Thursday, 7 December 2017

~ Alhamdulillah.. Rezeki Dari Peraduan | September & Oktober ~

Assalamualaikum wbt...

Bulan September tahun ni banyak dugaan dan ujian Allah berikan...
Boleh search post sebelum ni...

Same goes bulan Oktober pun Allah turunkan ujian...


Tragedi 171017..

Semoga dengan ujian ni mendekatkan kita padaNya yang ESA...
Alhamdulillah, aku terima apa yang terjadi...
Segalanya ada hikmah...


Bulan September juga Allah hadiahkan sesuatu yang manis...
Alhamdulillah...




Voucher Court  RM2000 ~ Peraduan Lifebouy
Hantar 3 resit..
Alhamdulillah, menang 2 resit..
Tapi seriously aku target conso sahaja, sebab pemenang untuk conso 700 orang..
Ramai tu..hadiah conso kad minyak RM100..
p/s : Pemenang utama tu memang menang banyak contest, tp low profile orangnya...
 Yang aku tau, dia menang voucher RM8000 (Nestle Giant) dan Kereta (Power Root Mydin). 




Masih berbaki RM1k, tak tau nak pilih barang apa..



Total RM1k dah  beli 7 barang, masa ni baru sampai 6..
Satu barang masih takde stock..




Kad Petrol RM100 ~ Lifebouy
Ni hadiah conso..
First time menang kad minyak...
Boleh la tampung menampung perbelanjaan sikit2...




Setakat hari ni adalah balance RM12++...
Tunggu 2 lagi kad petrol..



Sometime Bag ~ Tunas Manja Group - Kotex Proactiv Contest

Contest ni plak join masa balik kampung kat Pahang...
Orang belah2 Pahang kenal la Tunas Manja ni...
Join sebab nak menang Duck Scarf..
Join pun last day.. Yakin menang sebab dalam kotak tu resit aku satu jer..
Confident mesti power kan...
Tapi termenang beg Sometime plak...
Alhamdulillah rezeki Allah nak bagi..



Sapa berkenan nak beli boleh la terjah Carousell 



Bio-LiFe Kid's Gummies ~ FB Watson (Healthy Kid, Smart Kid Contest by BiO-LIFE)



Nurish Organiq ~ Online Cosmopolitan Mag Aug '17






Value RM198++
Sapa berminat boleh PM utk nego...



TGV Ticket ~ FB Nips Malaysia
Belum ada rezeki IPhone...



Dah selamat sedekah kat member..
Aku berkurun dah tak tengok wayang...
p/s :  Pastu member tu plak belanja makan, kira rezeki jugak la kan...



MBO Voucher ~ FB Subang Parade
Burn sebab tak sempat nak collect..



RM500 (eGiftCard) - FB Shop at Go Shop
Alhamdulillah, memang aim sangat nak menang RM500 tu...
Boleh la trade in tepon yang ok sikit...



Voucher RM100 ~ Kapal Api
Ada gak la terselit 1 nama..
Hantar pun 3 nama jer..
Aku menang bulan Ogos kot..
Sebab web www.buruanenaskapalapi.com tu tak leh bukak dah...
Tak sempat nak screen shoot plak senarai pemenang...
Tunggu je la vouchernya sampai...

Alhamdulillah, syukur sangat-sangat dengan rezeki yang dilimpahkan...
Kekadang rasa down, sana tak cukup sini tak cukup...
Anak-anak nak membesar..
Kos sara hidup yang tinggi...
Tapi ye la, memang bukan senang nak menang...
Selagi kita berusaha, mesti ada hasilnya...
Marilah kita berfikiran positif.

~ynar~

Monday, 13 November 2017

~ Scammer detected from Mudah.My | First time kena ~

Assalamualaikum wbt...

First time kena scam...

Korang kalau nak clear barang baru @ preloved item kat web mana korang rasa sesuai??
Aku lebih suka kat carousell dari mudah.my..
Mudah.my bagi aku sesuai untuk lelaki...
Carousell lebih kepada wanita...
Tak tau kenapa aku rasa cam tu...
Tapi terpulang pada individu ...

2-2 pun aku ada account... ha ha...
Kali pertama jual barang kat Mudah.my, moto skuter Ego aku..
Macam goreng pisang panas...
Nasib tak kena scammer...
Alhamdulillah, dapat buyer yang ok...
Settle dalam masa 2 minggu siap tukar nama semua...

Kali ke-2, aku jual KOSE yang aku menang hasil contest..
Dapat 2 chat message tak lama lepas publish, tapi suruh seller yang wasap dia..
Okla, aku layan la dengan wasap ...


2 nama yang bawah tu scammer...
Yang atas sekali tu betul2 buyer...

1. dofv**** - 016-6492702
2. gese*** - 016-5039701 

Bawah ni screenshoot chat dgn scammer yang 1st nih...










Masa aku dapat chat kata dia da transfer & ada problem tu aku baru pas solat Zuhur...
Email dia masuk kat Spam..
Lepas aku baca, aku cam pelik dah kenapa dia masukkan RM455.. 
Aku jual RM55 jer kot..
Email dia dah aku padam...
Masu tu pikir maybe dari USD ke RM so dia terlebih masukkan...
Ceh..positif lagi tu...
Pastu, aku check M2U... xder pulak amount RM455... 
Paling tidak pun kat float tu ke ape kan..

Masa tu baru tersedar, yang ni scammer nih...
Terus g tanya kengkawan semua...
Alhamdulillah, berkat baru pas solat Zuhur, kengkawan yang yakinkan..
Dan hasil hari2 menghadap FB dan blog2 yang macam2 cerita viral..
Dan berkat kat dalam M2U cuma ada RM7.00 ++.. 
Kalau memang ada RM400, mau aku dah transfer...

Update 13/11/17 : Last seen WhatsApp no ni 19/10... 

Bawah ni screenshoot chat dgn scammer yang 2nd nih...
Hati dh cuak. tapi aku layan juga dulu...







Lepas dah baca chat dia seropaaaaaa jer...
Aku terus reply cenggitu...
Itu la cerita first time aku kena scammer..

Dah tu bila ada orang betul2 nak beli aku dah macam cuak...
Betul ke orang ni nak beli...
Dah dia nak COD plak... 
Macam2 feeling ada, takut dia orang jahat la..
Nanti kena pukau ker... 

Tapi Alhamdulillah, Allah permudahkan segalanya..
Dah settle pun jual barang tu...

Semoga pengalaman ni membuatkan aku dan orang lain lebih berhati2..
Amalkan ayat-ayat atau doa semoga sentiasa dijauhkan dari orang2 yang berniat jahat...

Update 13/11/17 : Last seen WhatsApp no ni masih ONLINE!!!!!..
So hati-hati buat seller online....

~ynar~

~ Redeem Shopback | Sambil Berbelanja Dapat Duit ~

Assalamualaikum wbt...

Review tak berbayar tau...
Review ikhlas nih...

Korang - korang semua dah redeem shopback??? 
Ker korang takde acc lagi...
Rugi tau kalo selalu shopping online, tapi takde acc shopback ni...
Lagi2 kalau suka beli dan belah dari Lazada, 11street, Zalora, Taobao, Go Shop dan etc..
Kalo kaki travel pun sama... booking.com, Expedia, MAS, Agoda dan etc...
Banyak lagi...senang2 korang bleh check kat link bawah ni...


Dah check korang terus sign up...
Sign up jer dah dapat bonus RM10...
Bukan bayar pun kan...
Siap dapat duit balik lagi...
Sapa tak nak kannnnn....

Sebenarnya aku nak citer pasal amount yang aku dah cash out...
Sehari sebelum Deevapali ~ 17/10, aku kehilangan dompet...
IC, Mykid anak, lesen, kad bank dan macam2 la...
Perempuan kan sejenis simpan semua dalam dompet...
*berhu hu la nak buat balik semua tu*
Dalam tu ada cash RM700++..
*nangis atas motor sambil lap hingus*
Itu sebenarnya duit utk bayar hutang2...

Duit untuk belanja dalam RM100++..
Alhamdulillah, dalam acc shopback aku ada RM100++ yang dah boleh redeem masa tu..
Memang standby bagi banyak baru cash out kali ni...
So, 11/10 aku buat cash out.. 
19/10, pihak shopback dah bank in..
Proses dalam 8 hari jer...
Memang orang cakap rezeki selepas diduga...

Disebabkan kad bank pun hilang...
First time try card less withdrawal...
*senang jer step2 dia*
 Syukur, ada duit utk meneruskan minggu-minggu yang mendatang..



Ni la total amount yang aku dah cash out...
Teruja sikit tengok amount yang atas sekali...

Ape2 pun syukur sebab dengan shopback ni kita ala2 menabung selepas pembelian..
Banyak lagi deal dan voucher dari shopback nih...
Nak tau banyak lagi korang kena follow, like dan sign up cecepat.. 
Jangan cakap akak tak bagi payung yer !!!!!


~ynar~

~ Rezeki Peraduan | July & August ~

Assalamualaikum wbt...

Kepam punya entry nih...
Sebelum terus terlupa, marilah tepek satu entry untuk kenangan daku..

Alhamdulillah, walau rezeki kecil-kecilan...
Aku tetap bersyukur...





Beko Gift Set ~ FB Beko



SpongeBob SquarePants goodies ~ Astro Go



Voucher Aeon RM10 ~ WeChat



KOSE ~ Promo majalah EH! July 2017.



Voucher RM50 ~ Mapleleaf




2 x Free Meatball ~ Burger Bakar Abang Burn
Dua2 nama no. 5...



Model teruja makan benda free...
Memang sedap meatball ni...



Sample Quaker 3-in-1 Berry Burst ~ Quaker Oat


Memang sedap.. Dapat parcel terus makan....




Voucher RM100 ~ FB Better Vision Velosity


Voucher RM40 ~ FB Zarrel



150 Point ~ Contest FB B Infinite



Cash Voucher RM120 ~ Antabax 



Sampai la ni xdpt lagi hadiahnya...



Voucher RM20 ~ FB Ms. Read..



Burn gitu sajer.. tak sempat pergi...


Alhamdulillah... syukur selalu..
Moga2 ada rezeki besar menanti...

~ynar~

Tuesday, 31 October 2017

~ Misi Mencari Remis | Pantai Tali Air 7, Sungai Leman ~

Assalamualaikum wbt...

Misi mencari ramli remis diadakan tanpa sengaja...
Balik kampung nak bincang kenduri tahlil arwah FIL..
Suami pulak plan nak mancing udang galah...
Tup2 MIL suruh bawak budak2 mencari remis...
Baru kengkonon nak mengeliat lama sikit kat tmpt tidur subuh ahad tu..
End up pukul 10 dah terpacak kat tepi pantai...
Dah tu I sorang2 jer yang tua...
Yang lain suma kanak2 riang...

Tinggalkan si tenit Aina dengan ayah dan makcik2nya...
Pergilah menyusur pantai naik moto arwah FIL..
Keta tak muat oiiii...
Rupa2nya dah nak penuh tepi pantai tu..
Lagi2 pantai viral tu kan..
Pantai Sungai Leman @ Pantai Tali Air 7..
#viral la sangat
Dedulu mak korang ni dari  kecik da carik remis kat pantai ni...
Tapi dulu la..time tu remis tak viral lagi...
Takde kamera nak bagitau seantero dunia...



Berkerut muka tahan panas...
Nampak cam redup...
Tapi hakikatnya, panas terik nau nau...



Mana remisnya????



Tak bagi mandi, tapi apa herannya...
Nasib balik naik moto...
Kalo tak basah seat keta..



Sampai terbaring2 anak buahnya...
Yang sorang sibuk sengih2 ni ha...



Time ni air dah pasang...
Dalam pukul 10 ~ 11 la...
Dah ada yang balik...
Ada yang baru sampai...



Bawak kanak2 riang lebih main je la...
Yang tua ni la terkorek2 pasir...










Memang masa ni panas sangat...
Balik rumah rasa terbakar kulit...
Dah tu, pakai lengan pendek...
Kengkonon kulit kebal...
Amik... sampai aku taip entry ni pun kulit still mengelupas...
Dah lebih 2 minggu da...



Interprameeee sikit...
Gemuk kan...

Korang tau ker remis tu camner? 
Beria g kutip remis, gambar remis tak amik...
Haru betul la...
Kitaorang dapat la satu guni beras 5 kg tu...
Tapi tak penuh... maybe dlm 4.5 kg la...
Balik rumah biras masak rebus jer...
Remis ni sedap ratah jer...



Pinjam gambar google sat...

~ynar~