Saturday, 31 August 2013

~ Short Trip | Ulu Yam ~

Assalamualaikum w.b.t...

Ye, hari ni aku ot...walaupun public holiday, kerja masih banyak..
Lagi2 hujung bulan...kerja masih banyak nak di buat...
Walaupun pagi tadi hanya mandi beberapa gayung...
Dah siap kemas nak balik, hari pulak hujan..
Cepat2 tepon inche suami kat rumah suruh tadah air hujan...
*kes Selangor takde air, ada tumpahan minyak kat salah satu sungai kat Selangor*

Disebabkan menunggu hujan reda, memandangkan kerja dah siap...
Aku pun on balik pc dan karang entry pendek ni...
Dipendekkan lagi kata2, jom la tengok gambar sambil telan air liur..
*Haus, sangap telan air liur*



Seawal 10 pagi dah bertolak ke Ulu Yam..
Jadi, Alfi sambung tido balik masa dalam perjalanan...



Pergi sebab ajakan dari abang ipar dan keluarge mertua dia..
Last pergi tahun 2003, rombongan dari UiTM Shah Alam..
Masa tu kerja untuk convo UiTM...
10 tahun yang lepas tu....



Ok, dah nak sampai...



Tasik sebelum sampai ke Ulu Yam...



Anak2 dgn ayahnya dah start mandi...
Kebetulan hari ahad tu memang janji nak bawak mandi kolam..
Sekali abang ipar ajak, so tu yang ok je nak join...



Ayah dan Lea, Lea sampai biru2 bibir sebab sejuk yang amat...
Ape2 hal amik gas asma dulu utk Lea..
Takut terlampau sejuk asma akan serang dia...



Alfi yang memang tahan sejuk...
Selamba jer tak pakai baju..
Aku pun turun rendam kaki jer...
Sejuk terlampau, dengan cuaca mendung lagi...



Budak2 ni tak nak naik...sampai makan pun kena hantar masuk sungai...
Layan je la...



2 beradik yang happy dapat main air...

Sempat berendam dalam 2-3 jam jer...
Lepas tu hujan lebat, dan diarahkan naik takut air besar...
OTW balik semua tidur..kecuali driver..
Tau2 dah sampai Shah Alam...
Lepak rumah abang ipar sambil tunggu abang ipar yang sulong datang beraya...

p/s : Memang betul2 short trip sebab pukul 11 sampai, makan2, mandi2, balik...
Pukul 5 dah ada kat Klang balik...tp aku memang fail nak ingat jalan kalau pergi sendiri...


Tuesday, 27 August 2013

~ Syawal 1434H | Raya 2013 ~

Assalamualaikum semua...

Disebabkan banyak list entry yang kena karang...
So semalam dah publish pasal last puasakan...
Hari ni aku citer pasal raya pulak...
Tahun ni raya biasa2 jer, jarang ada yang luar2 biasa pun...

Tahun ni turn beraya rumah mak sendiri, di Keratong 7, Pahang...
Sehari sebelum raya kitaorang sampai...
Kitaorang bermaksud, aku satu family, adik satu family dan adik bongsu sorang...
Memang sarat dan sendat la bonet dan kereta..

Bergerak dari rumah pukul 11.00 mlm...
Amik adik kat Komuter Klang, terus masuk kesas..
Singgah Hospital Ampang amik si bujang bongsu tuh...
Masuk tol Sungai Besi terus la meredah highway...
Exit Senawang dan terus ke Keratong 7 a.k.a Chanis..

Pukul 4 sampai, mak tengah goreng ikan..
Terus bersahur dan sambung tido..
Takkan nak bakar lemang kot, belum umum raya lagi masa tuh..
Agak-agak la wei....

Okeylah, dipendekkan cerita...Kita terus masuk cerita raya..
Macam biasa, mak buat rendang daging, kari ayam,
Ketupat segera dan lemang yang dibeli..
Untuk baraan, mak buat soto...
Gambar makanan semua tu langsung tak ingat nak amik..
Sibuk nguruskan anak2...Selalu si Alfi jenis senang bangun pagi..
Tak tau kenapa, raya tahun ni boleh bantai tido sampai 11 pagi..
Penat kot tolong atuk masak ketupat air hujan semalam...

Nak bergambar full pun susah, ada yang dah buka baju la..
Ada yang keluar la...jadi, ini je la yang ada...



Bunga api time...tak padan dengan ada Asmanya si baju hijau tuh...



Si bujang bongsu, lepas jer confirm raya sepeket dia bakar...



Model Aaron Aziz kecik - Ammar Isyraf..


2 dara pingitan di ambang pintu...
Tunggu tetamu cik bedah???



Tak sempat siap lagi dah nak posing...



Sepupu ~ sepapat



Sepupu ~ sepapat ceria...



Tengok la, punya susah nak begambor...
Sibuk dengan botol susunya jer...



Tak semenggah gambarnya...



Muka2 dah ready untuk collect duit raya...



Sesi bermaaf-maafan sesama anak..
Mak yang kena banyak minta maaf nih...



Eceh eceh eceh...



Gambar 1st...
Dua orang takder...



Yang ni complete, semua ada...



Yang ni, dah ready utk beraya...

Itu je lah gambar yang ada..
Raya ke-2 petang dah balik ke Tanjong Karang, Selangor..
Pukul 5.30 bertolak, sampai kampung 1.30pagi...
8 jam perjalanan, itupun lalu Highway Lekas - Kajang..
Exit dekat Saujana Impian, tembus federal highway...
Balik Klang jap, terus ke Tanjong Karang...

Gambar raya umah mak mentua, langsung takder..
Macam lupa plak nak bergambor...
Beraya rumah nenek pun tak teringat nak bergambar..
Hish....asyik sibuk melayan anak...
Sibuk beraya rumah sedara-mara...
Rumah jiran2 yang banyak tolong arwah nenek dulu...

Itupun tak habis beraya..
Inche suami punya kencing manis menjadi2 sebab dia makan durian tak hingat..
Jadi, beraya la kami tiga beranak...

Itula cerita raya tahun nih...
Yang sedih, dah lalu kubur + singgah masjid Sungai Leman..
Disebabkan bawak anak-anak, aku tak singgah pun kubur arwah nenek...
Takut budak2 kan...cuma kirimkan Al-Fatihah dari masjid jer..


P/s : Baju raya, hadiah dari Giveaway...Tudung pun hadiah dari blogger, yang beli hanya kain ela kosong...
Alhamdulillah...

P/s 2 : Raya ke 2 (9/8) birthday Alfi yang ke-3, maknya pun baru pagi tu teringat...Gigih le ker Muadzam Shah carik kedai kek...Semua tutup..Kalo pergi Segamat mungkin ada kedai bukak..Takper la...nt kita sambut sekali jer birthday ayah, mak, lea dgn alfi...jimat kos belanja...aci tak???


Monday, 26 August 2013

~ Di Akhir Ramadhan 1434H ~

Assalamualaikum semua....

Wei, malas giler nak update blog...rasa malas meluap2....
Bermalasan sepanjang minggu...rasa nak tambah cuti lagi boleh????
Boleh...terus benti...ingat kilang atok hang....
Sampai masak pun malas...*tapi tetap kena masak*
 Kalau aku kaya, hari2 hari raya...
Hari2 makan kat kedai saja...

Sebenarnya banyak benda yang nak dicerita...
Pasal puasa minggu last pun tak sempat karang lagih...
Pasal raya sah2 kena citer, pasal hari lahir Alfi tp tak sambut...*kedai kek semua tutup*
 Pasal meredah jem vs nak terkucil...*itupun nak citer*
Sempat lagi be"Raya" ke Ulu Yam...
Pasal interview hew hew....
Pasal contest pun nak gak citer gak...

So, meh la kita senaraikan dulu..
Ada mood baru aku citer...
Bukan ada saper2 tunggu pun entry aku...
Semua entry tulis sendiri, gelak sendiri...
Last2 syok sendiri....kah kah kah....

Okeylah, aku citer jugak la pasal last puasa itu hari...
Tapi harap paham, sebab dah berjaman..
Citer pun ntah ingat ke tak..



Malas punya masak, dah last2 baru sibuk ke bazaar...
Dah tu orang pun dah tak banyak jual...
Tapi yang pelik, time aku berpuasa...
Aku lebih rela memasak, walaupun penat dan masa takder..
Bila aku cuti dari puasa, maser tu la semedang nak membeli jer..
Inche suami kata, sebab baru pas gaji..
Tu yang nak belanja jer....
*ye ker?*


Antara menu2 last puasa...
 


Antara menu lain-lain..

 

 Makan nasi ayam Yok Mampir sajer sebab hari tu last berbuka di rumah...
 


Memang ramai orang berbuka di luar...
Semua dah malas nak masak kan... malas nak kemas dapur...
*cam aku la*

Menu lain sumpah aku tak ingat...memang hilang ingatan langsung apa yang aku makan..
Dah tu gambar pun memang takder...
Lepas makan nasi ayam tu, malam terus balik kampung..
Sampai rumah mak dalam 4.00 pagi..
Terus sahur, kenyang tido balik...
Sampai pagi...

Itulah kisah last2 puasa...
Sehingga berjumpa lagi di Ramadhan akan datang...
In Sha Allah, dengan izinNya...

 


Monday, 19 August 2013

~ Malas Melanda | Masih Mood Meraya & Merayap ~

Assalamualaikum...

Semua orang dah up citer raya..aku, cerita puasa pun tak habis lagi ni..

Tunggu la dah habis malas nanti...

Tak pasal2 beraya jadi meraya...

Kengkonon nak bagi tajuk cantik..6M...

Nah la sekepin gambar raya...




Susah betul nak tangkap gambar satu family..

Kejap kakak ok, adik plak buat hal...

Kejap mak pulak tension....

p/s : Puasa turun 1 kg..raya kang naik 2kg...
Jadi sanggup tak beli nasik, pulun kuih raya jer....
Padahal lapor giler....


Monday, 5 August 2013

~ Menu Sepanjang Minggu Ke 3 Puasa ~

Assalamualaikum kengkawan...

Dah masuk minggu ke 4 puasa kan...maknanya, Ramadhan dah nak pergi..Syawal plak nak menjelma... Alhamdulillah, rasanya boleh dikira hanya beberapa kali je aku membeli di bazar Ramadhan... tp, banyak kali jugak makan kat luar... makan kat luar pun, duit tak banyak keluar... sebab sekali tu makan free, dan sekali tu bayar guna voucher..

Malas nak taip panjang2, kita layan gambar je terus..



Hari Ke 15 : Terlebih rajin sikit..malam2 dah siap buat kuih..
Puding jagung dengan popia...
Inche suami tolong goreng je popianya...
Ikan tuna goreng, ikan kembung masak sambal dengan sayur kucai...



Hari Ke 16 : Cempedak goreng, cucur kucai dengan udang..
Lauk ikan tuna goreng dan sambal, sayur campur..



Kali ke 3 amik bubur lambuk...
Untuk suami rasa plak...
Yang lepas amik, kitaorang je makan...



Hari ke 17 : Kengkonon nak makan kat KRR...
Sekali dah full...nak tak nak makan kat food court Tesco jer...



Nasi ayam 2, nasi tambah 2, kuih2 dan air laici...



Walaupun makan kat luar, aku tetap masak...
Agar2 roti 2 bekas lagik...



Hari ke 18 : Berbuka puasa di dataran Shah Alam..
Member cakap ada disediakan makanan...
Memang ramai orang...ramai yang bawak bekal sendiri...
Aku bawak agar2 roti dengan roti jer...
Dan bawak milo panas...



Orang lain tunggu Azan, anak2 dah makan..
Bila orang tengah buka puasa, dia bantai main lari2...
Takut terlanggar orang jer...jenuh la maknya jerit2...



Nasi dari JAIS...
Ikan kembung, telur dadar, sayur dan sambal kicap...



Lauk standby kat rumah...
Ayam masak ungkap...



Hari Ke 19 : Akhirnya dapat gak makan kat KRR...
Sebab dah dapat voucher kan, harus la gunakan....
Total RM71.00...kena topup RM11.00



Okeylah kan..kalau bayar sendiri memang tak pergi la...
Itupun amik 2 orang jer..anak2 kongsi dengan mak ayah...



Jauh no merenung nasib bang oooiiiii....
Ngantuk sebab malam tak tido siapkan racik orang order...



Hari ke 20 : Berbuka kat rumah balik setelah 3 hari asyik berjalan jer....
Agar2 roti, ikan sebelah tumis cili dan goreng...
Beli kerabu sayur campur2 dengan ikan kembung sambal



Donut, popia sayur dan buah mangga...



Hari ke 21 : Disebabkan suami buka dekat luar dengan kengkawan tempat keje,
jadi aku buka ala kadar...dan dihujung2 ni baru sibuk nak membeli di bazaar...
Tapi alahai, dah la mahal, tak berapa sedap di tekak..ada yang ntah hapa2 ntah..
Lagi berbaloi kalau masak sendiri...Mee kari, kuih muih dan tau fu fa..

Menu minggu ke 4, lepas raya la gamaknya yer...esok last keje..
Tengah malam esok gerak balik bersama 2 orang adik...
Semoga perjalanan kami lancar dan dipermudahkan...