Friday, 12 May 2017

~ Wet World Shah Alam | First Time ~

Assalamualaikum wbt...

Kehadapan pembaca sekalian...
Untuk pengetahuan semua, walaupun aku dah lama menetap di Klang,
*Nak masuk 10 tahun dah la..*
Tapi tak pernah masuk Wet World Shah Alam..
Dari rumah lebih kurang 1/2 jam je nak ke Wet World tu...
Pernah bercita2, tapi tak kesampaian...
Dari harga tiket murah lagi..
*Sekarang mahal sangat tiketnya *
Kira, macam aku xtau nak explore apa kat dalam tu kan..
Baca review orang pun boleh tak hadam keadaanya..

So, bila dapat tiket free haruslah excited nak pergi..
Total dapat 4 tiket.. kira masuk FOC la semua..



Ikut tiket boleh redeem dari 13/4 - 16/4..
13/4 tu hari Khamis..
Kebetulan, 13/4 tu aku memang apply cuti untuk buat blood test..
Lepas tu ada urusan JPJ, tukar nama untuk moto..
Decide dengan suami lepas setel urusan tu kita berendam la kat Wet World. 
Sekali anak-anak dapat pulak surat dari sekolah kata ada Sukaneka..
Bila tanya sorang nak ikut mak, sorang nak g sukaneka..
Last2, anak2 ke sekolah untuk sukaneka...

Lepas tu, bincang dengan suami pergi hari Ahad la 16/4 tu..
Rupanya, anak no. 2 plak ada acara sukan padang.. lari 4 x 50m...
Alhamdulillah, anak wakil rumah kuning dan jadi Johan..







Kawan dia plak yang sengih..
Tahun depan boleh jadi wakil lagi..

Lepas dia dapat medal, tanya cikgu boleh balik ker..
Cikgu cakap boleh balik, terus jer pergi Wet World.. 
Kira2 sampai dalam pukul 1.30 petang..
Excited gila la mak dan anak2... 
Cuak pun ada.. tak pernah masuk wei...

First g kaunter, sekali satu tiket tak bleh pakai...
Mak salah print.. malas nak keluar lagi..
Kita bayar je la RM25 utk sorang anak..

Meh la berjimba2 di situ..
Mula2 semua takut nak cuba..
Sekali dah cuba, yang kecik tu pun xnak naik...
Nak beremdam jer.. 









Anak lelaki sorang tu semua benda nak naik...
Sampai merah2 mata...
Cuma tak sewa pelampung jer..
Kalo tak mau naik yang terpanjang tu...
Mak ko seram nak.. turun slide yang biru tu pun takut2...
Lain kali kita pergi baru sewa...

Tunggu tiket free lagik la yer...
Hobi yang menggembirakan untuk anak2..
Alhamdulillah untuk rezeki yang sentiasa ada..

~ynar~

Thursday, 20 April 2017

~ Rezeki Peraduan | Feb & Mar ~

Assalamualaikum wbt...

Syukur kepada Allah swt...
Masih ada rezeki dalam bidang contest ni..
Kecil-kecilan pun sangat bermakna..

Update kat sini sebagai kenangan hari TUUUU..AAAA nanti..
Nt orang tanya hobi masa MUDA-MUDI dulu2 apa..
Leh la tunjuk buktikan.,,
Har har har...




Cek dari Tropicana Twister...
RM50, balik modal la sebab aku just join 3 resit..



Menang pen drive dari FB DAIKIN



Pen Drive ke 3 yang aku ada..
12GB, 32GB yang ni 8GB..
Pastu semalam order lagi 2TB..
Tak tau nak isi apa smpi byk2 beli..



Menang 2 Tiket Wet World..
Aku pilih Shah Alam, dah tu paling dekat...




Dapat 2 nama, sendiri dengan suami..
Jadi total 4 tiket...
Boleh la berjimba-jimba..
Selama dekat 8 tahun duduk Klang ni, tak pernah jejak Wet World..
Kira ni 1st time la...
Nanti kita up story pergi Wet World Shah Alam...




Menang Promosi Her World Feb '17 - Grobag ( Sleeping Bag for Baby )



Menang 2 nama..
Nama sendiri dengan adik..
Carik la binti yang sama yer...




Ada 2 set sama warna...
Sesiapa tengah cari boleh la PM tepi ke atas ke bawah ke...
Ni iklan aku kat Carousell..




Menang voucher Adidas RM50 dari FB RHB..




Ingatkan beli dikedai..
Rupanya kena beli online dari ADIDAS...
So, gigih la sign up semua bagai...




Adidas 3 Stripe Shoe Bag
Ni la yang within the price for apply voucher..
Harga RM55.00, tapi ada shipping charges..
Boleh collect tapi jauh  bebenor...
So, kena top up RM16.00




Menang voucher Superbuy RM40 dari m2u Challenge...
So, aku redeem powerbank ni...
Tapi kena beli barang harga RM80..
So, top up lagi RM50 campur courier charges..
Memandangkan aku takde power bank kan..
So, beli la satu...




Voucher Giveaway dari FB VOIR...
Lelaju register nama sendiri dgn inche suami...
Dapat la total voucher RM100..



Redeem voucher inche suami..
To pup lagi RM17..
Sekarang outlet VOIR ada sale untuk member..
Dapat la beli baju murah-murah...
Settle baju raya..Terselit satu baju untuk abah...
Aku syak warna kegemaran inche suami merah...
Tapi tak ngaku, saja cakap warna lain takde size..



Mak nyer voucher redeem baju anak-anak jer..
Tambah RM7 je.. (RM19 x 3 = RM57)
Baju murah2 untuk mak xder size...
Isk..isk... nampak nau membesar dengan berjaya kan...
Mak pakai baju kurung2 jer..




Menang dari Umami Club (Ajinamoto) - February 2017..




Sebelum buka kotak, member cakap stok Ajinamoto setahun kot..
Sebab berat dan besar la gak..
Tengok2 serbuk tepung goreng dan apron Ajinamoto..
Dekat web, dia kata menang hand towel dan Ajinamoto..
Tak kisah la sebab free kan...
Apron dah bagi jiran sebab dia ada kedai makan kan..



Menang hadiah harian dari Nestle Drumstick..
Target  nak menang PS4 untuk anak-anak...
Dah ko hantar satu resit jer.. ater nak menang PS4????
Ok la gak menang hadiah harian..



List nama pemenang di web Nestle..
Hadiah belum berkunjung tiba...




We Chat Acson nama suami..
200 + 100 points
Tak redeem sebab takde account dengan BIG..



We Chat Acson nama sendiri..
Same reason, tak redeem pun...


Syukur Alhamdulillah...
Semoga ada rezeki besar yang menanti...
Niatkan semua yang kita kerjakan kerana Allah Taala..
Semoga apa yang dikecapi mendekatkan lagi kita kepada Sang Pencipta..

~ynar~

Tuesday, 11 April 2017

~ Izz Aina Khadeeja | Jangkitan Kulit Impetigo ~

Assalamualaikum wbt..

Aina kena jangkitan kuman dekat muka..
Firstly, kena infection area mata..
Kebetulan, 6/3/17 check up setahun terus jumpa doktor..
Dapat antibiotik, cream dan eye ointment..

Esoknya, mata dah ok.. 
Pergi kat area hidung..
Jangkitan kat hidung tu sentiasa berair..
Bila air tu kena tempat lain, cepat betul merebak nya..



Hari ke 2@3..
Hidung dah melepuh...
Kat mata dah kurang sikit..



Hari ke 4@5
Kat mata dah clear..
Merebak ke hidung...



Dah seminggu, merebak teruk gak..
Kesian betul tengok Aina...
Tapi alhamdulillah, dia aktif macam biasa...


Siap bawak pergi pantai..
Sambil cuci2 kudis kat hidung...
Seronok betul dia celup puting dekat air masin...
Dah tu masuk mulut...
Masin nak oiii...





Antibiotik dah habis, kudis tetap macam tu..
Makin merebak adalah..
Dah naik ke mata semula..
So, aku decide bawak jumpa pakar kanak2..
Doktor ckp jangkitan kuman..
Tapi tak ckp jenis apa..
Dapat antibiotik dan ubat sapu...



Hari ke 10..
Aku amik cuti sebab nak pastikan dia amik AB dan cuci kudis2 tu dengan air suam...
Pastu sapu ubat.. berdarah2 jugak hidung Aina aku cuci...

Bukan tak percaya babysitter, tapi anak sendirikan..
Puas hati kalo kita tengok depan mata dan handle sendiri..
Lagipun doktor pesan, air dari kudis ni boleh merebak..
So, kalau boleh cutikan dari hantar ke babysitter..

Hari ke-2 lepas on AB baru, kudis dah kering...
Maksudnya, takde air dah kat kudis2 dia...
Semakin hari semakin surut dan makin hilang...
Hidung dia pun kembali bersih...



Tu ha muka pas habis makan AB..
Alhamdulillah.. 
Diberikan kesembuhan kepada Aina..
Terima kasih pada kengkawan yang mendoakan Aina...




Masa Aina sakit, aku ada search la kat google jenis2 penyakit kulit..
Yang lebih kurang sama dengan Aina adalah jangkitan kulit Impetigo..
Simpton2 yang lebih kurang...
Korang boleh search sendiri...

Alhamdulillah... takut merebak masuk dalam hidung jer..
Dan takut merebak kat anak2 orang lain kat babysitter..

Kesimpulannya, kulit baby amat sensitif..
Bila nak cium, pegang atau main-main dengan dia, 
kita kena pastikan tangan, muka dan badan kita bersih...

Mainan dan barang2 kat rumah pun kena sentiasa bersih...
Mencegah kan lebih bagus dari merawat..
Rawatan sekarang bukan murah...
Kos Aina pergi klinik pakar itu hari RM120...
Cash tau.. tak boleh pakai kad medical or credit card..
Tapi nasib baik boleh claim balik...


~ynar~

Wednesday, 15 March 2017

~ Izz Aina Khadeeja Turns 1 | Izz Azzalea Turns 8 ~

Assalamualaikum wbt...

Ya Allah, memang cepat betul masa berlalu..
Aina dah pun setahun minggu lepas yakni 3/3/17...
Setahun baru nak sunat..kat klinik jer pun..
Tangguh2 punya pasal...
Dah cucuk setahun pun 6/3/17...
*ada hadiah sempena setahun - kisah sedih*
*next entry kita kasi story*

Aina ni perkembangan dia lebih cepat banding kakak dgn abang..
Cara dia merangkak pun lain, bukan normal punya step..
Satu kaki tolak, satu kaki seret jer..
Tak sempat masuk walker pun...
Just belikan learning walker yang jenis tolak..
Itupun sekejap jer main..
Pastu 10 bulan dah berjalan..
Bila setahun dah expert, sampai kasut pun tak dan nak beli...
Gigi sekarang da 8 batang..
Setiap orang kan berbeza Allah ciptakan...
Ape2 pun Alhamdulillah...

So, disebabkan bulan 3 ni ada dua kejadian a.k.a birthday celebration..
Jadi mak yang tak berapa nak ada budget pun mem"planning" buat makan kecil-kecilan jer..
Buat sekali untuk dua orang anak perempuan yang I ada..hik hik..
Izz Aina Khadeeja (3/3) dan Izz Azzalea (11/3)..

Untuk Aina, mak dah niat masak pulut kuning..
So mempulut la kita..first time buat nih..
Simple2 pun dekat RM100++ juga mak berbelanja..
Tak menahan Lea nak jemput 5 orang jer...
Adeh, last2 penuh gak rumah..
Licin la bihun 2 peket..
*jamu budak2 jer*



Budak dah setahun weyhhh...



Bihun goreng simple2 jer...
Sayur pun boleh kira, Lea memang tak makan sayur...



Gegor lak gambar...
Apasel muka mak cam berlagak jer tu..




Layan tetamu ke Aina?



Gambar dah la sekepin, dah tu gegar..
Masuk je la buat kenangan..



Mempulut first time..
Aku buat pulut tanak..

Cerita kelakarnya..
Pulut tu aku rendam dari 9pagi, pukul 5petang baru aku masak..
Masuk pulut + santan + air + garam, buh dalam periuk nasi..
Sekali dah masak, buka2 periuk bergenang air oii...
Dah tepuk dahi...
Last2, amik tutup periuk letak atas dapur gas, pastu letak periuk nasi pulut tadi..
Api paling kecik, kacau la pulut sampai masak...
Alhamdulillah, pulut lembik sikit..
Tapi sedap... aku buat cicah dengan kurma ayam..
Kira berjaya la kan...


Semoga Izz Azzalea menjadi anak yang solehah..
Dengar kata ibu bapa..
Hormat orang tua..
Berjaya dunia dan akhirat..
Tercapai segala apa yang dihajati..
Semoga penyakit asma dia beransur hilang..

Walaupun selalu ada jer jawapannya kalo kita tegur dia..
Kekadang perangai dia membuat mak sakit kepala..
Selalu buat mak jadi singa jadian..
Itulah, mungkin copy paste perangai mak dulu2..
Suka menjawap dengan nenek.. Dunia kan bulat..
Tapi apa yang aku harap pada Lea, dia pandai menjaga dan uruskan diri..


Untuk Izz Aina Khadeeja..
Semoga dia membesar dengan sihat..
Menjadi anak yang solehah dan berjaya dunia dan akhirat..

Besar harapan semua ibu bapa nak anak berjaya..
Samalah macam aku juga..
Sapa tak nak anak berjaya kan..
Aku cuma berharap ketiga-tiga anak aku berjaya..
Walaupun tak berjaya dalam pelajaran..
Sekurang-kurangnya menjadi manusia yang berguna..

Alhamdulillah, dikurniakan 3 anugerah yang amat berharga...
Semoga anugerah ini menjadi "Kekuatan" kepada kami sebagai pemegang amanah ini..

Izz = kekuatan

 ~ynar~

Friday, 17 February 2017

~ Rezeki Contest Januari | Sebagai Kenangan ~

Assamualaikum wbt...

Sebagai kenang-kenangan di hari tua mari la kita upload disini...



Majalah Glam Lelaki - Dec
Nama inche suami ler..
Disebabkan malas nak amik, aku suruh Blu Inc pos..RM30 kos dia...
Berat gak la beg dia..



Rav Design Leather Sling Bag



Harga : RM359 dekat website zalora pun sama..
Dah jual kat carousell pun..
Alhamdulillah, boleh la tambah sikit2 duit poket yang sempit..



Ni listing kat account carousell aku..
Berminat leh la join sana..



We Chat : myNEWS.com
Tak redeem pun...



We Chat : Cosway
RM10 voucher
Belum redeem lagi...
Valid sampai 15/3...



We Chat : GSC
Movie E-Voucher..
Belum redeem lagi..
Valid sampai 31/3..
Sapa2 nak voucher ni boleh la PM saya...
Saya tak guna pun..
Syarat : Redeem online or apps / 2D



Sample dari Ellgy..



Hadiah dari promo Her World..
Dapat dua set, satu nama sendiri satu nama adik...

Alhamdulillah diatas rezeki ini...
Semoga sentiasa dimurahkan rezeki dalam hobi yang mahal ni...

~ynar~