Wednesday, 31 July 2013

~ Hadiah Kecil- Kecilan | Alhamdulillah Syukur ~

Assalamualaikum w.b.t...

Lama tak cerita pasal hadiah...sebenarnya saya isteri dia ..tak banyak hadiah yang dapat...sebab tak semeriah dulu join contest2...sebab peluang tipis nipis macam kulit bawang...macam sample2 pun tak semeriah dulu minta..malas sih nak kena redeem kat kaunter2 pasaraya...yang pos ok la..terus sampai depan mata...dasar...

Meh la intai2 hadiahnya dan ada yang belum sampai pun..



Daily SMS Winner 20 June



Daily SMS Winner 26 June..

Ada lagi 3 nama, tp tak keluar lagi list...
Dah hadiahnya, topup RM20...
So setakat ni aku dapat topup RM60, 
inche suami dapat RM40...total RM100...
Memang save duit topup 2-3 bulan la...



Full list winner untuk contest uda dan dara...
No. 4, & No. 6..



Voucher makanan RM100...
Voucher KRR tu dah selamat digunakan...
Tinggal Chatime & Starbuck belum guna...



Barangan dari Kao..macam2 ada...
Misteri gift ker, hadiah ker, sample ker..
Aku pun tak ingat...terima je la..



Program Tebus & Menang Dutch Lady..
Payung aku dah sampai...
Sepatutnya ada 1 lagi payung dan 1 tupperware...
Tp belum terima lagi..



Sample pantyliner dari Kotex...
Dapat 2 pek..


Syukur Alhamdulillah atas rezekiNya..

Thursday, 25 July 2013

~ Borang Contest Terbaru ~

Assalamualaikum w.b.t...

Semenjak 2 menjak berjinak2 dalam bidang contest2 nih, asal ada nmpk borang peraduan je aku laju je amik...dulu kemain main rembat jer...sekarang aku baca dulu, apa TNC dia..sebab dulu main amik tp tak masuk pun sebab kena belian terbanyak la...memang tak mampu la nak masuk...kekadang kena beli POP harga mahal2..lg satu, kalau barang tu aku tak guna langsung, aku tak masuk...setakat barang keperluan, aku boleh la join...tp jarang menang peraduan offline ni...rezeki online jer setakat ni...menang 2x dari contest offline..dua2 kerjasama dengan Econsave..Memula boleh baca cerita kat SINI..pastu yang kedua boleh baca kat SINI..

Semalam, aku amik gate pass *keluar 2 jam waktu opis hour* alasan g pejabat pos..memang betul la g pejabat pos...ada lagi masa aku merayap la ke Econsave...biasala, mencari POP untuk peraduan...Pergi waktu pagi nih orang tak ramai..nak pilih pun senang, nak bayar pun senang...Terjumpa borang2 peraduan baru...meh la tengok borangnya...kot2 korang pengguna barang2 tu boleh la join...



Vanish, Resit POP RM20..
1/6/13 - 31/8/13


Jawab soalan & kongsi cerita



P&G, Beli P&G product + Oral B RM10..
19/7/13 - 9/8/13



Jawab soalan + lukis ORal B



Mandom product, Resit POP RM20..
Jawab 2 soalan...
19/7/13 - 31/8/13

So, meh la ramai2 la join yer...moga2 berjaya..Ameen...


Wednesday, 24 July 2013

~ Menu Minggu Ke-2 Puasa ~

Assalamualaikum w.b.t..

Cepat betul masa berlalu...eh..belum buka puasa lagi yer...cepat sebab dah 15 Ramadhan...dah setengah bulan puasa..amacam ada perubahan?? Banyak gak perubahan aku....poket yang semakin nipis...walaupun baru 3 kali pergi bazar ramadhan, tp duit banyak keluar beli barang basah...perubahan dari segi bentuk badan tak nampak lagi...ada yang tegur aku makin gemuk adala..ha ha ha hampeh tul...

Okeylah, dah ada entry pasal menu berbuka minggu pertama kan, jadi mesti ada entry gak untuk minggu ke 2..baru la aci aci buka pintu...layan je la gambar yer...




Hari ke 8 : Kuih beli RM2 dengan mee goreng kosong jer...
Lauk ikan cencaru goreng dengan cencaru masak kicap..



Hari ke 9 : Tauhu sumbat main sumbat jer, keledek goreng cicah gula melaka...
Lauk dhal dengan cencaru masuk taucu..



Hari ke 10 : Makan kat luar, sebab terlampau penat...
Tapi sebelum tu, kali ke 2 ke bazar ramdhan...
Beli satay ayam, kek coklat, cempedak goreng dan leher ayam goreng..
Menu kat kedai, ikan kembung goreng halia, paprik daging dengan sup ayam...



Hari ke 11 dan 12 : Berbuka di kampung mertua..
Diaorang buat rumah terbuka untuk berbuka secara gilir2...
Ada 12 keluarga..so sabtu kena umah mak mentua...
Tak sempat nak amik gambar...sampai2 je terus buka..
Menu : Nasi himpit, nasi, ayam masak merah versi banjar..
Pengat labu+ubi, kari ayam, asam pedas ikan pari, masak lemak ikan kembung,
Roti john, kek, buahan..itu je la aku ingat...
Aku bawak bubur lambuk free dari masjid 2 bekas,
cucur badak dengan peria goreng.

Hari besoknya, umah makcik suami plak...
Menu : Nasi, ikan keli masak sambal santan, pucuk ubi rebus, telur dadar,
Roti John, ayam masak kicap, ikan keli sambal, popia, lempeng + sambal bilis,
Masak lemak ketam..itu je la mampu aku ingat...
Memang sendat perut 2 hari kat kampung....
Aku bawak kuih dan air soya..



Hari ke 13 : Dah balik rumah sendiri kat Klang, meh la kita masak...
Memula nak buat lempeng pisang, tp skill masak lempeng lupa...
Jadi suami beli je la kuih...RM2..
Lauk keli sambal santan dari kampung, just panaskan...
Sayur campur dan ikan cencaru sumbat belakang...



Cencaru sumbat sambal simple....



Hari ke 14 : Hari ni aku g beli kuih, tp bukan kat bazar ramadhan..
Malas nak masak2 kuih...tp sempat gak buat apam pisang...
Lauk, cencaru sumbat belakang, tuna goreng rempah..
Kari udang + terung dan peria goreng...

Itu jela mampu aku kongsi..jenuh ko nak ingat menu seminggu berbuka...lauk semua biasa dan simple jer..kekadang aku pun balik rumah menung dulu nak masak apa..bahan basah dengan kering banyak...tp tak tau apa yg nak dimasak...senang2 g bazar ramadhan jer...





Wednesday, 17 July 2013

~ Menu Seminggu Puasa ~

Assalamualaikum w.b.t...

Ingatkan malas nak update menu2 nih...sebab rasa macam mental plak..tp, sebab dah terambik gambar kan..wajib letak kat blog...buat tayangan kejam..tapi aku baik hati, post entry lepas buka, tak nak korang terliur tengok makanan yang ntah hapa hapa ntah kan...tp kalau korang baca entry ni siang hari, tengah2 perut berkeroncong, aku takde jaminan tau...

Selama 7 hari puasa ni, baru sekali je ke bazaar Ramadhan..itupun sebab rasa malas meluap2...malas dan tak tau apa nak masak..meh la intai2 apa yang aku makan...dan selamat dah jadi bahan2 pembuangan pun...kot2 la dapat idea nak buka apa kan...

Aku gigih memasak tau, sampai rumah 5.45, terus ke dapur...yang best, suami dah balik awal..so dia dah masakkan nasi dan air...2 jer...okey lah kan...dari takder langsung....




Hari 1 : Pisang goreng, pulut cicah 4 jenis kuah...
Rendang ayam, kari ayam, kelapa manis dengan sambal bilis petai...
Suka ati kau la nak cicah pulut dengan apa...
Setting tepon lari, tu gambar gelap...



Hari 2 : Wadeh wareh dan bihun goreng kosong jer....



2 bekas bihun sebab, satu pedas dan satu biasa...



Hari  3 : Beli kuih RM3, mertabak maggi dan lauk-pauk.
+ jiran bagi kuih dengan bubur kacang.
Senak perut....



Hari 4 : Cucur badak telebih berendam + lauk pauk...
Itu bukan hangit tau, itu terlebih garing...baru sedap....
Menu lain tak dan nak amik gambar...



Hari 5 : Nasi beriyani segera, kuih keria, cucur badak lagi dan lauk pauk..
Kalau cuti meriah sikit makanannya...
Aku suruh inche suami beli keledek RM2/satu bakul...
Dia pergi beli 2 kilo kot...7-8 ketul keledek besar2...
Jenuh aku nak habiskan....sabar je la...



Hari 6 : Membeli kita di bazaar Ramadhan + lauk pauk...
Itupun banyak permintaan dari anak jer...
Macam puasa plak budak2 nih...



Hari 7 : Puding mangga, bingka pisang dan lauk pauk...
Semalam, orang dah habis azan aku pun tak buka lagi...
3 jenis lauk nak masak, jadi tu yang terlambat...

Alhamdulillah, dah masuk hari ke 8 berpuasa...Boleh katakan, aku buka puasa tak makan nasi...Sahur baru makan..walaupun masak, tetap ada pembaziran...Kalau la membeli, lagilah rasa rugi...beli banyak2 tapi tak makan....Aku takde la berazam ke hapa kan...tp, kalau boleh nak kurangkan belanja ke bazaar...tp duit lebih jugak sebab asyik beli barang basah je kan...tp puas hati sebab dapat masak gak...walaupun simple je menunya....

p/s : Orang lain bila puasa badan nampak kurus, yang aku ni makin mengembang...aku pun tak tau pasal apa...nak kata mengandung, memang mengandung..tp mengandungi pelbagai khazanah dalam perut...cuma baby je takder...jgn la baju raya tak muat...


Tuesday, 16 July 2013

~ Resepi || Brownies Chip Coklat ~

Salam kengkawan semua...

Rasa tak rasa dah 7 hari puasa...dah 7 Ramadhan...korang dah puasa 7 hari ker? aku masih puasa...cuma sahur jer dah miss 1 hari...miss tak miss la, dapat gak makan kurma 3 biji + air..inche suami dapat tengok jer la...tp sebelum tu dah bersahur kat sepital...sebab Lea amik neb, kitaorang dah makan roti...

Dulu, aku ada share yang aku buat kek kan...yang nama tak ingat tuh..meh baca kat sini dulu..pastu dah habis, meh sambung baca kat sini plak...cerita bulan 5, resepinya bulan 7 baru ingat nak share...

Alasan termaktub, bz... tp yang ni aku tak bz..tapi lupa ajer nak amik gambar resepi tuh...kata nak compare yang aku buat dengan bukukan...harus la amik gambar resepi buku... sama tak dengan yang aku buat...


 

Dari Majalah Midi...



Dari Meja Dapur Aku....
Gelap nampak serupa la...
Rupa tu lari banyak sikit....
Yang penting boleh dimakan...
Dan licin pun...

Meh2 usha resepinya....

1 cawan tepung gandum
1 cawan gula perang (kisar halus), aku pakai gula hangus...janji perang kan..
1/4 cawan serbuk koko
1 biji telur, aku suka try resepi yang kurang pakai telur...sebab jimat telur ayam aku...
1 cawan susu segar, aku tukar pakai susu tepung free sample punya...lupa sebenarnya nak beli...
1 camca teh serbuk penaik a.k.a soda bikarbonat
1/2 camca teh garam
1 camca teh esen vanilla, aku tak letak sebab takde...
1/3 minyak masak atau mentega cair, aku pakai mentega...
1/2 cawan cip coklat

Cara:

1. Panaskan oven.Sapu marjerin ke dalam loyang.
2. Satukan semua bahan kecuali cip coklat. Kacau menggunakan handwisk hingga sebati.
3. Masukkan separuh cip ke dalam loyang. Kemudian tuang adunan tadi ke dalam loyang pastu tabur baki cip coklat tadi. 
4. Bakar hingga masak dan sesedap mata memandang.

Simple jer...aku suka kalau semua main masuk sekali nih...tak payah nak asyik tengok resepi je kan...


Friday, 12 July 2013

~ Balik Kampung, Chanis || Unplanned ~

Assalamualaikum semua....

Citer ni berlaku hujung minggu lepas (6-7 Julai)...memang ada cakap dengan inche suami nak pergi melaka atau balik pahang...

Mula2 bincang nak g melaka...inche suami nak tengok pertandingan burung..tak jadi sebab duit tak cukup dah tu tak tau kat mana tempatnya...pastu aku lak cakap nak balik pahang, tp bincang2 punya bincang pun tak jadi sebab tak cukup duit..lagi2 nak puasa kan..

Tapi hari Jumaat 5 Julai hari tu, aku tengah makan dalam pukul 4 petang, ntah tetiba rasa nak balik lak jumpa mak+abah...terus sms suami ajak balik pahang..suami pun balas, kalau ada orang bayar duit dia boleh la balik...*duit ganti jadi guard*...dalam pukul 5 lebih, suami col cakap duit dah ada, so keputusannya balik kg la kita malam tu....dengan belum packing lagi, dah tu malam tu episod akhir SSID kan...harus tengok la, kang ketinggalan zaman plak...orang dah tengok citer lain..ko baru nak tengok kat tonton...kan keciwa nanti...jadi, untuk dapat tengok SSID tu, aku pack lambat2...pastu, mandikan anak pun lambat2...aku kemas dapur lambat2...akhirnya, dpt gak tengok SSID sampai habis...*walaupun tengok tak tenang* habis jer, terus keluar rumah terus gerak...

Aku bagitau kat mak+abah nak balik pun masa dah otw..kengkonon nak suprise, tau2 je sampai..tp, memikirkan kang aku kena tido atas karpet jer...baik bagitau awal2..leh la mak aku bentang tilam Dunlop ha...sebenarnya aku nak balik sangat sebab nak jumpa anak adik aku, anak buah baru...masa bersalin hari tu, road tax keta aku baru je mampus..4 bulan naik keta takder roadtax ko....tabah je la..lagi satu, nak tengok adik aku sebab dia baru lepas accident...accidentnya betul2 masa birthday aku lepas, 7 June...adik aku kata, gigi 4 batang patah..tu yang nak tengok sangat tuh...ompong sangat...

So, meh-meh tengok gambar sepanjang aku kat sana...muka adik aku tu takdela...tunggu ada gigi pelsu baru boleh amik gambar....muka kanak-kanak riang je la yer..



Ini mungkin perbualan diorang jer...

Aira : Abang afi, cer tengok kulit kita..putih...
Alfi : Errr....



Aira : Abang Afi, kenapa erk kulit abang afi gelap...
Alfi : Kita memang suka gelap2 nih, baru nampak macho...




Aira : Abang Afi, mana kakak Lea ni...tak nak join sekali ker...
Alfi : Kakak Lea tu asyik kartun jer...



Alfi : Tu kakak Lea dah datang...dah habis kartun la tu...



Aira : Abang Afi amik la sabun nih....baru la kulit putih cam aira....



Opss.....sensored



Ni la budak kecik bau syurga tuh...Ammar Isyraf...



Ammar : Macam best jer tengok 2 orang budak  ni mandi besen...



Ammar : Malas la layan, buat kecik hati jer...diorang mandi besen besar...
Aku mandi besen kecik jer...itupun sekejap...



Ammar : Mak Long amik la gambar kita banyak2...kita kan comel...



Aktiviti besoknya....

Lea : Adik, korek pasir elok-elok yer...nanti tumpah...
Alfi : Iyer...



Alfi : Berat la pasir nih...



Aira : Abang Afi salah ni...pasir tu kena letak kat sana...dah2, korek balik...



Aktiviti petangnya...
Melepak dengan ammar dan nenek....



Dapat gak gambar senyum....



Dah ngapa muka camtu...malas layan maklong la dah tu...



Akhirnya, ngantuk sudah....

Itu je la aktiviti balik pahang hari tu..tak de pergi mana-mana pun..cuma ada kenduri arwah rumah sedara..itupun pergi, sampai sana, makan pastu balik..memang hantar perut jer...

Ahad malam balik, dalam 8.30pm bertolak balik ke Klang..pukul 1 sampai...terus tido...esok baru kemas.


p/s : Nama Ammar Isyraf, sempena pelakon Ammar Asyraf sebab masa tu tengah hot Setia Hujung Nyawa, nama kakak dia, Aira sempena nama watak dalam cerita Indonesia Cinta dan Anugerah...

Friday, 5 July 2013

~ Kisah Signal Dan Lampu Merah ~

Assalamualaikum w.b.t...

Ye kawan2, hari ni saya nak bagi pencerahan sikit bagi tajuk kat atas tu...mari sama-sama kita hayati...

Amboi, skema sangat nampak...disebabkan rasa sakit hati dan sakit jiwa aku nak share sikit kat korang...sebagai orang perempuan yang hakiki, iyer, bukan perempuan melayu terakhir sebab ramai lagi perempuan yang akan lahir, aku seorang pemandu yang berhemah...dari segi bawa moto ego aku tu, paling laju pun aku bawak 100, itu kalau dah lambat g keje atau ada cik polis kejar...tp setakat ni laju sebab lambat je la...polis tak suka main kejar2 dengan perempuan cam aku..tak adventure langsung...


Aku memang seorang yang alert pasal signal sebab aku jenis lagi 1km nak masuk simpang dah bagi signal...poyo la statement...tp takder la selekoh tajam nak bagi signal...*macam ada sorang tuh*...tp ada sesetengah orang nak masuk simpang bagi signal, tp lepas simpang signal pun tak off sampai rumah...aku cukup tak berkenan kat orang camtu...sebab aku rasa menyusahkan orang belakang, sebab aku tak tau orang depan tu nak belok ker, terus ker...nak potong pun tak yakin...laki sendiri pun camtu gak...arghhh tension betul...patutnya masa belajar amik lesen moto, ajar sekali guna signal...tak payah ajar pakai tangan...sebab semua kenderaan sekarang ada signal. lain la kalau basikal dengan kereta kuda ke lembu ker...


Satu hari, dalam 6.50 ptg aku pun balik keje...keje dekat area port ni banyak la kontena2 dan lori besar2...memang kena hati2 dengan kenderaan besar nih..sebab pemandu memang tak perasan kalau ada motor2 kat tepi2...kan motor kecik campur pulak tuan yang kecik, tapi tang jari la...yang lain besar...


Aku nak masuk line kanan, jadi lagi 500mtr aku bagi signal ke kanan ok, bukan kiri *tak lawak*....aku perasan satu mamat naik moto gak yang agak rapat dengan aku...jadi aku pun makin laju la sebab aku nak elak dari mamat tu yang aku rasa nak amik line kiri masuk highway...tetiba aku nmpk kat cermin tepi dia brek mengejut...dah tu macam nak jatuh...laaaa, aku kan dah bagi signal...so, ape masalahnya nak brek mengejut lak mamat tuh...ker dia berangan nak lumba dengan aku...ker aku punya signal dah rosak ..ker dia tak nampak signal sebab moto aku dah setahun tak basuh...*statement nampak no tuan moto pemalas*...


Dah tu mamat tu macam marah..aku siap jerit cakap kuat-kuat, tak nampak signal ker?? tak pasti la dengar ke tak dengar sebab aku bercakap sambil motor pun berjalan...yang mamat tu amik jalan highway, yang aku amik jalan biasa...nasib tak sekali jalan, mau mamat tu turun sergah aku balik....


Terasa macam hampeh betul la mamat nih...buat sakit hati jer kena marah...tapi ada satu kisah yang buat aku nangis, tp bukan citer signal, tp citer lampu merah....yang ni nak kira lawak campur sedih la...




Signal depan je aku jumpa, signal belakang kat google tak ada la plak...


Dah lama kes ni, dekat2 setahun la kot..seperti biasa, pemandu perempuan cam aku ni kan mengikut undang2...satu pagi nak pergi keje, sampai Traffic Light (TF) nak masuk ke Bandar Sultan Suleiman, dari jauh aku nampak TF dah kuning, pastu merah...dari jauh aku laju la di celah2 kereta...dah sampai depan mesti la berenti...nama pun lampu merah...dan-dan aku letak kaki kat jalan, dummm...


Rupanya ada sorang mamat pakcik jatuh moto betul2 belakang aku...motor Aprilia lagik...dah tu pakcik tu marah aku, kenapa ko berenti? Nasib aku berenti, kalau tak ko kena langgar...Aik, aku pun jawabla...kan lampu merah pakcik, saya berenti la...takkan nak terus...Perasaan aku masa ni berani takut-takut...pakcik tu membebel, dah tu kenapa ko laju...aku jawab lagi, ye la...dah lampu merah, saya berenti la pakcik...pakcik tu membebel kat belakang kata aku laju la, nasib aku tak langgar la....masalah betul la pakcik ni...nama je pakai motor besar, tp otak kecik sangat...kalau dia langgar aku pun, yang salah dia...tp yang sakit aku la...


Bila TF tukar je hijau aku cepat2 jalan...sebab aku berani sekali jer, takutnya 2x...takut pakcik tu marah ke belasah ke...hempuk ke..malu wei, kena marah kat depan2 orang ramai..tp, waktu tu aku memang berani jawab sebab apa aku buat betul...ikut undang2 kan...cerita lawaknya..aku tak pasti orang tu budget mamat atau pakcik sebab dia pakai helmet fullface kan...aku slumber je panggil pakcik..dah tu, orangnya kurus kering berat dalam 60kg jer...jadi, bila motor besar tumbang, memerlukan lebih dari sorang untuk angkat..yang kelakar tak hingat, semua orang tengok jer...tak de saper nak tolong angkat...sampai dia mintak tolong sorang ane untuk tolong angkat...

Sampai kat tempat keje, tetiba aku menangis masa parking motor...aku rasa bengang campur malu..bila nangis tu rasa lega sikit perasaan aku...dan satu hari aku monyok jer..kenangkan peristiwa sedih kelakar tu...bila citer kat ofismate semua gelak jer, sebab seorang penunggang motor ego boleh jatuhkan motor aprilia...kecoh la...

Pastu, sekarang bila g keje aku mesti elak duduk tengah2 antara kereta, aku mesti amik tempat tepi sekali...takut kot2 jumpa lagi abang moto aprilia hijau yang tumbang dulu....he he, fobia kena marah....




Ihsan google...

Aprilia 
vs
Ego S



Ihsan google..

Jadi, korang semua jangan sangka moto kecik tak power...agak2 sikit kalau nak potong moto Ego kaler hitam...kot2 la aku yang pernah menjatuhkan motor besar ni yang korang nak potong....

p/s : Seram bila nmpk motor besar....kot2 la jatuh, saper nak tulung mamat tu angkat kan....

Tuesday, 2 July 2013

~ Lil Winning | Alhamdulillah ~

Salam semua....

Menang kecil-kecilan jer...hadiah tak sampai pun lagi...



1st mesej dari Nestle Drumstick..
Dah dapat email pun..
Dah pos POP pun semalam...



Hari ni 2 mesej sekali dia hantar..
Aku menang 2x ker, atau dia salah hantar...
Sebab mesej pertama ada typo error...
Tunggu email dari pihak Nestle...



Yang ni plak semalam baru tau...
Tapikan, jauh bebenor hotel yer...
Tak pasti nak redem ke tak hadiah ni...
Dah tu tengok nama semua pelik2...
Ke aku sorang je orang Malaysia...
Tu la, main like je, tak tengok dari mana page tu...





Tersenarai antara 300 orang...No. 249
Tunggu je la hadiah misteri yang sampai nanti...

Apa2 pun Alhamdulillah atas rezekiNya...