Friday, 29 November 2013

~ Lea Masuk Sepital 2 Hari ~

Assalamualaikum w.b.t...

Tajuk entry diatas dirujuk...
Sekian, terima kasih....
Ok, bhai..

Ada gak merasa penangan batu lesung kan..
He he he...

Dah lama rasanya Lea tak admit...
Minggu lepas 22/11 - 24/11 Lea admit sebab asma teruk..
Selalunya kalau Lea warded sepital mau 3 hari ke atas..
Jarang la sehari ke 2 hari dah discharge..
Aku pun lega sebab tak payah nak aply leave..
Kebetulan warded hari jumaat malam..

Alkisahnya, Lea memang dah start batuk seminggu sebelum warded...
Dan hujung minggu 16/11 - 17/11 tu kitaorang balik kampung...
Tujuannya lawat makcik suami warded hospital Tg. Karang...
Disebabkan cuaca yang lembab, pastu Lea yang tak reti duk diam..
Asyik nak dukung kucing je, pastu malam lak pakai ubat nyamuk lingkar tu...
Dah tu ke hospital Tg. Karang gak, sebab nampak teruk...
Lepas amik neb, terus aktif balik...

Esoknya, 18/11 tu memang ada appt dengan doktor pakar...
Doktor bagitau ada jangkitan kuman dan on AB...
Tapi still ada batuk dan kerap amik gas...
Seminggu tu bergilir la aku dengan inche suami amik cuti jaga Lea..
Hantar pengasuh hari Khamis dan Jumaat je...

Jumaat malam dalam pukul 12 malam, Lea batuk2...
Aku sapu dengan minyak bawang putih yang aku buat sendiri...
Dan bagi minum air zam zam...
Tetiba Lea menggigil dan macam kejung2...
Mau tak gelabah...takut sawan kan...
Cepat2 capai apa yang patut terus g HTAR..

Dekat bilik asma, Lea kena amik 2x neb..
Tapi still tak ok, so doktor kata admit..
Aku da ready dah sebab tengok Lea bernafas macam payah..



Hari 1st, kena pakai oksigen sebab nafas tak stabil...
4 jam sekali amik neb...
So, petangnya dah aktif seperti selalu...
Doktor pun cakap, aktif je lompat sana sini...

Hari ke-2 dah serupa rumah dia buat...
Lompat sana sini..pergi buat lawatan ke katil2 orang lain..
Tp kebanyakkan baby yang admit ward...
Masih amik neb dan on AB, cuma off oksigen..

Petang sikit doktor bagi discharge sebab nafas dah ok..
Bunyi asma pun dah kurang...
Admit kali ni ramai sedara belah suami yang datang melawat Lea...
Sebab makcik suami dr sepital Tg. Karang pun kena transfer HTAR..
Suka la dia, sebab dapat duit sedekah dari sedara mara...




Boring2 duk kat wad tu buat la video..
Kebetulan gambar kat hospital semua corrupt..
Yang tinggal hanya video dan sekeping gmbr kat atas tu ha...

Duduk sepital 2 hari jeeeee....
Bil hospital RM3 jeeee...
#Lea bayar sendiri pakai duit dia#
Tapi belanja lelain, lebih RM100 hengget..
Minyak, makan dan etc..
Claim pun tak dapat banyak tuh..

Yang penting Lea dah sihat...Alhamdulillah....
Kesian dengar dia batuk malam2...
Kita yang tua batuk pun kekadang perit..
Inikan lagi budak...
Menangis je la yang dia boleh buat..

Pasni kena carik rawatan alternatif...
Macam homeopathy or rawatan perubatan Islam...
Sebolehnya tak nak Lea bergantung dengan pam dan gas...

~ Wassalam ~

Wednesday, 27 November 2013

~ Buat Duit Melalui Halaman Sosial ~


Assalamualaikum w.b.t...

Tajuk entry hari ni kemain ko...
Boleh buat tajuk pembentangan dah...
Sekali baca macam eh...betul ke apa aku tulis....
2x baca, boleh la faham...aku la..korang??
Takde unsur2 ganas, lucah atau seandainya....

Sebenarnya aku bukan la pakar sangat pasal tajuk kat atas...
Cuma bila orang citer pasal buat duit, sumpah semua orang akan teruja..
Cam aku la, yang duit gaji ciput jew...kot2 la boleh menambah hasil 1 ke 2k...
#semangat#

So, banyak cara sebenarnya...
Dari yang jual barang...aku rajin tengok jer..
Dari yang jual service...macam2 ada..
Dari yang rajin share...aku rajin sikit-sikit.. 
Dari yang rajin tulis...aku tak berapa nak rajin...
Dan macam-macammmmmmmm lagi...
Panjang m tu sebab memang banyak giler cara nak buat duit secara halal...

So, aku pun terpengaruh la....
Kata nak menambah hasilkan..
 Tapi rajinnya sikit...
Terpengaruh je banyak....
Macam mana nak cepat kaya...

Kat bawah ni antara page yang aku dah sign up...
Tapi korang mesti gelakkan..
Ala, dapat ciput tp sibuk nak cerita bagai kat blog...
Hallooooo, kan aku dah tulis kat atas yang aku ni rajinnya sikit..
Pandai2 la korang paham...
Aku citer ni just nak kongsi apa yang aku tahu...
Dan aku citer kat blog sebagai reminder kat aku yang dah pelupa banyak...
Aku ni kekadang sign up, pastu tinggal...dasar pelupa...
Kalau ikutkan banyak lagi blog2 lain yang citer pasal buat duit ni...



Nuffnang - adalah 18 hengget jer...
#Itupun sendiri klik, kantoi#
Mula2 buat blog dulu, aku tak tau pun pasal nuffnang nih..
Kira buat blog sajer suka suki...
Tak tau pun buat blog boleh dapat duit...tak tipu...
Lepas sekodeng blog2 orang...Dah tu tanya kat member2..
Baru la tau...tp tak kisah pun, sebab aku tak ramai follower pun...
Kepada yang follow, terima kasih berjuta2 lemon...
#Sedor diri#



ChurpChurp - adalah 5 hengget...tak rajin ngeshare pun...
Sign up sebab caranya senang...
Dah senang2 pun malas lagi kan nak share...
Ikut mood aku bila nak share...
Ikut mood kengkawan jugak nak klik link yang aku share...
Jangan la mara yer, asyik2 nama aku jer yang share...
Carik income lebih sikit...sikit je...
He he...#ttayang gigi#



8share - adalah 8 hengget jugak...
Yang ni pun senang sangat...share dan share...
Share selagi kau mampu...
Bagi yang banyak account dalam social page, untung la...
Tapi kalau nak berjaya cam orang lain...
Kau sanggup hadap apa orang lain akan kata...
Tak kisah la orang kata direct or non-direct...
Yang aku ni lak jenis pikir perasaan orang lain...
Sebab sah2 kena kata dengan kengkawan..
#Walaupun diorang tak cakap kat aku la#
Sebab apa korang share akan menyemakkan dinding2 rahim FB dan dll diaorang...
Bagi orang tak kisah dan kengkawan banyak support memang best...
Senang2 boleh cash out ratus2...
So, lai2 tolong klik sikit...
#Promote nampak, double jerk#



Exabytes - 50 hengget tu pun free...
Yang ni sign up pun sebab free, dah tu dapat 50 hengget terus..
Dari mula2, sampai sekarang masih 50 hengget...
Tak tau bila nak bertambah...
Pasrah je la...
#Aku pun tak paham benda nih#

Itu je yang aku ada pun...
Kesimpulannya, memang senang make money via social page ni..#Omputih teruih#

Antara resipi asam masak merah kejayaan adalah :- 
Bahan pertama, rajin petala ke 7..
Bahan kedua, semangat berapi2 yang tak padam2...
Bahan ketiga, sanggup jadi bahan oleh kengkawan...
Bahan seterusnya, pikir la sendiri....

Banyak lagi korang boleh explore sendiri...
Google kan ada...
Dari hari2 hadap FB, blog dll...
Sesambil tu boleh buat duit...sesambil juga kita derma duit...
Dan boleh gak sesambil tu senyum sorang2...

Lupa plak nak habaq mai...
Kalau korang kaki contest tegar megar segar bugar...
Pun senang nak buat duit or dapat gadjet free or apa2 yang free la dari social page ni...
Ni kisah contest online la...offline lain citer..
Kebanyakkannya, tak payah modal duit pun..
Modal idea yang kreatif dan lain dari yang lain..
Modal ramai kawan2 yang sokong..eg, yang kena like or vote...
Modal pandai ambik gambar yang cun2 dan buat slogan terbaik wok...
Modal rajin carik page yang ada contest...
Dan yang penting modal dari segi masa...
Sesetengah apps atau game atau contest kena alert setiap masa...


Pesan atuk aku : Aku tak buat research pun, taip, up gambar, terus publish...
Jadi, kalau korang rasa entry aku cam salah, tegur tau..
Kalau korang rasa entry aku cam tak betul isi kandungan, pun tegur tau..
Kalau korang rasa entry aku ni cam tak cukup, bagitau ler, kot2 aku boleh tambah lagi...
Kalau korang rasa entry ni cam berlagak bagus, korang boleh komen...no hal...
Aku pun bukan la bagus sangat...hanya menyuarakan apa yang otak aku pikirkan..

Terima kasih baca blog aku nih...
Sekadar bercerita...

Thursday, 21 November 2013

~ Makan - Makan | Fullhouse Setia City Mall ~


Assalamualaikum...

Ini cerita lama sesangat...
Sebab dah ada dalam draft, aku up jugak la entrynya..
Nak delete terasa kesian, kesiat kat diri sendiri...
Penat2 taip, pastu delete....kan kesian kat jari jemari ai yang comel2...

Okey, kat Fullhouse ni pun first time makan..
Poyo la sikit...nasib la makan free...
Jadi poyo kuasa 2....FOC kot...
Selalu dengar orang cakap jer..
Selalu tengok kat blog orang jer...

Taip pepanjang, tapi gambar tak gak muncul2...
Jom layan....



Fullhouse..rumah penuh or penuh rumah????



Setia City Mall..
Tak tau nak bagi direction..
Korang sampai sana nt, carik je kat map direction dia...



Geng2 office sedang memilih makanan yang paling mahal...
Ada sayup2 suara sumbang berkata...
Jangan amik set lunch..kalo boleh amik yang mahey sikit..
Habiskan apa yang diperuntukkan...
Tak baik kan membazir...uolls...
Tak gitu kengkawan....



Memasing terkujat..ye la, semua first timekan...
Ada yang pakai jug ko...kat umah kemain pakai gelas...
Sekali kat sini jug yang diserve...
Ada plak yang melebihi ketinggian sendiri..opssss..



Ni ha menda yang aku amik...
Jgn tanya ape kenamanya...



Aku amik air ni...
Tak silap aku banana ntahapantah...
Jenuh plak nak gayakan minum dalam jug...



Nak gak interframe...

Itu je la nak citer...

K...

Friday, 15 November 2013

~ Macam Tak Ada Jer, Macam Ada Jer ~

Assalamualaikum w.b.t...

Agak2 aku tak update blog hari ni, minggu depan genap la sebulan tak ada cerita...
Asyik2 jalan pantai remis punya cerita jer...
Heh heh...bukan sebab malas tau..
Hari2 buka blog, tp tengok blog update member lain jer...
Ada citer menang itu, ini...#jelesnya#
Ada citer pasal baby...#bestnya#
Ada citer pasal g holiday...#seronoknya#
Yang terbaru, pasal UPSR...#tahniahnya#

Tension tau tengok diorang nih..
Ada jer nak citer...
Yang aku ni ha, kering kontang...
Nak citer menang itu, ini...takde menang pun..
Nak citer pasal baby...anak dah besar pun...
Nak citer pasal g holiday...keadaan tak mengizinkan pun...
Nak citer pasal UPSR...anak kecik lagi pun...
Tapi ada la anak buah belah suami sorang UPSR..

Update gak la hadiah tecik2...
Rezeki dari Allah, yang penting Syukur Alhamdulillah...
Takde modal, yang penting rajin masuk, rajin g collect...
Nak guna tu tengok produk dan keadaan la...
Berbaloi or tak..



Produk Melvita Rose - Glam Magazine



Voucher Jojoba Spa - Her World Magazine



Due Date : 31 Dec 2013 - Nak letgo murah2 jer...



Yang ni kira hadiah ker? Yang penting FOC...
New flavor from Doublemint...



Voucher Heinz RM15..
Minimum spending RM20..
Aku tak pergi rasanya, jadi sesapa nak bagitau, boleh aku bagi jew...



Mug Limited Edition - Leno Giveaway...
Belum boleh collect lagi...



Voucher RM 600 - Malswisse Lucky Beauty Wheel 
Yang ni tak pasti betul ke tak..
Macam tak percaya jer...
Kang g sana kena bayar lagi...



RM30 Zalora Voucher...
Kena spend RM99...

Apa2 pun, Alhamdulillah...
Sapa nak bagi free kan...
K..Bhai..