Tuesday, 19 July 2016

~ Kisah Bersalin Izz Aina Khadeeja | #Throwback ~

Assalamualaikum wbt...

Due date bersalin ikut buku merah aku 21/3/16...
Aku syak dan yakin akan bersalin awal..
Aku tak pasti kenapa aku yakin nau nak bersalin awal...
Padahal dah 6 tahun lepas last bersalinnya..
Cara2 teran pun dah lupa nak oii...
Sakit contraction pun tak hingat mana..

Mula2 nak gak bersalin 29/2/16..
Tahun lompatkan...rare sikit..
Tapi masa tu tiada tanda2...
Aku pun rilek keje lagi...

Pastu dah lepas 29/2/16..
Aku agak2 bersalin tarikh 11/3/16, sebab sama tarikh lahir Lea..
Doa2 gak kot sama tarikh...
Sebenarnya belum ready lagi...
Hua....takut sangat...
Okeylah, yang Alfi pun week 39 baru bersalin...

End up, week 37 dah bersalin...3/3/16...
Alhamdulillah, semuanya selamat dan dipermudahkan...
Bersalin petang dalam 4.39ptg, so selalunya esok baru discharge...

Tapi disebabkan baby aku pepagi esoknya muntah air...
Orang kata air ketuban + lendir dia tak habis sedut...
Dah tu nurse pulak nampak, terus dia bawak jumpa doktor...
Terus doktor tolak ke tingkat 6...NICU..
Doktor takut muntah masuk paru2...
Dah la baby belum BF lagi..
Memacam dah aku pikir...
Takut stay lama kat hospital macam Lea..
Takut kuning dan demam jer...
Tapi aku berdoa semoga baby takde pape dan boleh discharge awal...

So, petang tu ibu dah boleh discharge...
Ajak suami pergi tengok anak kat tingkat 6..
Ala..ala...ala...syiannya la anak ibu tu...
Dah la paling kecik...2.35kg jer...
Duk la diam2 dalam trolley baby tu..

Mula2 cek pampers, tgk2 berak..cuci pastu amik nak bagi susu...
Walaupun susu takde lagi tapi paksa gak bagi..
Tanya doktor incharge, tak boleh discharge lagi..
Muntah dah xder, tapi doktor nak check tiriod plak..
So, dpt discharge dari NICU, tapi kena masuk ward G4 plak..
Ward yang ni ibu kena stay sekali...
Alhamdulillah, kalo kat NICU kena tggu katil kosong dulu...
So, ibu tak boleh la balik lagi...
Janji dapat tgk, pegang, BF baby depan mata..

Yang kesiannya, nak tunggu discharge dari NICU ke ward G4...
Berejam tu ha nunggu ye oiii...
Dah la dalam pantang..baru 2 hari kot bersalin..
Naik lif, turun lif...jalan pergi kafe..
NICU tingkat 6, G4 ground floor...
Memang masuk angin badan dah...
Makan minum tak jaga...

Akhirnya, malam tu badan aku menggigil bentan...
So, aku minta nurse panadol..
Nurse tanya susu bengkak ker?
Susu pun takde lagi nurse oiii...
Pakai stokin, minta minyak panas sikit kat katil sebelah, selimut dan tido...
Alhamdulillah, lega sikit...

Baby pun tak banyak meragam...
Setelah 4 hari di hospital, doktor bagi discharge...
Tapi ada plak surat referral ke KK sebab kuning dah ada..
Follow up ke HTAR pun dah bagi sebab nak cek result tiriod...
Hospital besar, lab punya mesin canggih, tp result still tak dapat..
Hmmmm....no comment...

Ahad, 6/3/16...bermulalah berpantang dirumah...
Fuhhh, lega dapat balik...



Fresh from labour room...



Baju kemain 6month...sekali lahir underweight...
Atas sikit je dari line kuning berat awak tu...



Bakal mak usu dia pakaikan baju ni...
So sweet la dik....



Ni mesti degil dalam perut...
Dapat tanda dari "kawan" awak kan...



Bersama ibu awak...



Aku gelar dak tenit..tenit...

Throwback 4 bulan lepas punya citer...

p/s : Kengkonon nak buat album, satu hari satu gambar..
Tapi disebabkan abang dia jeles orang lebihkan adik dia tu...
Habis didelete gambar dalam phone...
Ngamuk jugak ibu dia yang dlm pantang tu...
Abang dia, tapi tetap panggil adik sebab 6 tahun bezanya...

No comments:

Post a Comment