Tuesday, 30 April 2013

~ Masak-Masak | Kerabu Pucuk Paku ~

Assalamualaikum w.b.t..

Entry kali ni nak kongsi resepi buat kerabu pucuk paku..aku tak tau nak cakap style apa, tp yang aku pasti kerabu ni style nenek aku...hak hak...

Meh aku listkan senarai bahan-bahan yang diperlukan.

1. Opkos pucuk paku 2 ikat, ala baru 2hinggit kan...
2. Kelapa barut parut dalam sebiji la...
3. Bawang merah hak besaq 2 biji, bawang holand tak boleh na..
4. Cili api sikit, cili besaq hijau + merah..kalau nak pedas giler, pakai cili api jer..
5. Belacan sebesar penumbuk ibu jari tangan...
6. Asam banjar jawa..jawa gak glamer kan...amiklah dalam 2 cubit...
7. Garam secukup rasa.


Ni step2 nak buat..memang kacang la..eh, memang kerabu la..



Aku rebus air, dah mendidih aku tutup api dan masukkan pucuk paku..
Kira celur air panas la..



Goreng / Sangai kelapa parut tadi sampai la warna dia bertukar..
Bertukar kekuning-kuningan...
Ala macam nak buat kerisik tu..



Lepas tu tumbuk la kelapa tadi sampai keluar minyak sikit2..
Ni action jer, agak2 lenguh tangan aku blend jer...
Cepat sikit nak makannya...



Bahan-bahan ni pun sepatutnya kena tumbuk..
Memandangkan malas tahap gaban,
Aku blender jer, tp jangan halus sangat...



Pastu, campurkan bahan berikut...
Gaul bagi semua bahan bergaul mesra...
Eh, terlupa si asam jawa dan garam...
Gaul la sekali bagi mesra..



Last sekali, gaulkan bahan yang telah bergaul mesra dengan pucuk paku tadi...
Memang mesra sungguh benda alah ni...

Senangkan cara buat dia...
Ratah je kerabu ni, lagi sedap...

Sekian, selamat mencuba...
#Bajetchefplak#





Friday, 26 April 2013

~ Kisah Hadiah Minggu Ini ~

Assalamualaikum w.b.t.

Dah hari Jumaatkan, cepat plak rasanya minggu ni...kalau cuti sehari lagi la pendek minngu ni...ye la, 4 hari je keje..

Jom la tengok hadiah yang aku dapat...



Gigih la laki bini amik cuti half day amik tin biskut ni ha...
Gara2, pihak Jacobs dah tak nak bagi sebab dia col inche suami tak angkat..
Last2 bagi gak, tp kena collect sendiri..



Tiket Legoland x 1 (Adult)..
Jenuh aku pikir dari contest mana...
Sebab hanya sampul surat dan tiket semata2...



Mungkin dari contest ni kot...
Sebab contest ni je ada hadiah tiket Legoland...
Yang aku masuk la...



Yang ni bukan hadiah yer...
Ni aku beli, sebab aku suka penulis Hlovate ni...
Belum habis baca...
Tak macam zaman anak dara dedulu..
Satu malam boleh habis 2 novel...
Hari ni pinjam kat library, lusa dah pulang...
Itu dulu la yer...

Alhamdulillah atas rezekiNya...

p/s : Musim hujan2 dapat Kopi O + Jacobs pun sodap...apakan daya, masih dalam usaha menggantikan puasa yang dedulu...


Thursday, 25 April 2013

~ Bila Anak2 Berposing ~

Assalamualaikum w.b.t..

Sebenarnya, kalau hujung bulan je aku memang bz...tp time bz tu la selalu aku nak buat entry kat blog...rasa nak tulis gak..aku jarang draft2..selalu tulis pastu terus publish...

Ni ha, ahkak nak citer pasal anak2..bila dah pegang tepon ker, kamera ker..suka nau amik gambar siap edit lagik pastu tunjuk kat maknyer sambil cakap ada hantu..tengok2 muka maknyer jadi model hantu tu...tp sebab anak2 ahkak tak pandai nak save gambar tu, jadinya takde la bahan bukti yer nak tunjuk hantu gigi...#eh tetiba plak#

Jom la kita intai2 gambar kanak-kanak riang berposing...



Ni kerja si Lea...ke Alfi ni erk?? Confius jap..


Penuh kat folder gambar ni saja...


Layankan je la...


Mula2 ok...



Dah start dah..



Eh..eh..koyak kang mulut..



Kengkonon duck face ke kakak???



Dah la tu...dah penat...

P/s : Budak2 zaman sekarang....


Thursday, 18 April 2013

~ Re : Update | Hadiah Beshhhhhh ~

Assalamualaikum w.b.t...

Minggu ni tak banyak hadiah yang dapat..ada la dalam 3 jer...tp kan, hadiah yang dapat tu semua best2...

Meh saksikan hadiah apa yang best tu...




RM50 voucher dari Pizza Hut...
Dapat siang, malam dah setel...
Belanja abah makan sekali...




Bila bayar, dapat plak offer ni 2 keping...




Menang giveaway Kain Ela DotCom...
Dah umum pemenang 10 Apr, 16 Apr baru perasan...




Dah dapat pun hadiahnya....
Cantik kainnya dan pantas...
So, inche suami dan anak2, tahun ni raya tema oren yer....
#Jimat duit beli baju mak#



Yang ni pulak, tetiba jer dapat hadiah...
Tak tau pun menang...kelakar sungguh..
Ntah jawap soalan ker, ataupun just lucky draw ker...




Hello Kitty Sushi Mold gitu...
Pasni, sebuk la aku menggugel cara wat sushi..
Jangan jeles sekiranya aku post gambar nanti...
#Gaya macam rajin jer, padahal sushi pun tak pernah makan#


Alhamdulillah atas rezekiNya, dapat makan free..#tambah RM14 je#, dapat baju free...seronok sangat kalau semua free kan...

Wednesday, 17 April 2013

~ 14 :||: Wordless Wednesday ~

Assalamualaikum w.b.t..



Anak Panah Merah = Gambar adik ipar dan anak buah..
Masuk contest nestum, tp tak menang pun...
Tp gambar keluar kat Youtube : Nestum For Good Morning..


~ Mahal Belaka | Semuanya Memerlukan Duit ~

Assalamualaikum w.b.t...

Kali ni macam nak buat sesi luahan perasaan...sesambil buat2 keje, sesambil taip entry...

Kes 1

Balik keje, malas masak...ajak suami makan luar kat satu kedai baru...kedai tu siap gantung basikal kat bumbung...ada set karaoke + deco macam khemah pengatin..memang kedai baru, sebab ada frame2 belum gantung lagik..yang silap, aku tak ingat nama kedai tu..tapi macam Retro Cafe la gitu....

Aku order nasi goreng paprik + nasi goreng ayam 2 tak nak pedas + nasi putih ayam halia telur dadar dan air, carrot susu + nescafe ais...dan ada otak2..Nasi goreng ayam aku order tak nak pedas,.dah ayam nyer tulang2 jer..isi tadak, dia buat pedas gak..aku punya nasi paprik pedas gila sampai sedih teresak2 aku makan...suami order nescafe ais, yang sampai milo ais...makan je la, malas nak complain kan..kang tunggu lagik 1/2 jam..

Masa nak bayar, otak2 6ketul = RM6, nasi + air = RM27.90..bagi aku mahal sebab, rata2 kat area Klang ni otak2 paling mahal pun RM0.70 seketul...ni dah sampai singgit satu...makanannya pun aku kira mahal la, tp tak la terlampau...first and last la aku g kedai tu..


Muka anak2 je la yer..


Sunnguh hover ini anak dara...

Kes 2

Semalam aku dah terima hadiah dari Pizza Hut, RM50 voucher. Dan kebetulan ayah aku ada kat Klang, so belanja la dia makan..ayah aku siap cakap tak nak makan pizza, sebab tak reti..jadi aku orderkan nasi...



Terkejut dia tengok pinggan kemain besor, nasi sikit, rege RM9.20...
Tak kenyang ayah aku makan, suh makan pizza tak reti katanya...



Close up sikit..ada la 3 ekor udang..



Anak dara tu ingat pizza tu kek..
Siap nyanyi happy birthday to you lagik...


Ayah aku tanya bil berapa, aku bilang la RM64.00..terkejut sekali lagi ayah aku...makan macam tu jer sampai RM64..Pastu ayah aku siap cakap kalau kat kedai tom yam dapat makan ikan siakap 2 ekor lagik..Takper la abah..kan free RM50.00...tambah RM14.00 jer...itu ayah aku yang cakap mahal...bagi aku biasa la kalau fast food ni kan...tax la, service charge la...*mahal gak*

Kes 3

Lepas balik makan pizza, aku singgah la kedai runcit "Aceh" nak beli ikan untuk masak bekal esok...usha2 ikan, amik la selar 6 ekor..aku budget dalam RM10.00 la sekilo..walaupun tau kat kedai runcit "Aceh" ni mahal, tp terpaksa gak beli sebab dah dekat pukul 11.00 malam kan..

Sekali dia timbang, RM13.50sekilo...mak aiii...mahal nyer..aku siap tanya 2x, ikan ni sekilo RM13.50 ker? Orang kedai tu jawab ikan pelaling RM8.00, ikan selar RM13.50..aku tau la mane ikan aku amik...Bayar gak la, RM8.50 untuk 6 ekor ikan selar...diskaun 20 sen sebab aku cakap mahalnya..*kedai runcit aceh selalu memang mahal2*

Gambar ikan mahal tu takdenyer aku nak amik gambar..dah siap masuk perut dah..

p/s : Zaman sekarang semuanya mahal dan memang semua pakai duit. Barang murah ada, tp kualiti tak setanding...tp nak dibandingkan dengan gaji yang naik takat RM50.00 setahun dengan barang2 keperluan yang naik sikit tp perlu tiap2 bulan..memang tak cukup makan kot..tak pun nak masak beras pun kena catu...

p/s 2: layan je la gambar yang gelap gelita dan kuning lampu kedai tu..tahap malas giler nak edit...

Friday, 12 April 2013

~ Blog Statistik Untuk Blog Kecik Aku ~

Assalamualaikum w.b.t

Banyak lak post aku hari ni kan...sebab bos takder, keje ada, tp semua tak urgent...boleh la mengular sikittttt jer...

1st, nak ucap terima kasih kat kengkawan yang baca blog kecik aku...terima kasih banyak2 gak yang follow blog aku..Blog ni just untuk suka2 mencoret mencarut kisah kehidupan aku...hehehe....

Jadikan, bila ramai yang online rasa teruja sangat walaupun orang tu takder niat nak baca blog aku...errrr ader ker istilah camtu...boleh la kan...kira cam tersinggah jap, baca dalam 1 minit pastu keluar...




1 online dari Singapore singgah blog aku..macam tak caya lak..
Rupanya carik citer pasal Setia City Mall....




Yang ni plak 4+1 orang plak yang tengah sekodeng...
1 tu aku la...Itu la yang paling ramai....
Selalunya satu jer...tuan tanah kedaung jer jengah...




Yang ni aku tak nak cerita berapa orang tengah online..
Terang2 nampak aku sorang jer kan....
Total = 1111, cantik kan nombornya...

p/s : Itu je pun nak citer...sajer sebab takder modal nak buat entry apa...


~ Hadiah Dan Sampel ~

Assalamualaikum semua.....

Ape nak cite mukadimah ni...terus terjah gambar jer la yer...Minggu ni macam kebetulan plak, dapat 1 hadiah 1 sampel..dua2 dari company yang jual stationery...



Hadiah dari Paper Mate - Spin To Win...
2 batang pen bitu + pemadam...



Sample dari Stabilo...
2 batang pen biru...

Banyak la stok pen biru aku...memang aku guna, jadi rasa berbaloi sangat...kalau tak terpakai, aku sedekah la kat bos aku yang selalu pennya hilang...

p/s : Banyak gak hadiah belum sampai...jgn hilang sudah...

Thursday, 11 April 2013

~ Semakan Daftar Pemilih Dan Lokasi PRU 13 ~


Assalamualaikum w.b.t....

Semua tau kan, 5/5/13 kita akan mengundi...

Kalau ikutkan umur aku, sepatutnya dah pernah mengundi sekali, tp sebab dedulu tak daftar lagi, ngengadakan so tak boleh ngundi la. Yang sebenarnya, aku pun tak tau dah daftar ke tak..itu hari cek2, eh nama aku dah ada la...

Sapa yang daftarkan pun aku tak tau..mungkin cawangan kampung aku kot.. So, tahun ni 1st time la aku mengundi...masa 1st time check, tak ada tulis tempat mengundi...hari ni aku check dah ada..so, dah tau kat maner..

a) Pada kengkawan nak check secara online :

http://daftarj.spr.gov.my/




b) Pada yang nak check melalui SMS :

Taip SPR<jarak> SEMAK<jarak>No. K/P dan hantar ke 15888


c) Pada yang nak check melalui telefon : 


Sila dail 03-8885 6565 (jam 8.00 pagi hingga 5.00 petang)

Wednesday, 10 April 2013

~ 13 :||: Wordless Wednesday ~

Assalamualaikum w.b.t...

Dah petang sangat baru nak post ww...hehehe..



Hajat yang dah ditunaikan...
Alhamdulillah, rezeki anak-anak...
Yang lama terus dilupakan....
Kesian basikal yang lama, anak-anak...


v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v



Nak ku hantar masuk muzium, belum sampai tahap...
Simpan je la dalam store, buat semak2, buat kumpul sawang..


Tuesday, 2 April 2013

~ Main Masak2 || Aiskrim Goreng Pertama ~

Assalamualaikum para pembaca sekalian...

Selamat tengahari dan menjamu selera...yang macam aku, menjamu mata dulu pastu baru la jamu selera...
#nasi belum beli lagi#..

Aritukan...jenjalan kat blog sapa ntah, tengok la dia buat entry aiskrim goreng...tengok cam senang je kan..Rajin la try sebab ada roti dan aiskrim kat rumah..step by step takde la yer...tp takyah risau la, memang senang...

Bahan2 yang diperlukan....

1. Dah tentu roti..aku pakai roti Gardenia.
2. Aiskrim dalam tupperware..jangan pakai aiskrim mat kool plak...hehehehe
3. Botol air besar, untuk tekap roti tadi jadi bulat2, comey2...
4. Plastik untuk bungkus-membungkus..
5. Itu je kot.

Untuk lebih pengetahuan, meh aku tunjuk gambar yang dah ready untuk digoreng...



Pas siap2 buat, masuk peti ais bahagian atas...
Takut tak jadi, aku buat 2 biji jer dulu....



Ni rupa sebelum masuk dalam minyak...
Comey2 jer...



Rupa setelah keluar dari minyak
Goreng sekejap jer...agak2 dah kuning dah boleh angkat...
Aku goreng sebijik - angkat, pastu masuk lagi sebijik..tu yang ke2 gelap sikit...
Minyak dah paneh sangat..



Setelah digigit oleh aku...luar rangup2, dalam sejuk je sebab ada aiskrim kan..
Orang kata kena makan cepat..aku pun cepat2 la habiskan..
2 ketul jer pun, satu aku makan..anak kongsi2...
pastu minta lagik...tandanya? sedap kot....
hehehehehe...

P/s : penat je edit2 gambar, buat watermark..last2 gambar asli jugak aku masukkan...malas tul...