Monday, 18 July 2016

~ Ramadhan 1437H | 2016 ~

Assalamualaikum wbt...

Baru nak citer pasal ramadhan...
Syawal dah nak habis...
Slow2 citer kan..

Ramadhan kali ini, aku baru start keje 6 hari...
Kelam kabut sikit la..
Jenuh fikir nak hantar Aina dan Alfi macam mana...
Sian inche suami la..
Pas hantar Lea sekolah, dia g punch card..
Pastu balik rumah tukar keta antar Aina plak..
Pastu balik rumah tukar moto plak...
Aku pulak hantar Alfi pergi sekolah...
Terus g keje...

Semedangnya lambat...Tak pernah sampai awal...
Sebab bulan puasa aku kena masuk awal pukul 8pagi...normal 8.30pagi..
Petang pulak, inche suami balik awal 4.30ptg, dia la tanak nasi dengan air..
Pastu g amik Aina dengan Alfi..
Aku plak, balik 5.30 terus amik Lea..
Bulan puasa sekolah Lea balik 5.30 tu yang kontrak bulan posa mak amik...
Balik rumah, zup zap masak tuk berbuka...
Belum lagi Aina ngamuk minta dukung...
Orang berbuka dia pun buka mulut nak makan jugak...
Kamu baru 3 bulan lebih nak oiii...
Tapi mak suap gak kurma, bagi rasa kata orang...

Begitulah rutin bulan posa...
Bazar Ramadhan kat area rumah adala 2x jer aku jejak...
Kat kampung plak 2x...
Berbuka kat luar plak adalah 2x-3x gak...
Itupun sebab dah takde idea nak masak apa dah...
Tapi bebanyak gerai kat bazar tu pun tak tau nak beli apa...
Semua yang teringin dapat la...
Cuma akok kerdut sampai la ni tak dapat...

Alhamdulillah, tahun ni sahur cuma sekali tinggal...
Terlajak tido, lagipun natural alarm terawal bunyi..
Natural alarm = Aina bangun nak susu...
Selalu dia bangun area 4.30 ker pukul 5.00 pagi..
So, lepas susu aku terus jer la menyahurkan diri bersama suami...
Itu hari pukul 4 dah bangun, so pas susu mak pun tidur semula...
Alasannyer, awei lagikan...
Sedor2 pukul 6...sahur tengok jam je la..

Alhamdulillah...puasa kali ni dapat full mark, tak coti pun...
Tapi terawih masih zero mark...
Sob..sob..
InsyaAllah, kita cuba tahun depan...
Itu je pun nak citer...



*Pic sehari sebelum puasa*




No comments:

Post a Comment