Tuesday, 31 December 2013

~ Kenangan 2013, Harapan 2014 ~

Assalamualaikum wbt...

Tajuk kemain omputih....
Semua orang post pasal kenangan 2013...
Dan harapan 2014...
Aku pun nak jugak...
Entry last di tahun 2013...

Esok, Lea dah nak register tadika..
Dah 5 tahun anak dara kerinting aku tu..
Harap2 dia macam mak dia gak..
Tinggal je kat sekolah, tak menangis langsung...
Ha ha ha..mak dier brutal dulu, mana ada nangis...
Kelengkapan dah 80%, tinggal baju je belum amik...
Esok bayar yuran dan setel apa2 yang patut..

Sepanjang tahun 2013..macam2 dilalui...
Ada gumbira...ada gak berduka...
Ada gak kelakar..Ada gak menyampah..

Macam awal tahun dulu..
Aku masih boleh pakai baju saiz M..
Sekarang dah tak muat...dah tukar ke L...
Takut lama2 naik XL....huarrrrrrr...

Aku dulu hyperthyroid...tu pasal makan apa saja, badan maintain 60kg...
Aku memang tak makan ubat hospital, alasan ubat pahit dan banyak sangat...
Bila aku berubat kampung, serasi plak..padahal sekali je aku makan ubat nenek tu..
Dan-dan sekarang dah 70kg lebih...huarrrrrr lagik...
So, azam 2014..aku nak berat 60kg baru la BMI aku ok...itupun dah last phase untuk standard weight...

Dah beranak dua ni, urat pun dah banyak putus..
So, dah limited sikit ingatan aku..
Kisah raya pun ingat-ingat lupa...
Kisah contest pun tak banyak aku ingat...
Bila ada publish kat blog baru teringat, ohhhh..aku pernah menang ni rupanya...
Haru sungguh...
So, azam 2014 nak rajin update blog sebagai reminder or lebih kurang dairi lah..

Tahun 2013 ni pulak, Lea disahkan ada asma...
Kerap kali amik neb, doktor dah start bagi inhaler kat rumah..
Tapi mak degil, kengkonon tak nak bagi anak bergantung kat gas...
Last2 anak yang merana...sebulan sekali mesti pergi emergency...
Ubat kampung belum try lagik, masih mencari yang serasi...
Rawatan alternatif dah usha2...
Azam 2014, nak amik berat sangat pasal kesihatan anak2..
Sebelum ni pun bukan bermaksud tak ambil berat...sapa tak sayang anak kan...
Tapi macam tak cukup amik berat...
Lea ni dah la terlebih aktif...

Tahun 2013, tak banyak menang contest..
Sebab aku malas dan masuk sekadar melepaskan lelah di tangga..
Macam tak berapa nak rancak la..
Sebab bila kemain masuk, tp tak menang tu memang hampa...
Tapi itulah rezeki masing-masing...
2014, kalau nak menang macam2 macam orang lain, kena la usaha lebih banyak...

Tahun 2013 gak, pertama kali aku tender surat resign...
Macam tak percaya lak aku g interview, pastu boleh dapat offer tinggi...
Mungkin berkat Dhuha yang aku baru start...
Tapi, sebab bagi aku tempat lama aku ni banyak kenangan, aku tolak...
Berjurai2 gak air mata ni tumpah....
He he he he..masih di tempat kerja lama...
Tapi kerja bertambah, selaras dengan gaji yang bertambah...
Azam 2014, kerja kena siap ikut dateline dan buat betul2...
Kena buktikan yang kita layak untuk jawatan tu...

Kebelakangan ni, aku rasa diri aku makin suka melewatkan sesuatu benda atau kerja...
Contoh macam kerja...
Dateline hujung bulan, lagi 2-3 hari hujung bulan baru menggagau..
Dah kena ot sampai malam....
Sian kat anak2..
Lagi satu contoh yang tak baik..
Aku suka sembahyang lambat..
Zuhur lebih kurang 1.30pm, tp dekat2 pukul 3.45pm baru aku buat...
Memang teruk betul aku rasa...
Padahal sembahyang awal waktu lagi afdal..
Salah aku sendiri sebab tak pandai manage diri sendiri..
Azam 2014, kena re-schedule diri sendiri...umur dah meningkat..
Kena muhasabah diri...perangai tak elok, buang atau delete...
Time management untuk diri sendiri....
Gunakan social network yang ada untuk tambah nilai yang berguna...
Jangan lalai dengan teknolgi terkini...

Tadi konon nak karang sikit jer..
Dah melalai panjang berjela..
Kalau ikutkan setiap hari kita berazam..
Berazam nak lebih baik dari semalam kan..
Aku pun...

Banyak lagi benda or perkara yang perlu aku buat dan ubah...
Puasa ganti aku ada lagi sebulan, then kena kira fidiyah puasa..
Nak lebih berkeyakinan lagi dari segi communication..
Nak improve english vocab aku...
Nak banyak bersedekah..
Nak belajar mengaji balik...
Nak buat fixed saving....

Kalau nak listkan memang panjang...
Kira bukan azam 2014 lah semua kat atas tu, lebih pada azam hari2 kan...
Nak itu dan nak ini....
Dan sebagai makhluk Allah, yang penting, nak lebih dekat denganNya...
Menjaga hubungan denganNya...





Selamat Tahun Baru 2014..
Salam 29 Safar...
Dunia semakin tua, kita juga...
Berubah untuk yang lebih baik dan lebih dekat denganNya...
Insya Allah...


2 comments:

  1. main contest nih mcm untung sabut gak makk yon yee., walopon kita hntr byk2 contest tp yg menang orglen., biler orglen byk2 menang baru kita join hntr byk2 contest ghituu..,uhUUU

    ReplyDelete