Wednesday, 15 June 2016

~ Seluar Mamapride Murah | Seluar Bersalin ~

Assalamualaikum wbt...

SOLD OUT

Saya ada beli 1 seluar mamapride sebelum bersalin..
Kau beli 2 nak buat per kan..
Dengan  harapan dapat la pakai bila bersalin hari tu..
Dengan tujuan untuk menjaga aurat..
Maksudnya, takdela terdedah semuanya...
Hanya tempat yang tertentu sahaja.. 
Mana tau ada doktor ker nurse lelaki kan...

Saya try tanya nurse incharge kat wad pasal pakai seluar bersalin ni..
Dia kata, tak payah pakai..
Kita kat sini pakai kain jer..
Semua hospital pakai kain kannnnn....
"__________"

So, mungkin saya salah sebab tak terangkan kat nurse tu betul2...
Sepatutnya mungkin saya tanya doktor..bukan nurse...
Lagipun, bersalin kali ni, contraction dia lain macam...
Makan tak sempat, mandi tak sempat..
Tau-tau dah bersalin...
Tapi alhamdulillah, semua yang handle nurse dan doktor perempuan...

Tak payah banyak citer, meh tengok barangnya...

Tak sempat pakai pun seluarnya...
Hanya sempat basuh jer..
Walaupun seluar tu dah dibasuh sebelum dijual...
Nak jual harga kasih sayang...
Sebab, saya tak digalakkan mengandung lagi oleh doktor..
Ada risiko..
Tapi, kita serah kepada Allah swt yang tentukan..




Harap2 boleh baca la yer...




Warna : Terang2 lagi bersuluhkan..
Saiz : XXL
Harga : RM80 (postage free)
Harga asal : RM107
Sebab nak jual : Tak pakai pun masa bersalin

Kat bawah ni bukti harga asal saya beli...
Tapi, kalau nak pakai mamapride ni masa deliver..
Kena check dulu dengan tempat kita nak bersalin..
Tak semua hospital bolehkan kita pakai seluar ni...
Depends on doktor kat labor room...
Kang tak pasal2 jadi kes macam saya...

Sapa2 berminat boleh PM saya atau message kat 0172809576..
Wasap xder..
Serius buyer yer..




Friday, 10 June 2016

~ 3 Bulan Cuti-Cuti | Sesi Menggomol Si Demok ~

Assalamualaikum wbt...

Hari ni, hari ke 7 keje setelah 3 bulan bercuti panjang..
2 bulan cuti bergaji, 1 bulan yelek...hu hu hu...
Awal2 dah pilih nak dapat duit kutu bulan 5 sebab menampung kos tak bergaji tu...
Aku sengaja apply sebab aku nak jaga anak sendiri sampai 3 bulan...
Rasa puas hati sikit bila baby dah besar baru nak hantar babysitter...
Kalo 2 bulan baby pun tak kenal muka mak lagi..
Alih2 tengok mak nangis...
#Simpton mak anak 3 kot..

Meh la membaca kisah bersalin yer...

Aku last keje, 29/2/16...
Ingatkan dapat bersalin 29 Feb tu...
Tapi anak dalam perut tak nak sambut birthday 4 tahun sekali..
So, 1/3/16 checkup kat klinik...amik cuti full day..
Siap g Aeon Big, cuci2 mata dan beli minyak kelapa dara...
Pagi 2/3/16 tu nak siap2 g kerja tengok2 ada leaking..
Wei, nervous giler...
Macam 1st time plak nak bersalin...

Cakap ngan suami, orang cuti la hari ni..
Dah ada tanda la...
Tapi tak sakit lagi...
Cuma mengeras2 sikit tu ada la...

Lepas suami g kerja dgn anak pergi sekolah..
Mak pun merebahkan diri...
Tapi sebelum tu sarap dengan Milo then campur minyak  kelapa dara sikit..
Orang kata memudahkan untuk bersalin..
Aku xde buat air selusuh pun, cuma ada buat air Yassin untuk  mandi dan minum..
Dan beli air Zam-Zam...

Pas semayang Zohor, dalam pukul 3 lebih la..
Aku mesej suami hantar la g hospital..
Sebab sakit dalam sejam sekali...
Tunggu punya tunggu suami tak balik2..
Aku col la inche suami tu, boleh dia tanya nak apa???
Aik, tak baca mesej ker?
Sibuk katanya...
Aku suruh balik sekarang sebab nak g hospital...

Sampai kat hospital, cek sana sini semua..
#Macam semua orang tau kan...
Baru buka 2cm dan masuk wad dulu...
Malam tu bermalam la dalam wad...

Sakit contraction berbeza dengan yang anak yang kedua..
Yang ke-2 boleh tido dan makan lagi...
Yang ke-3 ni sakit tak boleh tido dan makan pun tak lalu..
Sian anak2 datang melawat mak buat dono jer...
Mandi pun tak pagi tu...

Dipendekkan citer, petang 3/3/16 tu doktor pecahkan air ketuban...
Sebab sakit yang tak boleh tahan...
Dan terus masuk labor room dalam pukul 2.45 gitu..
Bukaan 5cm - 6cm...

Sampai labor room, kena baring menyenget sebab jantung baby tak ok...
Dah satu hal, dengan kejang dengan contraction lagi...
Dalam hati memang tak putus2 doa nabi Yunus...
Doa dipermudahkan segalanya...
Yang lain2 tak ingat dah...

Yang kelakar, masa tu masih confuse contraction dengan meneran...
Bila ada contraction tu pikir ni nak teran ke tahan???
Aku tarik nafas dalam2 tahan...
Siap kira 1-10, pastu 10-1 balik..
Siap pakai happy gas lagi...
Bila kita relaks baru kita dapat rasa sakit tu sakit contraction atau sakit nak meneran..

Akhirnya, pukul 4.39 petang keluar la anugerah Allah yang dikandung selama 261 hari...
2-3 kali teran, lepas pegang lutut keluar la baby comel kecil molek jer..
Alhamdulillah....
Dan nurse yang sambut tu cakap, sepatutnya doktor pelatih yang sambut..
Tapi sebab semua takde, dapatlah dia sambut baby hari ni...

Lepas bersalin, nurse akan letakkan baby kat dada ibu sampai la uri dikeluarkan...
Diam jer bila letak kat dada ibu...
Dalam 5.30 petang tu lepas settle dalam labor room,
Ibu dan baby pun ditolak ke wad...
Marilah kita menikmati momen-momen ini...

Dengan baju baby tak bawak ke labor room...
Padahal dah standby semua...
Siap pakai baju, inche suami pun azan dan iqamat kan si kecil ni...



Saya la baby yang tendang2 perut mak tu..
Berat lahir, 2.35kg jer..
Doktor siap cakap, baby kecik ni...perut a.ka lemak jer tebal...

Sila lihat tanda lahir saya dulu...



Berumur 17 hari, baru post muka di muka buku mak saya...



Setelah 44 hari, gain weight dengan jayanya...
Walaupun bukan BF sepenuhnya...

Saya la Izz Aina Khadeeja..
Izz - Kekuatan 
Aina - Mata yang cantik
Khadeeja - Nama Isteri Nabi Muhammad SAW..

Banyak lagi kisah sebelum bersalin yang menjadi pengajaran buat aku...
Dan cerita selepas yang memacam hal...
Takpe...kita khatam kes ni dulu...
Nanti ada masa aku share lagi...


~ynar~