seangkatan dengannya...walaupun arwah nenek dulu glamour dengan panggilan "Along Kuih" sebab meniaga kuih, cucunya ni hanya tukang hantar kat kedai dan tukang jual...iyer..aku tak tipu...percayalah...

Arwah nenek memang peniaga tegar...maksudnya dari kecik aku duduk dengan dia sampai la lepas aku kahwin, ade je benda yang dijual..kalau listkan memacam la...dari jual kain ela, jual koko basah, jual kuih, jual penyapu lidi, jual keropok, jual bantal kekabu, jual tapai, jual pucuk paku, jual serai dan segala jenis sayur yang boleh dijual, jual ubat2+bedak dan jual aiskrim yang paling last sekali..tapi malang sekali, cucunya dulu hanya tau kira duit jer...hik hik hik..jd akauntan konon...langsung tak menurun ilmu tu kat aku...apa nak buat, kemahiran tak boleh diwarisi...

Jauh benor tajuk lari...sebenarnya aku nak citer pasal kuih2 yang aku masak jer...1st time buat..selalu beli jerk..beli kan senang, cik, nak kuih ni RM2...bungkus, balik dan ngap...buruk bebenor...




Nama komersial dalam majalah aku tak ingat...#akutiruje#
Tapi aku buat ala2 kek sarang semut campur chocolate chip..
Nt aku upload gambar kat majalah tu, serupa..tp tak sama...




Kenapa dia mendap kat tengah2? 
Aku salah tiru ker?
Tpkan, 1st time buat, biasalah...
Orang pakai mixer, aku pakai blender...
Janji ada der der...
Mungkin tu yang jadi kawah tu....




Selalu orang buat puding roti, mesti sebab roti dah nak expired...
Aku pun camtu gak..tp ni sebab lebihan roti pas buat ais krim goreng....
Tu pasal roti tu berlubang2...
Jangan kata roti nak expired camni plak rupanya...




Ada balance chocolate chip aritu...
Tabur la barang secubit dua cubit...




Versi kukus plak...rupa memang tak selera sangat...
Sebab tangan aku gatal nak usik gak masa tengah kukus...




Ni pun 1st time aku buat...
Isi kemain cantik...tp packaging lari sikit....
Dah tangan bangku..keras semacam la...
Yang penting nak makan isi, bukan daun pisangnya...


P/s : Ok bhai bye...selamat bercuti esok...nak resepi ker..tak yah la yer...bukan pro pun...

Tuesday, 21 May 2013

~ Projek DIY || Kerusi Dari Pallet ~

Assalamualaikum w.b.t...

Shhhhhh...nak bagitau satu rahsia...har har har...nak bagitau rahsia, tp satu donia tau...har har har harun salim bachik sungguh...

Nak citer pasal projek DIY aku suami...tp atas arahan isteri yerrr...biasala, bab2 mengarah serah pada wanita...hak hak...Punyala lama pallet kayu tu tersadai kat depan rumah, siap jadi rumah persinggahan katak lagi..Nasib aku bukan penggeli sangat dengan katak...Aku tanya bila nak buat, nantilah jawapannya...Asyik kena bebel dengan bini jer, lama2 tergerak gak inche suami nak buat kerusi...itupun selepas kena perli...saiko sungguh...

Aku ni sibuk suh buat kerusi sebab dedulu ada kerusi plastik merah kat luar, untuk tengok anak2 main beskal pagi petang kan...tup2 balik keje kusi tu hilang...lamer juga tak nampak...jd, takkan nak heret kusi malas lak kan...nak bersila tak senonoh plak mak2 dara bersila depan rumah...kot2 ada geng takper...aku pun cilok minta pallet kayu kat tempat aku keje sikit...dalam 4 ketul la..pallet ni diorang tak pakai sebab di tak standard size, lagipun pallet ni kecik...



Inilah hasilnya selepas kena bebel dgn aku...
Itupun tak siap 100%...belum varnish lagi...
Boleh la aku duduk sambil usha anak2 main kan..
Nak bergossip takde teman...duduk la sensorang...



Muatla montot 4 beranak kat sini...
Kalau varnish lagi cantikkan...


Esoknya lepas siap kerusi pallet nih, boleh plak aku nampak kerusi plastik merah aku yang hilang tu..tak jauh pun dari rumah..sedap je buat lapik jemur kasut sekolah..petang2 buat duduk gossip....sakitnya hati aku nengok...Rupanya jiran yang cilok, pastu boleh buat dono jer...

Yang bertambah sakit hati, dedulu jiran ni jugak yang cilok aku punya tempat bakar ayam...aku tak kisah kalau pakai tanpa izin pastu pulang balik...Yang aku kisah, pakai tanpa izin, pastu boleh pulak dia buang je tempat bakar ayam tuh depan rumah dia...sah2 la aku nampak sebab hari2 aku lalu depan rumah dia..apa la salahnya pulang balik kat tempat ko amik..walaupun tak minta izin..fyi, jiran aku ni bukan ic biru, so paham2 je la...nak buat kurang ajar pulak kat sini...

Aku kan manusia baik hati, #tangandidadamatakeatas# so takde la aku g serang ke hape ker...cuma biarkan jer..tp pasni aku takde la nak bagi muka sangat kat pendatang dengan izin nih...


p/s : Baik-baik juga, tapi jangan la sampai pijak kepala...


Friday, 17 May 2013

~ Syukur Alhamdulillah | Rezeki Di Econsave Lagi ~

Assalamualaikum w.b.t...

Hari ni agak rajin sikit, jadi 2 entry sekali publish...walaupun atas meja ade keje sikitttt....

Alhamdulillah, rezeki minggu ni agak besar jugak...macam tak percaya pun ada...

Hasil rembatan dari berkebun..eh bercontest sikit2...



Enchanteur Perfume + RM2 off...



Sample BB Cream dari Biore..



Gift Voucher from Econsave..
Alkisahnya, takde borang contest..cuma ada kat katalog Econsave..
Beli produk Maggi RM15 di Econsave..
Pastu belakang resit tulis nama dan no. telefon, masuk dalam kotak..
Dapat call rabu tadi, suruh collect voucher RM100..
Happy sungguh..



Pergi la Econsave tengah hari tadi nak collect voucher, nasib dekat..
Sekali PIC tu kata, dapat voucher RM200...
Ni namanya double happy nih....
Apa-apapun syukur sangat sebab dapat menjimatkan duit belanja beli barang dapur...
Dan boleh beli POP pulak..

~ Lea Disahkan Asthma | Start Guna Inhaler ~



Assalamualaikum w.b.t....

Salam Jumaat, penghulu hari...

Isnin lepas, aku, inche suami dan Lea pergi hospital sebab Lea ada appointment jumpa doktor pakar...Sebab Lea dah selalu amik neb kat emergency, jadi doktor suruh start pakai inhaler...

Kalau ikutkan hati mak yang degil, memang tak nak bagi dia pakai inhaler...sebab kesian sangat dengan Lea, umur baru 4 tahun tapi  macam2 benda dah berlaku kat dia...kecik2 dan masuk NICU, kena jaundice sampai 2x, eczema dan sekarang asthma...

Kalau boleh biar mak dia jer tanggung semua..tp mesti ada hikmah + sebab benda ni berlaku kat anak bukan emak..#emak pun sakit, tp degil#.

Lepas doktor tanya bagai, doktor memang suggest pakai inhaler kat rumah...sebab waktu biasa macam tu pun nafas Lea berbunyi, tp sikit la...untuk kebaikan Lea, aku terima juga cadangan doktor..tp sebab budak tak berapa pandai pakai inhaler tu, kena beli satu benda mcm corong..AeroChamber namanya...ingatkan hospital bagi..rupanya kena beli..waduh2..RM75 plak tu..duit ada lebih kurang RM50 jer...itu kalau beli kat hospital, kalau kat farmasi luar mau dekat RM100..


AeroChamber MAX
Inila Aerochambernya...
Ihsan google...

Tapi disebabkan duit tak cukup, aku tak beli dulu..nt tunggu gaji..dgn harapan jgn la Lea kena asthma masa terdekat ni..ada jugak aku bagi Lea minum campuran madu+halia+lemon..kira macam alternatif punya rawatan..selain tu lepas mandi atau nak tido aku sapu minyak telon atau Vicks.

Sekali semalam pagi Lea dah start batuk2 kecil...bila malam dah kerap batuk..ini mesti nak jadi dah ni..aku dah risau...antar juga kat pengasuh..akak yang jaga tu kata Lea batuk2 pastu macam semput...nak tak nak petang tu balik keje aku pam juga la inhaler tu kat dia..jenuh la ngajar dia tahan nafas..tp biasala budakkan...Harap2 jgn la tambah teruk lagi..pagi ni aku pam sekali je sebab Lea tak nak...sepatutnya bila jadi, kena pam 2 kali...

Tengok keadaan dia petang ni mcm mane, kalau tak ok aku pergi bawak klinik jugak...amik neb terus...Doktor bagi dua jenis ubat, satu untuk pelega, satu untuk pencegah...Untuk pelega, pam bila perlu, untuk pencegah kena pakai hari2..yang pencegah tu la tak sanggup nak bagi..dah hari2 kan, for sure Lea pun tak nak...

Ada gak aku carik kat internet cara2 nak rawat asthma tanpa ubat-ubatan..rawatan alternatif...
Nanti aku dah translate ke bahasa melayu aku share..itupun kalau rajin, kalau malas hadap la english version...


Ini gambar bulan 4 hari tu...
Walupun semput, dada berombak, aktif tetap macam biasa...
Budak2 disuruh rehat? Manalah nak kan..


P/s : Harap-harap asthma yang menyerang Lea ni tak berterusan sampai besar...semoga cepat sihat anak mak ni....


Thursday, 16 May 2013

~ Nukilan Buat Guru ~


Guru...
Semua manusia di dunia adalah guru...
Beza cuma rasmi atau tak rasmi...
Sengaja atau dengan tak sengaja...
Perasan atau tak perasan...

Guru...
Lahir ke dunia, ibu dan ayah adalah guru pertama...
Mengajar mencari apa itu kehidupan...
Menginjak 6 tahun, cikgu tadika menjadi guru kedua...
Mengajar dan mengenal...
Memasuki umur 7 tahun, cikgu di sekolah rendah menyambung tugas...
Mengajar, mengenal dan memahami hingga usia baligh...

Guru,
Di usia remaja, cikgu di sekolah menengah mengambil alih...
Masih mengajar dan mengajar hingga memahami...
Di usia teruna dan dara, pensyarah pula mengambil baton,
Masih mengajar dan terus mengajar...
Hingga satu hari nanti semua berjaya dalam pendidikan dan kehidupan...

Guru,
Dikala menerima surat tawaran, tugas beralih kepada ketua...
Mula mengajar itu dan ini...
Dikala bersanding di pelamin, kita pula bakal menjadi guru...
Guru pada pasangan dan bakal anak-anak...
Dikala kekeliruan, seorang rakan membantu dengan jawapan...
Menjadi guru melalui pengalaman...

Guru,
Memang besar pengorbanan mereka...
Dari satu cawan kosong, kini sudah berisi...
Ada suku, separuh atau hampir penuh...
Semuanya berkat mengajar dari guru...
Yang tak jemu-jemu untuk mengajar...

Selamat Hari Guru buat warga pendidik...
Guru Tadika Kemas Tali Air 7, Sungai Leman, Sekinchan,
Guru Sekolah Kebangsaan Sungai Leman, Sekinchan,
Guru Sekolah Menengah Kebangsaan Dato' Harun, Tanjong Karang,
Pensyarah UiTM, Manjung dan Seri Iskandar, Perak

Selamat Hari Guru buat semua...
Ibu dan ayah serta keluarga,
Suami dan anak-anak,
Serta rakan-rakan yang ada dimana-mana...

Kita adalah guru kepada diri sendiri...


Wednesday, 15 May 2013

~ Kisah Rambut Izz Azzalea ~

Assalamualaikum w.b.t...

Sambil menunggu 6.30ptg, memandangkan keje dah siap sikit..lagi sikit esok..nak citer sikit pasal anak dara aku ni ha..tp belum boleh pinang lagik..sebab masih nak berpampers, berbotol dan belum bersekolah lagik..

Dari lahir Lea ni tak pernah potong rambut..kira rambut asal dia la sampai sekarang...dah tu kenapa???
Tak, sebab masa lahir rambut dia agak2 segan nak tumbuh gitu...



Ni masa 10 bulan kot...time raya puasa...
Tak merasa la pakai aksesori gegurl masa ni...



Yang ni baru pandai jalan...lebih kurang setahun lebih...
Rambut dah nampak banyak, bergulung2 je rambutnya..



Ni masa umur 1 tahun setengah la...
Rambut masih cenggitu...




Ni ha gambar sekarang...Punyalah panjang rambutnya....
Tengok macam dah rimas, tp bila tengok curly2 tu rasa sayang plak..
Kot2 dah potong jadi lurus plak, susah nak dapat nih..


Ni perbualan aku dengan Lea masa nak potong rambut depan dia..

Mak : Lea, meh sini mak potong rambut depan sikit..dah masuk mata dah...
Lea : Mamak, jangan potong hidung kakak yer..nanti sakit, darah...
Mak : *Gelak tanpa suara dulu* Mak nak potong rambut la kakak, bukan potong hidung..
Lea : Iyer lah, jangan potong hidung kakak, nanti darah..
Mak : *Memotong ala2 dekat salon*..Iyer..dah duduk diam2...

Yang kelakar, macam mana lak Lea boleh pikir aku nak potong hidung dia...

P/s : Budak-budak punya imaginasikan....


Friday, 10 May 2013

~ Alhamdulillah | Rezeki Berganda ~

Assalamualaikum w.b.t....

Salam Jumaat, 29 JamadilAkhir (10/5/13)...esok dah 1 Rejab (11/5/13)...

Ramai kengkawan share pasal 1 Rejab...hadis dan kelebihan bulan Rejab..aku takut nak share, takut tersalah share hadis yang palsu..jadi, berhati-hatilah..tak paham atau tak pasti bertanya...tak salah...

Minggu lepas takder share cerita pasal hadiah sebab aku takder menang apa2...adatlah kalah menang...Bila takde menang apa2, rasa nak cuba lagi dan lagi dan lagi tu berkobar2...#inisemuapoyo#. Tu yang post citer pasal mari belajar masak...hak hak...#budgetchefkengkonon#.

Minggu ni, sengih lebor sikit..sebab cek cash dah dapat. Sepanjang memanjang join contest montest ni, ni la kali pertama menang cash...jadi over tahap gaban kesatria baja hitam plak...walaupun nilai 3 angka jerk kan...itu semua rezeki...sapa nak bagi freekan..




Masih boleh join lagi..
Senang, bagi pendapat pada soalan mingguan.
Cerita kat sini.




Pagi semalam aku buka fb...Eh eh, macam kenal...
Nama suami pulak menang untuk minggu ke-21..
Rezeki berganda...



Aktiviti boring2, suka search nama sendiri..
Pastu  baru tau menang hadiah...
Kelakar la sungguh...
Menang T-Shirt dari Eh! Promosi Mac 2013 online..
Eh! Promosi ni tiap-tiap bulan ada...
So jom join...jawab soalan yang memang senang..

Alhamdulillah, atas rezekiNya....sekadar perkongsian...

p/s : Puasa ganti baru dapat 5 hari..halangan dan dugaan datang..lepas ni misi diteruskan...


Thursday, 9 May 2013

~ Demam Bermusim ~

Assalamualaikum w.b.t..

Habis dah demam pilihanraya...memasing tunjuk gambar jari dicalit dakwat..aku??? takde amik gambar pun..amik gambar muka sendirik sebelum pergi ngundi adalah..itupun ham hampeh jer...ye lar, 1st time ngundikan...takdernya aku nak tayang..

Sekarang plak demam buat post2 dan share benda yang menunjukkan kebodohan sesetengah orang...entahlah malas nak pikir..bukan masalah aku...aku teruskan hidup macam biasa. Nak makan roti beli jer..nak pergi kerja, carik duit...minyak moto pun tetap kena isi..nak makan ayam Kefci atau pizza banyak cheese , #budgetmalasmasak#, bayor je la 6% + 10%..pilihan semua kat tangan sendiri..

Taknak beli roti, beli tepung uli-uli, jadi roti..taknak beli minyak, meh ramai2 pakat beli beskal...sambil exercise boleh selamatkan bumi..taknak bayar extra charges, bela ayam, dah besar korbankan, celup tepung, goreng la sesuka mana...

Aku ni lagilah keluarga yang gaji tak sampai RM3000 RM2500, kalau ikutkan lagi tension mengenangkan harga barang2 yang naik...semua pilihan kat tangan sendiri..tepuk dada tanya hati...jangan tanya nafsu..Alhamdulillah, sentiasa bersyukur dengan rezeki...aku sentiasa ingatkan kat diri sendiri, setiap rezeki yang kita dapat, ada sebahagian rezeki orang lain..jadi sedekahlah jalan paling mudah untuk penyubur rezeki..senang sangat...

Aku ni yang tak habis2 demam, demam masuk contest...hak hak hak..kena menuntut kat sifu macam ni...asyik2 nama diaorang je naik...nama ai bila la pulak hek...Mudahan dimurahkan lagi rezeki kami sekeluarga...Ameen..

Eh, belum habis lagik..nak jugak tayang gambor kan...



Ecehceh..nak jugak letak...
Muka pengundi 1st time walaupungggg...
Patut dah 2 kali..
Lokasi : Rumah nenek tengah sawah...



Alfi Iqmal berambut pacak...
Muka selenge jerk kalau suh amik gambar...
Tiada paksaan tau...
Lokasi : Rumah nenek gak


1st time jumpa pokok semalu...
Maknyer yang jakun sebab dah lama tak main..
Sentuh satu2..dapat kat anak2 dipijaknya sambil lompat2..
Dan jerit2, mati-mati...dah jadi pokok semalu penyek...
Lokasi : Taman