Thursday, 29 December 2011

Akhir Di 2011

Apa citer menarik nak share tentang 2011.. Bagi saya adalah serba sikit nak share...

  • Sakit thyroid yang saya alami makin teruk, tapi degil tak nak makan ubat.
  • ader berubat kg, rasa macam dah kurang...
  • PTPTN dah start bayar..dpt gaji jer, HARUS benda pertama bayar...baru la 3 bulan bayor...
  • Banyak hutang2 dah tinggal sikit..tapi jenuhlah nak menghabiskan...
  • Dapat beli handphone samsung, tapi yang RM299 je..orang lain sume canggih2..ikut kemampuan..
  • Nak terminate line broadband, sebab line mcm hampeh..lgpun jarang2 guna..rugi, tapi belum buat..
  • Diri semakin kurus, dpt la beli baju cantik2 saiz kocik...penat+sakit.
  • Tak banyak wat entry kat blog, rajin jelajah blog orang lain..sumer best...

Itulah serba sikit yang berlaku dalam tahun 2011...kawan-kawan lain aper citer?

Terima kasih sebab membaca........

Tuesday, 20 September 2011

Kembali Menaip

Salam semua kengkawan...agak memang lamer giler aku x update blog..sebabnya sekarang cepat penat, asal baring je mesti hanyut, sedor2 sok pagi..sebelum baring dah set kat pala nak update blog...tapi hampeh..

Aku update blog ni pun kat opis, pnjm pc bos.pc aku diorang sajer xnak bagi internet..huhuhu.. dan sekarang laptop aku diserang selsema dan demam...haru haru..laptop rosak.ntah hape yg xkena..ader member cakap, separuh file dah corrupt..kena format balik, so kena la hantar kedai..huhuhu, sedih sob sob sob...

Banyak gambar dalam laptop tu, harap2 leh la diselamatkan..macam2 citer dah draft, tp xsempat upload gambor...tunggu biler laptop dah ok, tunggu gaji gak la..

Okla kengkawan, jemput makan dulu..lapar giler sebab pagi tadi sarap roti sapu mentega + gula 2 keping ajer..minggu ni balik sekinchan...nak menghabiskan rumah sedara yang belum pergi..lagipun orang muda kena ziarah orang tua..aku kan muda lagik..kih kih kih..baru 30thn...

Harap2 laptop aku ok..encik suami aku dah cakap, broadband tu matikan jer, amik astro..sebab umah aku still pakai antena dalam umah walaupun dah pakai LCD..huhuhu..susah tul carik siaran..

Melalut dahkan..okla...jumpa lagi di lain entry...



Friday, 26 August 2011

Bercuti Menaip...

Banyak benda nak taip..banyak benda nak cite..tapi malas betul nak 
kerah idea...nak upload gambar...

Sempena nak raya ni, nak bercuti la sekejap dari menulis, ops
dari menaip...hehehe...

Raya ku di Pahang di Chanis (keratong 7), raya ke2 baru la kembali ke Sekinchan...

Okla, Selamat Hari Raya Aidilfitri..
Berhati2 di jalanraya...semoga selamat sampai..
Yang dekat leh la kita berkunjung2 ye...
Jumpa lagi di lain kali...




Wednesday, 24 August 2011

Buka Puasa Rumah Nenek...

Sabtu tadi aku pulang ke kampung halaman..hehe Sekinchan la, lebih tepat di tali air 7..
selalu gak la kampung aku masuk tv..samada drama @ iklan raya...

Sebelum sampai umah nenek, berborong kat bazar ramadhan tanjong karang..masa tu aku balik
dengan adik aku.. aku cakap la malas turun nak bawak 2 org budak ni..kalo ada
suami ok la kan...leh la dukung..last2 adik aku paksa gak..turun gak la dari strom yg tinggi 2..

Entry kali ni gambar xder, sebab kamera duk dalam beg tangan..bateri pun xder...malas nak charge..

 ni la pak ngah aku..ni la umah nenek aku..

ader la terselit nenek aku..ni nenek belah mak..belah ayah dah meninggal..

Borong sikit jer sebab nenek aku ni tggl ngan pak ngah jer..kalo beli macam2 kang terbuang..
aku beli air soya, kuih tepung torak (sunduk lawang), kacang dal dengan kek gula hangus..
adik aku lak beli bubur lambuk, sebab nak bagi anak dia & anak aku makan...malas tul
mak2 nyer..pastu dpt air jagung n air limau free..sebab kawan adik ipar aku yg meniaga..
hehehe...sekali 3 jenis air..

agak lenguh gak mendukung alfi...dia dah pandai jalan, tapi kang terkedek2..
pastu terus meredah tanjong karang, sungai sireh, parit 3 (umak mak mentua), parit 4,5 dan sekinchan..
terus ke tali air 7 dan ke ban 1...umah nenek aku ni tengah sawah..so nak masuk kena guna moto
atau basikal...tapi bila sawah lepas mesin, keta boleh masuk lalu tempat padi tu, tp
memandangkan pagi sabtu tu hujan, mau terbenam tayar dalam bendang..haru2..

Azzalea leh la jalan kaki walaupun kadang2 tersadung batu..alfi boleh gak jalan, tp dari 20 minit
jadi 30 minit kang...nasib la pak ngah aku ader kat belakang sebab dia mancing haruan..so barang2
diangkut leh adik ipar aku naik beskal..kelakor pun ader...kalo aku naik beskal, mau
lenguh...ape taknya, zaman berbasikal aku last tahun 2002..

Sampai umah nenek agak nak pengsan aku mendukung alfi n kejar lea sebab asyik jatuh jer..
sempat gak aku tertido...letih woo..kalo bawak diri sendiri leh la tahan lagik...ni dengan posa...

Suami aku masih di klang, ot sampai kul 7..nt malam baru berdesup balik kampung...
berbuka ala kadar dengan kuih...nak makan nasi, kalo ader 2 org kaco tu terbantut selera aku..
Nenek masak ikan haruan masak kari + belimbing buluh..peria katak goreng ngan bawang n cili..
tunggu la suami aku sampai n salah sorang tido baru leh makan...

Alfi dah membuta dalam buai, suami aku pun dah sampai...turn aku nak makan...
aku tibai belimbing buluh jerk, ikan haruan amik seketul jer...tak bape minat..
Lepas kekenyangan, semua membuta...yg best tido dalam kelambu...kalo x, esok muka
penuh bintat nyamuk...

Sahur time, pak ngah kejut..aku n adik aku jerk yg makan..lagi 2 orang biras tu kejut
kemain payah nak bangun...lantak korang la...yg best lauk sahur ader menu tambahan..
jeruk cempedak goreng dgn ikan haruan kering...sodap2..jeruk cempedak tu kitaorng pggl mandai..
kulit cempedak tu dibuang kulit yang menggerutu pastu rendam ngan air garam..
nak buat kena betul2 kalo x xjadi mandai nyer..dia jadi bercendawan...

pastu sahur aku online la jap...fuhhhhhhh, line kat tengah sawah laju giler...xmacam kat klang..
aper lagik, download la game faveret aku..game hidden object..mmg aku suka..
tengok blog, tapi malas nak update, sebab kena bertepuk tampar ngn nyamuk..online dalam
kelambu pelik lak...pas subuh, aku sambung tido..

Esoknya...sambung lain kali la..nak makan..
boleh la tampal gambar mane yg ader...



Saturday, 20 August 2011

Bila Malam Hari...

Bila malam hari, inilah keje aku...tp sempat lagik la online..

sebakul baju yang xdilipat


ni separuh dah lipat...dah la kecik2..

siap ada kipas kecik..panas woo dalam bilik..

kipas ni pun bukannya kuat angin, tp boleh la..

buka blog tutorial, baru nak belajar

terima kasih kat a.ariff sebab banyak gak yg dia ajar cara2 berblog ni..

oklah..dah nak turu...

Tuesday, 16 August 2011

Alfi Iqmal Birthday

ini birthday kek alfi..kelam kabut pilih sebab kedai kek nak tutup

perasa kopi...

baru setahun...

ayah, lea n alfi

lea yg sibuk...pasang lilin, dier tiup..last2 xpayah pasang


dik, 2 bukan kek..

mak nyer yg potong, kalo bagi anak aku, hancus kang...


sudah comot...

lea sampai xleh bersila..

itu jer untuk kali ini...

Friday, 12 August 2011

Alfi Iqmal Melangkah Setahun

9/8/11, anak kedua aku, Izz Muhammad Alfi Iqmal
akan berumur setahun.. Dah setahun yerk..kejap jer rasanya..
Sekarang sibuk berjalan, budak dah dapat kaki..


Kalau lambat sikit buat susu, merajuk mengalahkan pompuan..
Siap baling2 barang lagik..Anak-anak..
Alfi ni perangai dia manja sikit, pantang nampak aku pakai tudung,
laju jerk mengejar pintu..takut kena tinggal..


hidung bertanda, dah 2 minggu...


 puting xleh hilang...ngamuk sakan dia..


aku mintak-mintak  pas setahun opek dier 2 dia xnak la..ni dah lepas
3 hari pun tak mau buang puting dier..

 adik ngan kakak yang selalu buat mak yer mengamuk..

 aku selalu berdoa nt dah besar anak-anak aku akan jadi orang
yang berguna dan pintar..ingat jasa mak dan ayah..

si kenit ni aku nak dia jadi pilot...


Tuesday, 9 August 2011

Lauk Ayam Rendang & Air Tebu

Jumaat lepas aku g la pasar ramadhan kat rantau panjang ni macam biasa,
disebabkan malas masak aku beli la lauk ayam masak rendang.
Aku cuti dari puasa, jadi cukuplah 2 ketul untuk suami aku buka dan sahur.
Sekali dalam pukul 9 aku cium lauk nyer da bau masam. Pastu ader buih2.
Aik, xkan da basi..confirm la orang jual ni masak pagi buta...
Rugi 5rm..makan xsamapi seketul pun..balance tong sampah..

Esoknya, sabtu aku pun balik kampung sekinchan..
Aku memang suka bazar ramadhan kat sekinchan, walaupun kecik
tapi okla...macam2 ada..lagipun nak beli ikan gelama asam, jd
teruskan langkah ke bazar ramadhan, sebab bazar nyer kat depan market.
Aku beli la kuih serabi, aku panggil kuih apam nasik..beli apam dan kuih
sunduk lawang..kalo orang banjar mesti tau kuih aper..kuih yer warna hijau dan
bungkus dengan daun pisang dan dikat atas dengan bawah..
sedap...5 ketul RM2.
Suami aku lak order air tebu, beli la 2 bungkus yang xder ais..
Pak mentua aku lak request nak makan ikan keli masak santan..
Bila dah berbuka, kenapa rasa air tebu lain macam...
Sekali air yer rasa masam..potong selera betul la..

Kesian kat pembeli, ari2 ayam rendang nak basi..ini air tebu lak masam..nasib2
Suami aku cakap xpayah beli lauk dah, buka beli kuih je..
pastu baru masak...




Thursday, 4 August 2011

Lea...Lea..

Entry kali ni pasal anak aku yg sulong..Izz Azzalea..


Lea in action

Lea ni lahir ceaser sebab melintang, pas kuar dari perut mak dier je dah masuk
NICU kat HTAR Klang..Aku pun xsempat tgk anak aku ni..
Kena kuning 2x..Sebab masuk NICU tu dia punya denyutan
jantung laju dr baby yg normal. 

hari ke 2 atau 3, aku pun dah lupa..

gambar ni pun tangkap curi2..
kat wad ni semua kena control..

Kiranya Lea ni dari kecik sampai besar susah la nak jaga dia..
sawan macam2 sawan kena..jenuh gak berubat sana sini,
tapi Alhamdulillah, sentiasa ada jalan penyelesaian..

Masa lea umur 3 bulan, tiap2 malam akan muntah..
mula2 batuk, pastu keluar la balik apa yang dimakan..
tiap2 hari la aku basuh toto..
Aku pikir2, aper punca nya..ubat batuk dah bertimbun dalam freezer,
tapi still xhilang..last2 aku n suami pakat beli air mineral untuk
bancuh susu..maklum la umah aku xder penapis..
air yang dia minum xbersih kot..Alhamdulillah,
selesai masalah batuk dia..

Masa umur 6 bulan, muka dia pulak tumbuh macam ezcema,
jenuh gak berubat..macam2 krim sapu..
akhirnya pakai krim rega RM5 je sakit dia hilang..
Ubat ni kitaorang panggil ruam lampin..
Memang berkesan, kalo ruam lampin tu,
pakai pagi, petang mesti kering..ubat ni di beli kat klinik Halimah,
Sungai Udang, Port Klang..


masa ni muka dia kena ezcema.

Anak ku yang ini mudah sangat masuk wad, setakat hari ni da 3x..
yg 1st masa hanhat H1N1 tu..demam dia sampai 40 darjah, kena
admit wad..padahal nak tumbuh gigi..kui kui kui..
nasib la bil bleh claim company insuran..

Yg kedua, telinga dia kuar nanah..demam pun tinggi sebab
jangkitan kuman..xlama kat wad..

Yg kali 23cdmit sebab paru2 kuman..biasala budak mana reti buang
kahak, tu yang berkumpul..tp xteruk..

Sekarang ni pulak yg merunsingkan aku ialah, badan2 dia kena ezcema balik..
da dekat2 setahun aku rasa..klinik pakar da 2x..duit xyah citer la..

Tapi xhilang2 gak, sian aku tgk dier..malam org semua tido dia asyik
bergaru jer..kalo time kuku panjang, esok yer jadi kudis la..

Dah mandikan kat laut, tapi Lea ni takut pulak mandi laut,
takut tengok ombak kot..kena la tadah air laut nyer dan mandikan kat rumah.
Bertambah gatal aku nengok nyer..

Arini, aku cakap ngan suami g farmasi carik ubat lain..da dekat 2bulan
pakai ubat, tp still ader lagik..doktor cakap ezcema ni memang
susah nak hilang..cuma bleh control..masalahnya xkurang2..

Aku g la farmasi kat klang utama, xtau la yg layan aku tu doktor @ ahli farmasi..
Gaya macam doktor, tp duk kat farmasi..ape2 jela..aku pun ckp nak
beli ubat ezcema  cakap2 la dah macam2 ubat try..

Dia bagi aku sabun n susu kambing..Susu kambing ni memang bagus untuk kulit coz dia
akan melembapkan kulit..sebelum ni pun aku ader terbaca pasal
susu kambing memang elok untuk penyakit kulit n asma..
Tapi mengenangkan susu kambing ni mahal, aku xdela g cari.

Orang 2 siap cakap yg susu kambing ni mahal, tapi kalo amik dalam 2 tin,
ezcema itu akan hilang..aku tanya rega yer..RM75.00 untuk tin kecik..
aku pandang suami tanya macam mane..dia kata amik la, lagipun
susu 2 cuma minum sehari sekali dan untuk budak 1 scoop jer..

ni la susu kambing nyer..siap ada ubi merah
orang tu kata sebagai antibiotik

harap2 Lea akan sembuh dari ezcema

ni free, hand gel..dah beli dekat RM100


sabun untuk lempabkan kulit.
orang farmasi tu cakap jangan tukar2 sabun
sampai umur 5 tahun..gamak yer kena beli sedozen ni..
Biarla mahal, asalkan kulit anak aku elok..

Panjang sungguh citer aku malam ni, lagipun baru jer belajar add picture..
Hehehe


Monday, 1 August 2011

Hari 1st Puasa

Alkisah, bermula hari ini umat islam sedunia menjalani ibadah puasa..termasuklah aku..teringat kata2 arwah nenek kalo mula2 posa kena sahur daging atau ayam..aku xtau sebab apa..tp tahun ni aku siap beli daging 1/2 kilo...n then wat sup daging...

Arwah Nenek

Subuh tadi pukul 4.30 da sedar sendiri, terus la bangun dan siapkan menu untuk sahur..simple je, xder yang special pun..dah makan berdua, aku sambung tidor jap..kul 6.30 bangun dan terus mandi n solat..baru la siapkan anak2 untuk hantar sekolah..hehehe hantar kat pengasuh..

Ptg tadi, pas amik bebudak g la bazar ramadan kat rantau panjang ni, suami da pesan beli sikit jer..aku beli kuih 2rm, bihun sup untuk aku, mee kari untuk suami aku dan air tebu fresh..pas2 ada sepupu bagi bubur kacan doreyan...jemput2..senak perut aku walaupun menu yer sikit...

Jangan lupa solat yer..

Saturday, 30 July 2011

Hujan Di Pagi Sabtu

Hari ni cadangnyer aku nat ot, nak siapkan invoice do bagai..tapi hari hujan lak..aku bukan pakai tayar empat...tp naik cEgos...tayar 2 jer..kena la tunggu hujan benti..tp anak2 aku ni xbangun lagik..mcm mane nak hantar diorang...

"Lea, cepat la bangun nak...adik ko da siap mandi dah...."jarang aku dapat ot sabtu...sebab anak aku yg lea ni susah nak bangun awal...sementara dia tido ni leh la wat entry...

Wednesday, 27 July 2011

Makan Free

Hari ni kerja yer asyik makan free jer...pagi tadi saya bawak rambutan, manggis dan pelam untuk kengkawan..pastu kawan saya bagi nasik lemak free..tp share la dgn dier..

Tengahari lak makan kat Port Village kat tanjung gila@tanjung harapan..
farewell untuk sales manager...so kenyang sampai petang... smpi ptg jer...
Nnt malam makan lagik..nak posa ni xder ke saper2 nak set appointment berbuka..dialu2 kan yer...

Tuesday, 26 July 2011

First Time

First time?? Hari ni first time aku create blog..jeles kot sebab yer..
org lain ader aku pun nak ada..

Xlah, aku saja suka-suka...
dan blog aku ni menceritakan kehidupan
sebagai seorang emak, isteri yang bekerja...