Wednesday, 27 July 2016

~ Rambut Putih a.ka Uban ~

Assalamualaikum wbt..

Seperti sedia maklum, selalunya orang lepas bersalin akan mengalami keguguran rambut..
Semua ibu-ibu akan merasa pengalaman ni..
Termasuk aku...3x bersalin, 3x gak la pengalaman mengerikan itu berlaku..
Sikat rambut pun takut2...
Pegang kepala pun seram2 gitu...
Rasa macam nak botak jer..

Antara punca-puncanya..

1. Penurunan hormon Estrogen selepas bersalin..

Masa pregnant hormon ni naik...jadi pas bersalin dia pun berubah..
Jadi relax dan kembali normal...
Jadi bulu-bulu yang ada di badan manusia pun ikut relax...
Senang gugur la mudah kata...
Tapi bulu-bulu lain susah plak yer...

"______=______"

2. Orang tua-tua kata, bila baby start main air liur @ menyembur @ ngences...

Aku pun tak pasti apa kaitannya rambut mak dengan baby menyembur...
Bukan baby tu sembur air liur dia kat rambut mak pun...
Tak tau la kalo time kita tido dia spray air liur kat rambut maknye...

"____=____"

Kesimpulannya, rambut gugur tu normal bagi ibu lepas bersalin...

Tapi, bagi aku plak...
Aku bukan setakat kehilangan rambut, tapi hilang uban jugak...
Sebab kepala aku banyak sangat uban a.k.a rambut putih...
*Ceh, nak a.k.a bagai...*

Sayang oooo rambut putih ni...
Sebab ada hadis tau untuk orang cam aku yang banyak rambut putih ni..
Walaupun rambut tu tercacak kerinting giler...
*A.k.a rambut gatal*
Tertahan-tahan jer tangannya nak cabut...


Dari Abu Hurairah , Rasulullah shallallahu ' alaihi wa sallam bersabda ,


" Janganlah mencabut uban kerana uban adalah cahaya pada hari kiamat nanti. Siapa saja yang beruban dalam Islam walaupun sehelai, maka dengan uban itu akan dicatat baginya satu kebaikan, dengan uban itu akan dihapuskan satu kesalahan , juga dengannya akan ditinggikan satu derajat , "
( HR. Ibnu Hibban dalam Shahihnya . Syaikh Syu'aib Al Arnauth mengatakan bahawa sanad hadis ini hasan ).

Kalau anak atau anak buah aku nak cabut aku tak bagi...
" Nanti rambut ni yang tolong mak/ucu nak masuk syurga tau "
Confident jer bagitau...
Mudah-mudahan menjadi satu doa..

Ada kajian yang mengatakan rambut putih a.k.a uban ni tanda akan mempunyai hidup yang panjang dan sihat..tapi, dari segi risiko lain mempunyai tahap tinggi untuk menghidap kanser. 

Wallahu' alam bisshawab



Ni la budak yang sembur2 air liur tu...
~100 days of life ~

Tuesday, 19 July 2016

~ Kisah Bersalin Izz Aina Khadeeja | #Throwback ~

Assalamualaikum wbt...

Due date bersalin ikut buku merah aku 21/3/16...
Aku syak dan yakin akan bersalin awal..
Aku tak pasti kenapa aku yakin nau nak bersalin awal...
Padahal dah 6 tahun lepas last bersalinnya..
Cara2 teran pun dah lupa nak oii...
Sakit contraction pun tak hingat mana..

Mula2 nak gak bersalin 29/2/16..
Tahun lompatkan...rare sikit..
Tapi masa tu tiada tanda2...
Aku pun rilek keje lagi...

Pastu dah lepas 29/2/16..
Aku agak2 bersalin tarikh 11/3/16, sebab sama tarikh lahir Lea..
Doa2 gak kot sama tarikh...
Sebenarnya belum ready lagi...
Hua....takut sangat...
Okeylah, yang Alfi pun week 39 baru bersalin...

End up, week 37 dah bersalin...3/3/16...
Alhamdulillah, semuanya selamat dan dipermudahkan...
Bersalin petang dalam 4.39ptg, so selalunya esok baru discharge...

Tapi disebabkan baby aku pepagi esoknya muntah air...
Orang kata air ketuban + lendir dia tak habis sedut...
Dah tu nurse pulak nampak, terus dia bawak jumpa doktor...
Terus doktor tolak ke tingkat 6...NICU..
Doktor takut muntah masuk paru2...
Dah la baby belum BF lagi..
Memacam dah aku pikir...
Takut stay lama kat hospital macam Lea..
Takut kuning dan demam jer...
Tapi aku berdoa semoga baby takde pape dan boleh discharge awal...

So, petang tu ibu dah boleh discharge...
Ajak suami pergi tengok anak kat tingkat 6..
Ala..ala...ala...syiannya la anak ibu tu...
Dah la paling kecik...2.35kg jer...
Duk la diam2 dalam trolley baby tu..

Mula2 cek pampers, tgk2 berak..cuci pastu amik nak bagi susu...
Walaupun susu takde lagi tapi paksa gak bagi..
Tanya doktor incharge, tak boleh discharge lagi..
Muntah dah xder, tapi doktor nak check tiriod plak..
So, dpt discharge dari NICU, tapi kena masuk ward G4 plak..
Ward yang ni ibu kena stay sekali...
Alhamdulillah, kalo kat NICU kena tggu katil kosong dulu...
So, ibu tak boleh la balik lagi...
Janji dapat tgk, pegang, BF baby depan mata..

Yang kesiannya, nak tunggu discharge dari NICU ke ward G4...
Berejam tu ha nunggu ye oiii...
Dah la dalam pantang..baru 2 hari kot bersalin..
Naik lif, turun lif...jalan pergi kafe..
NICU tingkat 6, G4 ground floor...
Memang masuk angin badan dah...
Makan minum tak jaga...

Akhirnya, malam tu badan aku menggigil bentan...
So, aku minta nurse panadol..
Nurse tanya susu bengkak ker?
Susu pun takde lagi nurse oiii...
Pakai stokin, minta minyak panas sikit kat katil sebelah, selimut dan tido...
Alhamdulillah, lega sikit...

Baby pun tak banyak meragam...
Setelah 4 hari di hospital, doktor bagi discharge...
Tapi ada plak surat referral ke KK sebab kuning dah ada..
Follow up ke HTAR pun dah bagi sebab nak cek result tiriod...
Hospital besar, lab punya mesin canggih, tp result still tak dapat..
Hmmmm....no comment...

Ahad, 6/3/16...bermulalah berpantang dirumah...
Fuhhh, lega dapat balik...



Fresh from labour room...



Baju kemain 6month...sekali lahir underweight...
Atas sikit je dari line kuning berat awak tu...



Bakal mak usu dia pakaikan baju ni...
So sweet la dik....



Ni mesti degil dalam perut...
Dapat tanda dari "kawan" awak kan...



Bersama ibu awak...



Aku gelar dak tenit..tenit...

Throwback 4 bulan lepas punya citer...

p/s : Kengkonon nak buat album, satu hari satu gambar..
Tapi disebabkan abang dia jeles orang lebihkan adik dia tu...
Habis didelete gambar dalam phone...
Ngamuk jugak ibu dia yang dlm pantang tu...
Abang dia, tapi tetap panggil adik sebab 6 tahun bezanya...

Monday, 18 July 2016

~ Ramadhan 1437H | 2016 ~

Assalamualaikum wbt...

Baru nak citer pasal ramadhan...
Syawal dah nak habis...
Slow2 citer kan..

Ramadhan kali ini, aku baru start keje 6 hari...
Kelam kabut sikit la..
Jenuh fikir nak hantar Aina dan Alfi macam mana...
Sian inche suami la..
Pas hantar Lea sekolah, dia g punch card..
Pastu balik rumah tukar keta antar Aina plak..
Pastu balik rumah tukar moto plak...
Aku pulak hantar Alfi pergi sekolah...
Terus g keje...

Semedangnya lambat...Tak pernah sampai awal...
Sebab bulan puasa aku kena masuk awal pukul 8pagi...normal 8.30pagi..
Petang pulak, inche suami balik awal 4.30ptg, dia la tanak nasi dengan air..
Pastu g amik Aina dengan Alfi..
Aku plak, balik 5.30 terus amik Lea..
Bulan puasa sekolah Lea balik 5.30 tu yang kontrak bulan posa mak amik...
Balik rumah, zup zap masak tuk berbuka...
Belum lagi Aina ngamuk minta dukung...
Orang berbuka dia pun buka mulut nak makan jugak...
Kamu baru 3 bulan lebih nak oiii...
Tapi mak suap gak kurma, bagi rasa kata orang...

Begitulah rutin bulan posa...
Bazar Ramadhan kat area rumah adala 2x jer aku jejak...
Kat kampung plak 2x...
Berbuka kat luar plak adalah 2x-3x gak...
Itupun sebab dah takde idea nak masak apa dah...
Tapi bebanyak gerai kat bazar tu pun tak tau nak beli apa...
Semua yang teringin dapat la...
Cuma akok kerdut sampai la ni tak dapat...

Alhamdulillah, tahun ni sahur cuma sekali tinggal...
Terlajak tido, lagipun natural alarm terawal bunyi..
Natural alarm = Aina bangun nak susu...
Selalu dia bangun area 4.30 ker pukul 5.00 pagi..
So, lepas susu aku terus jer la menyahurkan diri bersama suami...
Itu hari pukul 4 dah bangun, so pas susu mak pun tidur semula...
Alasannyer, awei lagikan...
Sedor2 pukul 6...sahur tengok jam je la..

Alhamdulillah...puasa kali ni dapat full mark, tak coti pun...
Tapi terawih masih zero mark...
Sob..sob..
InsyaAllah, kita cuba tahun depan...
Itu je pun nak citer...



*Pic sehari sebelum puasa*