Tuesday, 25 June 2013

~ Tadika Kemas Atau Pasti? ~

Assalamualaikum w.b.t...

Tahun ni Izz Azzalea dah 4 tahun...tahun depan dah 5 tahun...jadi tahun depan dah kena masuk tadika...Kalau dulu, ada tadika Kemas jer..tak payah susah2 nak pikir antar mana...tp zaman sekarang, memang banyak tadika kemas, tadika pasti dan tadika swasta lain..dan ada prasekolah lagi...ikut kemampuan mak ayah juga sebab yuran tadika sekarang tak sama macam dulu...seingat aku dulu sebulan RM5 jer...dulu la...26 tahun dulu...

Sekarang, nak daftar sahaja dah RM300-RM400..bulan2 lagi...siap ada tusyen lagi...terpulang pada mak dan ayah yang tentukan...tak kisah tadika mana, tp sebagai ibu bapa kena pastikan persekitaran, pembelajaran dan anak kita selesa...kat tempat aku tinggal sekarang pun ada 5-6 tadika...yang dekat area rumah ada 3-4 tempat...aku survey 2 jer...satu tadika kemas, satu tadika pasti amal...



Tadika kemas ni yuran agak murah..
Dalam RM100 lebih la..bulanan RM25.00..
Tak membebankan bagi aku...
Pelajar terhad, hanya 36 orang...
Walaupun tempat kecik, tp tempat dia nampak bersih..




Pasti amal ni yuran agak mahal...
Dekat RM400...bulanan RM50...
Pelajar ramai, 2 sesi, pagi dan petang...
Walaupun ramai, tempat agak selesa sebab besar...
Ada pembahagian kelas, 4, 5 & 6 tahun...


Kalau ikutkan aku nak pilih pasti amal ni sebab dia dekat dengan rumah pengasuh.. Tapi aku risau sebab terlampau ramai, Lea tak boleh fokus..nama pun budak..masih nak main lagi...Tapi sebab aku nak cikgu2 tadika tu betul2 fokus kat anak murid, aku hantar borang kat tadika kemas...kot2 anak aku nak terkencing, ada gak cikgu yang tolong..takut dah ramai, cikgu tak sempat nak tengok...walaupun jauh sikit dari rumah, aku ada masa 6 bulan nak carik orang atau transport yg boleh amik Lea balik dari sekolah...hantar pagi aku boleh hantar...

Selalu kita fikir, yang mahal mesti bagus...iyer, tp aku fikir semua budak ada kelebihan memasing..walaupun belajar kat tempat mahal, tak semestinya budak pandai..ikut tahap IQ budak jugak...mungkin cara pembelajaran atau persekitaran jugak..semua ibu bapa nak anak pandaikan...aku pun...kalau aku mampu, memang aku carik tempat terbaik untuk anak-anak belajar...harap-harap Lea jadi anak yang bijaksana...

ps: Aku bukan nak beza-bezakan tadika yang ada yer...aku hanya beri pandangan dari segi kemampuan aku..jauh sekali nak kata yang buruk2..masing2 ada kelebihan...kalau boleh, nak ada cikgu khas kat rumah...

pss : Mood serius sikit sebab macam tak percaya dah ada anak nak sekolah....begitu pantas masa berlalu...



Friday, 21 June 2013

~ Menang Berjemaah || Cornetto Uda Dan Dara ~

Assalamualaikum w.b.t...

Hari ni lemau sangat, sebab aku amik half day pagi..petang masuk keje..lemau sebab ingat kat Alfi yang meraung2 tadi cakap sambil jerit sesambil berjurai2 air mata "Mak, jangan pergi"..mcm aku tak balik jer...Nak, nt petang pukul 6.30 mak amik la....Lea, walaupun tak nangis tapi duk kat kusi muka cebik2 jer...Kalau hantar separuh hari, dah tu petang memang meraung la...bagi apa2 pun tak jalan...Nak, mak pergi keje...bukan berfoya-foya dengan ayah korang...*tetiba*..

Lemau2 ni, pandang keje pun naik nyampah...ishhh....malas sungguh..lagi2 bos takde...tukar shift ngan aku..aku cuti pagi, dia cuti petang....memang terbaikkkkk la...lagi2 Jumaat....keje ada, tp tak urgent..so, next week pun ok gak buatkan....*alasan*

Baru la nak citer seperti apa yang ditajukkan...hari tu inche suami menang minggu ke 4 Cornetto Uda dan Dara...tak ingat, ke tak baca? xper..meh baca kat SINI...tak pun korang klik kat FB Cornetto..kali ni aku pulak menang untuk minggu ke 6...menang berjemaah sungguh...*padahal aku yang main*





Alhamdulillah, rezeki...hari ni aku setelkan pos peraduan Kotex dengan Dutch Lady...Kotex tu tak target pun kereta...dapat Ipad Mini pun syukur...nak bagi teman Ipad 2 aku tuh...Dutch Lady tu dapat payung pun ok sangat dah...*mood verangan* 

Hari ni baru terima hadiah Woods'..citer kat SINI...itupun sebab aku tanya pasal hadiah dah pos ke belum...Tetiba datang adik abang pos laju yang dah kenal muka aku tu....*glamour kau* bawak parcel...rupanya Woods' 3 bungkus...*3 jeeeee* elok la tu, time2 jerebu teruk ni..agak2 sakit tekak tak payah cari Woods' dah...




Sekian...wasalam....



Friday, 14 June 2013

~ Alhamdulillah | Sessi Mengumpul Hadiah ~

Assalamualaikum w.b.t..

Seminggu takde entry...sebab, hari2 aku buka blog, tp tak tau nak citer apa...nak citer pasal hadiah, aku suka kumpul semua buat satu entry...nak citer pasal birthday aku pun takde buat apa2..pergi beli makanan kat pasar malam jer...itupun benda yang sama je aku beli...apam balik, keropok lekor, air jagung dengan kulit ayam goreng...#mana badan tak naik#..tp sebab birthday aku, aku up sikit beli yong tau fu, satay, roti john, jajan anak2 dgn tau fu fa...



Merangkap makan malam sekali...


Alhamdulillah, rezeki minggu ni...
Meh2 la tengok....



Cek dari Great Eastern Life - Inche Suami...
Cerita kat sini...



Pemenang mingguan CornettoLove - Inche Suami jugak..
Aku yang jawab, tp nama dia yang naik...
Itu namanya rezeki...



Hadiahnya - 2000 Bcard points + RM100 voucher makan..
Bcard pun takde...tunggu PIC call macam mana...
Dah tau nama suami menang, baru la sibuk search Bcard tu apa..



Cover MIDI - peraduan CANN 



Blur giler gambar....
Hadiah Thermometer Digital + Baucer Cann RM200 + 30 minit urutan percuma..



Urutan dah setel, Thermometer dah dapat..
Tp voucher kena set nak beli apa kat sana semalam...
Dalam 6 bulan tak confirm, voucher burn...
Strategi pemasaran yang bagus....
Paling murah, kuali RM599...
Confirm burn la....semua barang Cann ni mahal2...



Hadiah dari majalah Glam online..cerita klik sini..
L'occitane Immortelle Brightening hamper worth RM250.



Hadiah dari majalah Eh online...cerita klik sini..
THE HOST limited edition merchandise.


Syukur atas rezekiNya...nasib tak sesat kat PJ semalam...walaupun salah lorong 2x...GPS semalam berfungsi dengan baik...



Friday, 7 June 2013

~ Wish By Google | My Birthday ~

Assalamualaikum w.b.t...

Pagi tadi buka google apsal macam gambar kat bawah....
Bila aku point mouse kat situ dia keluar Happy Birthday Yon!
Eh...bestnya...tp keluar kat pc aku je kan...
Komputer orang lain keluar google biasa je kan..kan...
Memang perasan lebih..ini semua poyos...

Aku buat eksprimen sikit...
Aku hide kan birthday aku kat fb, jadi takde sape tau...
Kat blog aku citer sebab aku tau, tak ramai yang baca blog..
Tulis syok sendiri jer....
So, aku nak tengok sapa yang wish...
Ternyata takde lagi setakat nih, 3.02petang..
Serius tak kecik ati pun...

Yang wish pakai sms, Inche suami...pg tadi lupa la tu sebab kelam kabut...
Yang wish pakai call, ayah dan emak aku...ohhh so sweetnya la....
Abah aku siap tanya tak potong kek..tengok la kalau rajin beli la kek petang ni..
Kalo malas kita makan nasi lauk campur je kat rumah...lagi kenyang...




Sempena peralihan umur dari 31 ke 32 tahun ni, aku berdoa supaya..
Yang aku akan senantiasa diberikan kesihatan yang baik..
Yang aku akan jadi mak yang terbaik untuk anak-anak *aku mak yang garang*
Yang aku akan jadi isteri terbaik untuk inche suami...*aku isteri yang banyak songeh*
Yang aku senantiasa dilimpahkan rezeki tak kira dari segi apa..
Anak-anak yang sihat, bijak dan baik...
Suami yang penyayang dan penyabar melayan kerenah aku..
Kerja yang bagus..mungkin lebih bagus...
Dan dimurahkan rezeki dalam setiap perjuangan yang aku lakukan..
Ameen...

~ Hadiah Kucing Hitam ~

Assalamualaikum w.b.t....

Aku ni baru2 ni je tau buat entry pakai schedule..dedulu, taip2 pastu ok terus post...budak baru belajarkan..Motifnya nak bgtau yang entry ni aku buat semalam, pastu aku buat2 schedule post hari ni...

Semalam dah dapat email dari Glam Magazine suruh collect hadiah...sekarang dah ada 2 hadiah kena collect kat Blu Inc Media..so, ada alasan la kena pergi...sebelum ni aku memang malas nak collect sebab takde masa nak pergi..kena collect time office hour plak tu..sabtu ahad tak leh...tengok la, next week baru decide pergi collect..

Semalam, abang posmen laju tiba2 datang kat aku..dia dah kenal sebab selalu muka aku jer terima barang kalau kat office nih kan...aku yang malu plak sebab glamour...ok, perasan sangat...



Borang contest...




Hadiahnya t-shirt merah MU bateri eveready untuk 9000 orang sahaja...
Cepat dia hantar...




Walaupun free size, tp still tak muat tang perut dan montot...




Sekarang ni badan aku tengah mengumpul lemak2....
Naik semacam jer...aku kaji2, mungkin penyakit aku dah sembuh...
Atau mungkin dari hyper ke hypo....
Hanya Allah sahaja yang tau...
Apa kata pasni buat jersey pesen peplum...
Yang macam aku, confirm muat...

Apa-apa pun kena bersyukur dengan rezeki dariNya...Alhamdulillah....

p/s : Sedekah dapat menyuburkan rezeki..mana tau sedekah seringgit, dapat rezeki seratus...



~ Aku Kena Paksa Cuti ~

Assalamualaikum w.b.t...

Aku tension dengan pengasuh anak aku...sebab aku kena paksa cuti dengan dia...tp sebab aku manusia waras, aku cuti gak la...lgpun hari ni jumaat...lgpun hari ni kan 7/6/19812013..lgpun hari ni hari lahir aku....heh...yang ke 32...dah 30an...sedor...ok, lari tajuk....

Kisah kena paksa cuti ni dah biasa...selalu inche suami akan bercuti, kalau pengasuh bagitau awal la...kalau esok nak cuti, hari ni baru bagitau nasib sang isteri la kena cuti..sebab tempat kerja aku flexible sikit..tulis je apply 3 hari sebelum cuti, tp biasanya apply 3 hari selepas cuti..no hal..tp bukan aku la..

Hari tu, 27/5 & 3/6 pengasuh dah minta cuti, 27/5 nak hantar anak dia buat medical checkup nak masuk  U..aku & suami tak dapat cuti, jd aku rasa dia bawak anak aku sekali kot..3/6 dia nak hantar anak masuk U...ok, suami aku dah cuti...ni dia msg lagi nak cuti 7/6 sebab anak dia kena pindah dari U Puncak Alam ke U Shah Alam...haila, kalo kena pindah sekalipun, pihak kampus akan uruskan la..bukan suruh mak ayah dtg tolong pun..aku pun pernah kena pindah dari U Manjung ke U Sri Iskandar, takdenya aku nak panggil arwah nenek aku datang tolong...ataupun dah rindu dekat anak kot...ke mak dah malas jaga anak aku...

So, kesimpulannya aku pun amik la cuti dengan rasa berat hati..sebab cuti aku kena catu, sebulan sehari jer..yang ni tempat keje aku tak flexible sangat...nasib la kan..Ok, baru nak feeling2 ada suprise dari suami bila balik keje ada kek campur belon2 kat rumah...pastu suami ajak makan kat luar...yeayy..tak payah masak..tp kalau dah cuti, takkan la sanggup belapor nak tunggu petang baru nak makan luar..sah2 kena masak, takkan anak nak mentekedarah susu je kan...hakikatnya, selalu cuti sabtu ahad pun aku jarang masak..breakfast merangkap lunch sekali dengan anak-anak di luar...dasar mak yang rajin belanja anak2..bukan malas yer...

So, hari ni aku bercuti...



* Gambar selingan *
Tak sabar nak balik kampung minggu ni..
Nak mancing ikan kalau ada masa..
Mancing ikan di market kalau tak cukup masa...
Nak berangan mancing, jangan harap la kalau ada anak kecik2...
Ikan mau histeria asyik kena baling batu...
Tak sempat makan umpan, kawan sebelah dah nyawa2 ikan...
Kena batu besar penumbuk...
Merepek memang best....