Monday, 29 August 2016

~ Gastrik ~

Assalamualaikum wbt..

Dulu, aku pernah kena gastrik..
Skala kesakitan 6 / 10 la..
Dedulu tu masa tingkatan 2..
Kena masa duduk asrama..
Gigih la warden hantar kat kecemasan Hospital Tanjung Karang..
Pernah la merasa air kapur yang betul2 rasa kapur..
Itu dulu la punya cerita..

Lepas tu ada la gak kena..
Tapi aku tak ingat kesakitan nya tahap mana...
Mungkin tak seteruk dedulu tu...
Mungkin 3 / 10 atau 4 / 10 skala kesakitannya..
Tu pasal tak ingat sangat..

Jumaat lepas aku kena sekali lagi..
Yang ni tahap kesakitan 8 / 10 la..
Kalau 9 / 10 mau guling2 dah aku...
Seingat aku, aku makan tengahari..
Petang tu dalam pukul 6 aku amik roti jugak...
Balik rumah, memang tak jamah apa pun..
Air pun takde, hatta setitik pun..

Dalam 8.30malam keluar rumah pergi Klinik 1 Malaysia untuk bukak jahitan kat kepala Alfi..
Alfi jatuh masa main, kena jahit 1 jahitan kat dahi..
Lepas tu ajak suami pergi Giant untuk beli barang dan makan..
Disebabkan lapar, aku ajak suami makan dulu..
Time ni perut dah start sakit..
Aku order char kuey tiaw dan kopi tarik..

Baru je masuk parking Giant, aku dah tak tahan..
Perut dah lain macam...
Sah angin dah penuh..
Ajak suami balik jer, 
Kebetulan plak Aina mengamuk nak susu..
Kelam kabut jadinya...

OTW balik terus singgah klinik..
Sampai klinik bukan pergi daftar dulu...
Aku pergi "melabur" dulu...
Itupun kurang lega..
Masih sakit lagi..

Daftar, jumpa doktor, dapat ubat terus balik..
Sampai je rumah terus telan ubat..
Sedap plak air kapurnya...
Dulu jenuh gak nak telan..
Sekarang rasa berangin..ada rasa gula2 kata anak aku..

Terus rehatkan diri..
Maaf la inche suami..bini mu pengsan dulu...
Itu jer nak citer pun..

Moral of story :  
makan la ikut waktu wahai tuan tanah oiii...
Jangan malas sangat lah...

~ynar~

No comments:

Post a Comment