Monday, 29 August 2016

~ Gastrik ~

Assalamualaikum wbt..

Dulu, aku pernah kena gastrik..
Skala kesakitan 6 / 10 la..
Dedulu tu masa tingkatan 2..
Kena masa duduk asrama..
Gigih la warden hantar kat kecemasan Hospital Tanjung Karang..
Pernah la merasa air kapur yang betul2 rasa kapur..
Itu dulu la punya cerita..

Lepas tu ada la gak kena..
Tapi aku tak ingat kesakitan nya tahap mana...
Mungkin tak seteruk dedulu tu...
Mungkin 3 / 10 atau 4 / 10 skala kesakitannya..
Tu pasal tak ingat sangat..

Jumaat lepas aku kena sekali lagi..
Yang ni tahap kesakitan 8 / 10 la..
Kalau 9 / 10 mau guling2 dah aku...
Seingat aku, aku makan tengahari..
Petang tu dalam pukul 6 aku amik roti jugak...
Balik rumah, memang tak jamah apa pun..
Air pun takde, hatta setitik pun..

Dalam 8.30malam keluar rumah pergi Klinik 1 Malaysia untuk bukak jahitan kat kepala Alfi..
Alfi jatuh masa main, kena jahit 1 jahitan kat dahi..
Lepas tu ajak suami pergi Giant untuk beli barang dan makan..
Disebabkan lapar, aku ajak suami makan dulu..
Time ni perut dah start sakit..
Aku order char kuey tiaw dan kopi tarik..

Baru je masuk parking Giant, aku dah tak tahan..
Perut dah lain macam...
Sah angin dah penuh..
Ajak suami balik jer, 
Kebetulan plak Aina mengamuk nak susu..
Kelam kabut jadinya...

OTW balik terus singgah klinik..
Sampai klinik bukan pergi daftar dulu...
Aku pergi "melabur" dulu...
Itupun kurang lega..
Masih sakit lagi..

Daftar, jumpa doktor, dapat ubat terus balik..
Sampai je rumah terus telan ubat..
Sedap plak air kapurnya...
Dulu jenuh gak nak telan..
Sekarang rasa berangin..ada rasa gula2 kata anak aku..

Terus rehatkan diri..
Maaf la inche suami..bini mu pengsan dulu...
Itu jer nak citer pun..

Moral of story :  
makan la ikut waktu wahai tuan tanah oiii...
Jangan malas sangat lah...

~ynar~

Tuesday, 23 August 2016

~ Menang Hadiah Kecilan | Alhamdulillah ~

Assalamualaikum wbt...

Lama mood ber"contest" terkubur..
Sejak mengandung memang tak masuk sangat contest2 ni..
Offline ke online ke..
Ada la menang kecil-kecilan, tapi tak share pun...
Mood tu lari ntah kemana...
Tak jumpa kat mana dia lari..
"_____"

Yang ni rezeki kecil-kecilan sebagai rekod..
Alhamdulillah..



Menang Melvita ~ Eh! Feb 2016 



Tak pergi collect pun sebab dalam pantang..
Burn gitu saje..
Boleh courier, tapi dah bukan rezeki...



Nama suami menang 4 tiket Kidzania...
Tak tau sama ada nak guna atau let go..
Tak pernah pergi tapi tengok macam best untuk anak2..
Plus harga tiket pun mahal kan...
Mesti ada yang menarik..




Nama sendiri menang bantal..
Conso Prize : Goodnite Polyester Pillow worth RM48...
Tapi kena bank in RM10 for courier charges kot..
Nak bagi hadiah, tapi charge bagai...
Macam tak berapa ikhlas la plak..


Alhamdulillah dengan rezeki dariNya..
Moga berterusan lagi dan lagi...

~ynar~

Thursday, 4 August 2016

~ Puasa Setahun ? ~

Assalamualaikum wbt...

Alhamdulillah, tahun ni aku berpeluang puasa penuh 30hari..
Dah lama tak merasa puasa penuh...
Last puasa penuh tahun 1992 atau 1993 kot...
Masih darjah2 ketika itu...

Perempuan kan ada special case...
ABC tiap2 bulan..
Paling sikit ABC masa puasa aku kena 1 hari...tahun bila tak ingat..
Paling banyak ABC masa puasa, 30 hari...tahun 2010...sebab bersalin anak no 2...
Itupun tak habis ganti lagi..
Habis ganti nanti aku share yer...
Itupun kalau ingat..

Cukup puasa 30 hari, raya pertama terus ABC..
Dan ABC aku lama, 15 hari..
Bila la nak start puasa 6 ni kan...

So, dapat start puasa enam pada 20 Syawal..
Setelah puasa 3 hari sekali lagi ABC 23 Syawal..
Tergendala la plak..

Doa sangat2 dapat sambung lagi 3 hari..
Alhamdulillah, dapat sambung puasa 27 Syawal sampai la 29 Syawal..
Lengkaplah 30 hari + 6 hari..


Mudah-mudahan segala amalan kita diterima oleh Allah..
Dan sesungguhnya Allah sahaja yang mengetahui...


Menu iftar puasa enam :-

 3 hari aku buka puasa maggi kat rumah..
1 hari buka puasa roti cicah coklat kat rumah gak..
1 hari buka puasa mee goreng mamak sebab tayar motor pancit kat sekolah anak..
1 hari jer buka puasa mewah sikit...kawan2 ofis buat potluck raya..
Aku menyumbangkan rendang ayam pencen..
Jadi, tapau la sikit juadah potluck raya itu untuk aku buka puasa..



Rendang ayam pencen ku yang kusam...










Itu sahaja nak share..

Salam 1 Zulkaedah...

p/s : ABC = Allah Bagi Cuti ( period atau haid atau datang bulan )

~ynar~