Thursday, 10 September 2015

~ Kid'z Paradise | Klang Parade ~

Assalamualaikum wbt...

Sebelum entry raya, saya buat entry campak belakang jap...
Berlaku kira2 cuti sekolah bulan Jun itu hari...

Keluar makan2 dengan kawan2 office sempena nak puasa di Klang Parade..
Makan di Texas Chicken...
Lepas makan tak tau nak kemana...
Kawan2 office semua nak window shopping..
Aku lak dah la bawa anak, malas nak window2 nih...

Terus teringat nak bawak pergi Kid'z Paradise...
Tanya kawan, harga dia lebih kurang RM28 per entry untuk sorang budak...
Itu untuk hari biasa...kalo weekend harga lain...
Kebetulan aku pergi hari Khamis, kira cantik la...

Terus pergi tingkat 2...
Anak2 aku dah nampak tempat main, terkinja-kinja nak masuk...
Tanya cashier, RM40 per entry...
Mak ai...rupanya school holiday lain da...
Har har har har....
Boleh lak terlupa cuti sekolah kau...
"__________"

Tak jadi masuk kang guling2 kat situ anak aku...
Nak tak nak, g la bli stokin dulu...
Nasib ada duit lebih sikit...
Gigil je nak bayar RM80....
Masuk la nak...
Moga2 ada rezeki mak balik....



Bertabahlah hati demi anak-anak...



Aku rembat mineral jer...



Nasib kedai DIY tak jauh dari Kid'z Paradise ni...
Kalo tak stokin 3 pasang ni dah RM13.50...putih lak tu..
Beli kat DIY tak sampai RM10... 



Main la anak....ini yang pertama dan yang terakhir...



Sejuk je kaki bila pijak benda alah ni...



Mak pun join jakun sekali...



Nak tau pe benda alah ni...



Klik gambar bagi tumbesaran...



Disebabkan bayar mahal, duk la berjam2 kat sini...
Dari pukul 2 lebih sampai dekat pukul 7 tak silap aku...



Alfi pakai seluar pendek, selalu gak biji2 tu masuk kat spenda...






Antara game lain...









Mak-mak, nenek-nenek, atuk-atuk dan maid bergosip...



2 beradik punya idea...



Lepas ajak balik, habis semua ditonggangnya...
Penat je nak oi korang berdua isi...
Kalo aku bior aje...



Nasib ada plug...caj powerbank dulu..
Baru la seronok nak update dan tak bosan tunggu anak...
Wifi dah tentu ada...



Sesekali menghabiskan masa dengan anak2...
Lagipun cuti sekolah hari tu tak ada bawa anak2 pergi mana pun...



Wednesday, 15 July 2015

~ Ramadhan Kali Ini ~

Assalamualaikum wbt...

Ramadhan sudah 28 hari...
Sedih sebab bulan keberkatan hendak berlalu...
Seronok kerana bulan menyambut keriangan akan datang...
Seperti telah berperang selama sebulan...
Kini kita merayakan kemenangan...


Di bulan Ramadhan inilah, kita dapat melihat siapa diri kita sebenarnya...
Disitulah kita dapat melihat cerminan diri kita...
Jadi, fikirlah...
Renunglah...
Berdoalah...
Semoga kita dapat berjumpa lagi Ramadhan akan datang...


Ramadhan kali ini, keluarga belah mak aku diduga...
Satu-satunya pakcik sebelah mak diserang demam panas hingga menyerang otak..
Sebelum tu, nenek belah mak aku demam gak...
Admit ward 3 hari dan boleh balik...
Tapi semuanya misteri Allah...tak tau apa penyakitnya yang sebenar...
Kuman dalam otak hanya telahan doktor...
Dengan kuasaNya, pakcik aku yang kitaorang panggil Pak Ngah sihat...
Tapi masih lemah..
Moga raya kali ni kami masih dapat berjumpa..


Ramadhan tahun ni, aku dapat kira la hanya beberapa kali terjah PARAM...
Lebih banyak memasak...
Walaupun simple tapi rasa puas hati....
Maghrib dapat kat rumah...
Kalau berbuka kat luar pun, kitaorang makan dulu kat rumah...
Lepas solat Maghrib baru cari lokasi utk makan...
Kedai pun dah lengang...


Persiapan raya kali ni biasa2 jer...
Lea dengan maknya baju sebelum raya dah siap...
Baju selai, tudung pun selai...
Aku pakai je baju2 yang ada...
T-Shirt anak-anak dah setel, kalau nak beli pun mungkin 1-2 je lagi...
Suami tak beli pun baju melayu..Alfi pun tak kot...
Pakai tahun lepas punya dan ada jubah dari Mekah nenek bagi pun boleh pakai...
Berjimat cermat sikit....
Kuih raya pun ala kadar sahaja...


Tak serancak tahun lepas amik gambar makanan...
Apa yang dan jer nak snap...
























Kuih-kuih selalunya aku beli kat gerai2 tepi jalan jer..
OTW balik umah tu...
Kalau teringin yang lain2, suruh inche suami belikan...


Akhir tulisan....

Selamat Menyambut Hari Raya...
Semoga Raya Kita Penuh Makna...
Berhati-hati di jalan raya...
Moga berjumpa lagi Ramadhan hadapan..
Maafkan saya sekiranya ada tulisan atau gambar yang menyakitkan hati,
dan tidak menyenangkan rasa
Hanya pohon kemaafan...

p/s : Sorry je post gambar makanan...
Harap2 tak mengenceskan anda...
Lauk saya semua tak sedap mana pun...


Friday, 19 June 2015

~ Ramadhan Datang Menjengah Lagi ~

Assalamualaikum wbt..


Setelah 3 bulan menghilang, kini baru rasa nak menaip lagi..
Penuh penyapu sawang den pepagi ni...
Nasib najis2 binatang peliharaan tak banyak nak dibersihkan...
Dah tak membelakan...
Mana nak ada najis2nye...
'_____________'


Melalut pepagi ni...
Nasib la masih ingat huruf2 kat keyboard nih...
Bukan malas nak update blog..
Tapi macam tak teringin langsung...
Naluri tu takde....
Scent tu takde...
Hak hak tui...
Ops, puasa la...


Satu dunia tahu umat Islam dah start berpuasa bila bulan Ramadhan...
Ye..bulan Ramadhan kengkawan...
Wajib yer kengkawan..
*Pada yang boleh puasa la*
Syawal baru raya yer kengkawan...
Merepek lagi...


Nak citer sikit la pasal Ramadhan tahun lepas...
Kira2 macam buang belakang la yer kejap...
Aku ni seorang penghidap tiriod...
Aku dibawah kategori 18sx hyper...
Nak tau lebih lanjut sila ke encik google...
Aku nak citer tunggu entry lain lak...


Jadi bila bulan puasa akan ada masalah...
Orang tiriod ni tak boleh lapar...
Menggigil la kalo tak makan...
Ada yang boleh pengsan...
Aku tak pernah la sampai pengsan..
Cuma tak larat tahap tak hengat punya la...


Sebab aku jadi cenggitu, aku degil tak nak makan ubat...
Dah tu dekat bertahun aku tak buat checkup...
Bila nak dekat puasa baru sibuk g farmasi cari ubat...
Dah terlambat cik kak oiiiii....
~___~


So, puasa tahun lepas aku berjaya turunkan berat badan sehingga 10kg...
Dari 70++ ke 60++...tanjat gegirl tau...
Tapi bukan sebab puasa, tapi sebab tiriod aku....
Turun berat badan yang seksa...
Minggu pertama puasa jer, rasa nak MC seminggu...
Tak larat nak bercakap, bawak badan, solat, berjalan...
Semua la tak larat...


Jadi, untuk tidak mengalami masalah yang sama...
Lepas raya tahun lepas, aku buat check up semula...
Citer je yang benar kat doktor tu...
Malas nak pergi hospital dan makan ubat yang banyak...
Nt mendap kat buah pinggang...
*Ha ha ha..alasan*
Doktor tu call doktor pakar and membebel dalam english...
Aku buat tak faham jer...
Tapi sebenarnya aku faham la doktor ko ngumpat aku...


Klinik refer aku ke hospital, dah tu hospital discharge balik...
Refer kat spital pakar lain lak...
Tu yang menyebabkan aku malas nak check up...
Kena pergi klinik or hospital sana dan sinun...
Last2 aku bawak jer referral letter tu kat klinik mula2 aku pergi...
Dia accept dan amik kes aku...


Dan seterusnya sesi mengambil darah dan makan ubat berbiji-biji pun bermula...
Dan aku pun meneruskan kehidupan ku seperti biasa...


Dan Ramadhan tahun ni, aku berharap aku dapat berpuasa dengan tenang..
Tanpa simpton2 tiriod aku tu...
Masih ada la, tapi dah berkurangan...
Still on ubat-ubatan...
(^______^)

#Buka puasa apa petang ni...


#Ramadhan Kareem...
Ramadhan Kareem VS Allahu Akram
A : "Apa maksud Ramadhan Kareem?"
B : "Ramadhan Kareem bermaksud Ramadhan yang mulia"
A : "Oh ya ke?"
B : "A'ah, jadi bila dengar orang sebut Ramadhan Kareem, kita jawab dengan jawapan ini, Allahu Akram"
A : "Apa pula maksudnya?"
B :"Maksud Allahu Akram ialah Allah lebih mulia"


Tuesday, 24 March 2015

~ Alhamdulillah | Masih Ada Rezeki ~

Assalamualaikum wbt....

Macam-macam isu sekarang ni kan...
Musim panas....tapi Alhamdulillah...ada gak hujan..
Pasal hudud...no komen..
Pasal GST lagi la hangat...
Lagi2 dah nak masuk April kan..
Kat tempat keje aku lak..
Isu Annual Dinner...

"__________"

Tapi isu aku ni lain...
Tak lain isu hadiah contest..
Dah la tak berapa nak join...
Sibuk geram tgk orang lain menang besar...
Ada yg menang keta...
Ada yang menang duit 10K kau...
Ada yang hari2 post gambor hadiah...
Mak ni haih...nan hado...
Rezeki dah tertulis dah untuk kawan-kawan yang rajin..
Berbaloi usaha mereka masing-masing....

Ni je ha aku menang...



Yang ni antara 500 terawal...
Dapat la 2 ketul...



Hadiah ketiga dari contest Dutch Lady & Giant...
Sebelum ni aku dah menang hadiah mingguan dari contest yang sama...
So, total dapat la voucher Giant RM150



Sample dari Total Image...
Tapi kena main game untuk dapatkan sample ni...



Sample dari EverydayMe..
Pantene Aqua Pure...
Wangi dan syampu ni takde silicone ye...



Yang ni fresh dari FB nih...
Conso dari Gene Martino...
No. 9 tu ha nama tuan tanah...



Eh!...dah lama tak menang dari Blu Inc...
Sekali dia bagi bagus punya hadiah...
Aku dapat email lepas je aku post entry pasal hadiah ni...
Dah tu dua plak email gumbira....





Google balik cari apa yang aku menang...
Alhamdulillah sangat....



Yang ni email kedua...
Daily prizes untuk contest Nestle Drumstick...
Masih berjalan lagi...
Untung dapat topup...
Tahun lepas aku join, topup RM20...
Tahun ni up lagi jadi RM30



Alhamdulillah...
Masih dimurahkan rezeki...


Wednesday, 28 January 2015

~ Resepi | Roti Sardin Celup Telur Golek Serbuk Roti ~

Assalamualaikum wbt..

Tetanjat - tanjat semua tengok tajuk resepikan...
Padahal roti sardin goreng jer...
Tapi ini resepi versi aku..
Nama mesti kebabom punya....
("/)
*ada macam muka confius tak*

Selalu tengok orang penyek2 kan roti pastu gulung2 kan...
Yang ni tak payah...
Sonang eee..

Bahan yang perlu ada...
1. Roti..nak sebuku boleh, berbuku2 pun boleh...
2. Marjerin cap felda..
*anak felda harus la sokongkan*
3. Sardin cap yang korang rasa tak ragu2...
4. Telur ayam gred A..besar punya..

Cara nak membuatnya...
1. Roti tu aku potong tepinya...yang coklat2 tu...ni kes anak tak makan tepi...
2. Pastu tepi roti yang dipotong tu, blend kasi hancur...
3. Sekeping roti tadi tu potong kepada 4...
4. 2/4 roti sapu marjerin, 2/4 lagi satu sardin...
Pastu kita kahwinkan roti tu....satu belah sardin satu belah ada marjerin...
Terpulang la kalo nak letak benda lain..
Buatlah sampai habis roti atau sardinnya...
5. Pecah telur, celup roti kat telur dan golek2 kat serbuk roti....
6. Sedia digoreng dan siap...

 Tapi bila korang pakai serbuk roti buat sendiri, maka akan ada serdak hitam2 kat roti korang...
Lepas dua kali goreng, aku tapis serdak2 tu...




Sebelum dicelup ke dalam minyak...



Sedang dikunyah oleh tuan tanah...
Aku buat roti ni sebab kitaorang plan nak pergi pantai remis...
Asyik2 pantai remis kan...
Dah itu je yang dekat..




Ini pulak kengkonon nak offer kat anak tu ha..
Tapi bo layan jer..
Tengah seronok mainkan...

Tapi bila dah balik...
Bekas kosong je bagi kat mak...
Lepas berendam semua laparkan..
Nasib kitaorang laki bini dah makan dulu...

Resepi simple jer ni ha...

Tuesday, 27 January 2015

~ Hadiah Kecil-Kecilan ~

Assalamualaikum wbt..

Ada la hadiah kecil-kecilan yang aku terima..
Aku pun dah jarang-jarang join contest..
Sebabnya selalu kalah dengan cemerlang..
Dah banyak sangat kaki tangan contest kot...

Orang lain dah tahap jerung mengganas...
Aku...tengok dengan jelesnya...
Yela...orang lain menang bergaya..
Orang lain kreatif luar kotak...
Aku asyik selesa dalam kotak...

Itu la namaya rezeki atau tuah masing2...



Hadiah dari contest majalah...



Contest offline Dutch Lady di Giant
Aku join sebab memang anak-anak minum susu ni..
Lagi satu, harga offer kat Giant memang berbaloi la..
Selalu aku beli kat 99 Speedmart RM16.20..
Pernah dapat beli serendah RM14.99 dekat Giant..
Kena rajin berjalan-jalan cuci mata ni..



Tak pernah menang kalau joint contest via SMS ni..
So, tertanjat gigirl bila dapat call...
Hadiah mingguan...
Boleh la buat topup beli pop contest kat Giant tu ha..

Ada satu lagi hadiah dari contest ni...
Kira aku menang hadiah mingguan dan hadiah utama...
Tapi hadiah belum tau lagi...
Suspense tunggu parcel...  


Thursday, 15 January 2015

~ Kisah Kolam Renang Pandamaran Lagi ~

Assalamualaikum wbt..

Ape la aku tulis mukadimah ni...
Dah banyak kali backspace ni..
"_________"

Okeyla, camni la citernya..
Dedulu aku ada post pasal kolam renang pandamaran...
Nak tengok post tu klik ler kat sini 
Sekali post tu paling meriah la orang kata..
Kalo g kat keyword Nuffnang tu memanjang post ni orang carik...
Takde bangga riak bagai...
Cuma teruja jer sikit...


View count post antara yang paling banyak..


Antara 3 post yang "terhangat"

Sebab musabab tak banyak web atau blog yang cerita mungkin...
Lagi satu sebab tajuk full aku tu mungkin..
Mungkin, mungkin lah...

So, dah agak lama jugak tak pergi sebab asal cuti jer balik kampung..
Asal cuti jer suami keje...
Dan 1 hari tu janji dgn anak-anak nak bawak mandi kolam..
Petang tu terus packing2 baju pergi...
Sesampai je parking kat kolam renang tu ada nampak banner...
Eh eh...jap, macam kenal jer gambar kat banner tu...



* Klik untuk lebih kepercayaan *

Sekalinya...
Tu gambar suami dgn anak-anak...
Gambar dari blog...
Kembang kempis montot...
Tapi montot suami la...
Dia punya gambar..
Nasib gambar mak takder...
Kalo tak kecoh kat situ...
Glamour you....
*tangan sotong tu*

Ada dua banner, tapi satu tu kecik jer...
Satu tu kat pintu masuk...

Pasrah je la MPK amik gambar tu...
Tak pasal2 glamour kan..
Sorry pada akak yang pakai suar jeans tu...
Kalau dia pandang kamera, confirm dia pun glamour you...
*tangan sotong lagi*

* Gambar yang ketiga dalam post INI yang di pakai *
* Kalo bagi credit back to owner picture pun ok aper kan *
* Boleh la kembang semontot dgn inche suami tu *



~ Hari Pertama Persekolahan ~

Assalamualaikum wbt...

Semua update citer pasal 1st day anak sekolahkan..
Tak tertinggal aku pun...

Naluri seorang ibukan..
Kengkonon tak nak share kat FB tapi kat Insta upload gak..
Kat blog pun nak update gak la..
Hew hew.....

Ala...gambar pun sekepin dua jerk..
Dah masuk kelas, mak bapak semua balik..
Takde yang tunggu bagai...
Tahun lepas boleh gak tengok2...
Tahun ni sebab dua-dua satu sekolah...
Takde la risau sangat...
Yang adik pun dah biasa dengan cikgu dan sekolah..

Lepas hantar masuk kelas, mak pak g dating sarap berdua...
Terasa usia semakin menginjak tua...
Kalau semakin menginjak muda tu seram dah...
Besar dah anak2 aku tu ha...




Susah gak nak kejut si adik...
Selalu hantar pengasuh tidur lagi...
Ni pagi2 kena kejut...
Mandi air suam pun gigil lagi..

Kakak senang...
Kejut bangun mandi, siap cakap yes, yes..



Dah ready nak hantar ke sekolah...
Semoga dipermudahkan urusan pembelajaran menimba ilmu dunia dan akhirat untuk...

Izz Azzalea & Izz Muhammad Alfi Iqmal...

Thursday, 8 January 2015

~ Hari Konvokesyen Tadika ~

Assalamualaikum wbt....

Setelah sebulan memerap...
Hari ni baru ada kelapangan..
Tapi bukan la lapang sangat...
Masih banyak kerja outstanding ni ha...

Entry sebelum ni pasal sukan...
Jadi penutup untuk 2014 adalah hari konvo pulak...
Ikut sekolah konvo ni digabungkan dengan 3 tadika..
Dan diadakan di dewan SMTK..
Sekolah Menengah Tinggi Klang...
Tapi cikgu cakap yg 5 tahun tak payah pergi pun tak apa..
Kan tahun depan konvo lagi kan...kan..kan..

Jadi konvo dan merangkap jamuan akhir tahun sekali...
Dibuat kat sekolah tadika jer...



Bersama-sama AJK dan cikgu tadika...









Bersama BFF



Bff



Penaung tadika...



Ala...goyang...dah la gmbr sekepin jer...






Peace yo...





Dari pihak sekolah dapat crayon, beg, sijil dan bunga...
Barang Frozen tu gift hari jadi kawan tadika...



Sijil...


Itu sahaja nak kongsi mongsi disini....
Lain kali saya tulis lagi...