Wednesday, 28 January 2015

~ Resepi | Roti Sardin Celup Telur Golek Serbuk Roti ~

Assalamualaikum wbt..

Tetanjat - tanjat semua tengok tajuk resepikan...
Padahal roti sardin goreng jer...
Tapi ini resepi versi aku..
Nama mesti kebabom punya....
("/)
*ada macam muka confius tak*

Selalu tengok orang penyek2 kan roti pastu gulung2 kan...
Yang ni tak payah...
Sonang eee..

Bahan yang perlu ada...
1. Roti..nak sebuku boleh, berbuku2 pun boleh...
2. Marjerin cap felda..
*anak felda harus la sokongkan*
3. Sardin cap yang korang rasa tak ragu2...
4. Telur ayam gred A..besar punya..

Cara nak membuatnya...
1. Roti tu aku potong tepinya...yang coklat2 tu...ni kes anak tak makan tepi...
2. Pastu tepi roti yang dipotong tu, blend kasi hancur...
3. Sekeping roti tadi tu potong kepada 4...
4. 2/4 roti sapu marjerin, 2/4 lagi satu sardin...
Pastu kita kahwinkan roti tu....satu belah sardin satu belah ada marjerin...
Terpulang la kalo nak letak benda lain..
Buatlah sampai habis roti atau sardinnya...
5. Pecah telur, celup roti kat telur dan golek2 kat serbuk roti....
6. Sedia digoreng dan siap...

 Tapi bila korang pakai serbuk roti buat sendiri, maka akan ada serdak hitam2 kat roti korang...
Lepas dua kali goreng, aku tapis serdak2 tu...




Sebelum dicelup ke dalam minyak...



Sedang dikunyah oleh tuan tanah...
Aku buat roti ni sebab kitaorang plan nak pergi pantai remis...
Asyik2 pantai remis kan...
Dah itu je yang dekat..




Ini pulak kengkonon nak offer kat anak tu ha..
Tapi bo layan jer..
Tengah seronok mainkan...

Tapi bila dah balik...
Bekas kosong je bagi kat mak...
Lepas berendam semua laparkan..
Nasib kitaorang laki bini dah makan dulu...

Resepi simple jer ni ha...

Tuesday, 27 January 2015

~ Hadiah Kecil-Kecilan ~

Assalamualaikum wbt..

Ada la hadiah kecil-kecilan yang aku terima..
Aku pun dah jarang-jarang join contest..
Sebabnya selalu kalah dengan cemerlang..
Dah banyak sangat kaki tangan contest kot...

Orang lain dah tahap jerung mengganas...
Aku...tengok dengan jelesnya...
Yela...orang lain menang bergaya..
Orang lain kreatif luar kotak...
Aku asyik selesa dalam kotak...

Itu la namaya rezeki atau tuah masing2...



Hadiah dari contest majalah...



Contest offline Dutch Lady di Giant
Aku join sebab memang anak-anak minum susu ni..
Lagi satu, harga offer kat Giant memang berbaloi la..
Selalu aku beli kat 99 Speedmart RM16.20..
Pernah dapat beli serendah RM14.99 dekat Giant..
Kena rajin berjalan-jalan cuci mata ni..



Tak pernah menang kalau joint contest via SMS ni..
So, tertanjat gigirl bila dapat call...
Hadiah mingguan...
Boleh la buat topup beli pop contest kat Giant tu ha..

Ada satu lagi hadiah dari contest ni...
Kira aku menang hadiah mingguan dan hadiah utama...
Tapi hadiah belum tau lagi...
Suspense tunggu parcel...  


Thursday, 15 January 2015

~ Kisah Kolam Renang Pandamaran Lagi ~

Assalamualaikum wbt..

Ape la aku tulis mukadimah ni...
Dah banyak kali backspace ni..
"_________"

Okeyla, camni la citernya..
Dedulu aku ada post pasal kolam renang pandamaran...
Nak tengok post tu klik ler kat sini 
Sekali post tu paling meriah la orang kata..
Kalo g kat keyword Nuffnang tu memanjang post ni orang carik...
Takde bangga riak bagai...
Cuma teruja jer sikit...


View count post antara yang paling banyak..


Antara 3 post yang "terhangat"

Sebab musabab tak banyak web atau blog yang cerita mungkin...
Lagi satu sebab tajuk full aku tu mungkin..
Mungkin, mungkin lah...

So, dah agak lama jugak tak pergi sebab asal cuti jer balik kampung..
Asal cuti jer suami keje...
Dan 1 hari tu janji dgn anak-anak nak bawak mandi kolam..
Petang tu terus packing2 baju pergi...
Sesampai je parking kat kolam renang tu ada nampak banner...
Eh eh...jap, macam kenal jer gambar kat banner tu...



* Klik untuk lebih kepercayaan *

Sekalinya...
Tu gambar suami dgn anak-anak...
Gambar dari blog...
Kembang kempis montot...
Tapi montot suami la...
Dia punya gambar..
Nasib gambar mak takder...
Kalo tak kecoh kat situ...
Glamour you....
*tangan sotong tu*

Ada dua banner, tapi satu tu kecik jer...
Satu tu kat pintu masuk...

Pasrah je la MPK amik gambar tu...
Tak pasal2 glamour kan..
Sorry pada akak yang pakai suar jeans tu...
Kalau dia pandang kamera, confirm dia pun glamour you...
*tangan sotong lagi*

* Gambar yang ketiga dalam post INI yang di pakai *
* Kalo bagi credit back to owner picture pun ok aper kan *
* Boleh la kembang semontot dgn inche suami tu *



~ Hari Pertama Persekolahan ~

Assalamualaikum wbt...

Semua update citer pasal 1st day anak sekolahkan..
Tak tertinggal aku pun...

Naluri seorang ibukan..
Kengkonon tak nak share kat FB tapi kat Insta upload gak..
Kat blog pun nak update gak la..
Hew hew.....

Ala...gambar pun sekepin dua jerk..
Dah masuk kelas, mak bapak semua balik..
Takde yang tunggu bagai...
Tahun lepas boleh gak tengok2...
Tahun ni sebab dua-dua satu sekolah...
Takde la risau sangat...
Yang adik pun dah biasa dengan cikgu dan sekolah..

Lepas hantar masuk kelas, mak pak g dating sarap berdua...
Terasa usia semakin menginjak tua...
Kalau semakin menginjak muda tu seram dah...
Besar dah anak2 aku tu ha...




Susah gak nak kejut si adik...
Selalu hantar pengasuh tidur lagi...
Ni pagi2 kena kejut...
Mandi air suam pun gigil lagi..

Kakak senang...
Kejut bangun mandi, siap cakap yes, yes..



Dah ready nak hantar ke sekolah...
Semoga dipermudahkan urusan pembelajaran menimba ilmu dunia dan akhirat untuk...

Izz Azzalea & Izz Muhammad Alfi Iqmal...

Thursday, 8 January 2015

~ Hari Konvokesyen Tadika ~

Assalamualaikum wbt....

Setelah sebulan memerap...
Hari ni baru ada kelapangan..
Tapi bukan la lapang sangat...
Masih banyak kerja outstanding ni ha...

Entry sebelum ni pasal sukan...
Jadi penutup untuk 2014 adalah hari konvo pulak...
Ikut sekolah konvo ni digabungkan dengan 3 tadika..
Dan diadakan di dewan SMTK..
Sekolah Menengah Tinggi Klang...
Tapi cikgu cakap yg 5 tahun tak payah pergi pun tak apa..
Kan tahun depan konvo lagi kan...kan..kan..

Jadi konvo dan merangkap jamuan akhir tahun sekali...
Dibuat kat sekolah tadika jer...



Bersama-sama AJK dan cikgu tadika...









Bersama BFF



Bff



Penaung tadika...



Ala...goyang...dah la gmbr sekepin jer...






Peace yo...





Dari pihak sekolah dapat crayon, beg, sijil dan bunga...
Barang Frozen tu gift hari jadi kawan tadika...



Sijil...


Itu sahaja nak kongsi mongsi disini....
Lain kali saya tulis lagi...