Tuesday, 11 April 2017

~ Izz Aina Khadeeja | Jangkitan Kulit Impetigo ~

Assalamualaikum wbt..

Aina kena jangkitan kuman dekat muka..
Firstly, kena infection area mata..
Kebetulan, 6/3/17 check up setahun terus jumpa doktor..
Dapat antibiotik, cream dan eye ointment..

Esoknya, mata dah ok.. 
Pergi kat area hidung..
Jangkitan kat hidung tu sentiasa berair..
Bila air tu kena tempat lain, cepat betul merebak nya..



Hari ke 2@3..
Hidung dah melepuh...
Kat mata dah kurang sikit..



Hari ke 4@5
Kat mata dah clear..
Merebak ke hidung...



Dah seminggu, merebak teruk gak..
Kesian betul tengok Aina...
Tapi alhamdulillah, dia aktif macam biasa...


Siap bawak pergi pantai..
Sambil cuci2 kudis kat hidung...
Seronok betul dia celup puting dekat air masin...
Dah tu masuk mulut...
Masin nak oiii...





Antibiotik dah habis, kudis tetap macam tu..
Makin merebak adalah..
Dah naik ke mata semula..
So, aku decide bawak jumpa pakar kanak2..
Doktor ckp jangkitan kuman..
Tapi tak ckp jenis apa..
Dapat antibiotik dan ubat sapu...



Hari ke 10..
Aku amik cuti sebab nak pastikan dia amik AB dan cuci kudis2 tu dengan air suam...
Pastu sapu ubat.. berdarah2 jugak hidung Aina aku cuci...

Bukan tak percaya babysitter, tapi anak sendirikan..
Puas hati kalo kita tengok depan mata dan handle sendiri..
Lagipun doktor pesan, air dari kudis ni boleh merebak..
So, kalau boleh cutikan dari hantar ke babysitter..

Hari ke-2 lepas on AB baru, kudis dah kering...
Maksudnya, takde air dah kat kudis2 dia...
Semakin hari semakin surut dan makin hilang...
Hidung dia pun kembali bersih...



Tu ha muka pas habis makan AB..
Alhamdulillah.. 
Diberikan kesembuhan kepada Aina..
Terima kasih pada kengkawan yang mendoakan Aina...




Masa Aina sakit, aku ada search la kat google jenis2 penyakit kulit..
Yang lebih kurang sama dengan Aina adalah jangkitan kulit Impetigo..
Simpton2 yang lebih kurang...
Korang boleh search sendiri...

Alhamdulillah... takut merebak masuk dalam hidung jer..
Dan takut merebak kat anak2 orang lain kat babysitter..

Kesimpulannya, kulit baby amat sensitif..
Bila nak cium, pegang atau main-main dengan dia, 
kita kena pastikan tangan, muka dan badan kita bersih...

Mainan dan barang2 kat rumah pun kena sentiasa bersih...
Mencegah kan lebih bagus dari merawat..
Rawatan sekarang bukan murah...
Kos Aina pergi klinik pakar itu hari RM120...
Cash tau.. tak boleh pakai kad medical or credit card..
Tapi nasib baik boleh claim balik...


~ynar~

No comments:

Post a Comment