Tuesday, 27 August 2013

~ Syawal 1434H | Raya 2013 ~

Assalamualaikum semua...

Disebabkan banyak list entry yang kena karang...
So semalam dah publish pasal last puasakan...
Hari ni aku citer pasal raya pulak...
Tahun ni raya biasa2 jer, jarang ada yang luar2 biasa pun...

Tahun ni turn beraya rumah mak sendiri, di Keratong 7, Pahang...
Sehari sebelum raya kitaorang sampai...
Kitaorang bermaksud, aku satu family, adik satu family dan adik bongsu sorang...
Memang sarat dan sendat la bonet dan kereta..

Bergerak dari rumah pukul 11.00 mlm...
Amik adik kat Komuter Klang, terus masuk kesas..
Singgah Hospital Ampang amik si bujang bongsu tuh...
Masuk tol Sungai Besi terus la meredah highway...
Exit Senawang dan terus ke Keratong 7 a.k.a Chanis..

Pukul 4 sampai, mak tengah goreng ikan..
Terus bersahur dan sambung tido..
Takkan nak bakar lemang kot, belum umum raya lagi masa tuh..
Agak-agak la wei....

Okeylah, dipendekkan cerita...Kita terus masuk cerita raya..
Macam biasa, mak buat rendang daging, kari ayam,
Ketupat segera dan lemang yang dibeli..
Untuk baraan, mak buat soto...
Gambar makanan semua tu langsung tak ingat nak amik..
Sibuk nguruskan anak2...Selalu si Alfi jenis senang bangun pagi..
Tak tau kenapa, raya tahun ni boleh bantai tido sampai 11 pagi..
Penat kot tolong atuk masak ketupat air hujan semalam...

Nak bergambar full pun susah, ada yang dah buka baju la..
Ada yang keluar la...jadi, ini je la yang ada...



Bunga api time...tak padan dengan ada Asmanya si baju hijau tuh...



Si bujang bongsu, lepas jer confirm raya sepeket dia bakar...



Model Aaron Aziz kecik - Ammar Isyraf..


2 dara pingitan di ambang pintu...
Tunggu tetamu cik bedah???



Tak sempat siap lagi dah nak posing...



Sepupu ~ sepapat



Sepupu ~ sepapat ceria...



Tengok la, punya susah nak begambor...
Sibuk dengan botol susunya jer...



Tak semenggah gambarnya...



Muka2 dah ready untuk collect duit raya...



Sesi bermaaf-maafan sesama anak..
Mak yang kena banyak minta maaf nih...



Eceh eceh eceh...



Gambar 1st...
Dua orang takder...



Yang ni complete, semua ada...



Yang ni, dah ready utk beraya...

Itu je lah gambar yang ada..
Raya ke-2 petang dah balik ke Tanjong Karang, Selangor..
Pukul 5.30 bertolak, sampai kampung 1.30pagi...
8 jam perjalanan, itupun lalu Highway Lekas - Kajang..
Exit dekat Saujana Impian, tembus federal highway...
Balik Klang jap, terus ke Tanjong Karang...

Gambar raya umah mak mentua, langsung takder..
Macam lupa plak nak bergambor...
Beraya rumah nenek pun tak teringat nak bergambar..
Hish....asyik sibuk melayan anak...
Sibuk beraya rumah sedara-mara...
Rumah jiran2 yang banyak tolong arwah nenek dulu...

Itupun tak habis beraya..
Inche suami punya kencing manis menjadi2 sebab dia makan durian tak hingat..
Jadi, beraya la kami tiga beranak...

Itula cerita raya tahun nih...
Yang sedih, dah lalu kubur + singgah masjid Sungai Leman..
Disebabkan bawak anak-anak, aku tak singgah pun kubur arwah nenek...
Takut budak2 kan...cuma kirimkan Al-Fatihah dari masjid jer..


P/s : Baju raya, hadiah dari Giveaway...Tudung pun hadiah dari blogger, yang beli hanya kain ela kosong...
Alhamdulillah...

P/s 2 : Raya ke 2 (9/8) birthday Alfi yang ke-3, maknya pun baru pagi tu teringat...Gigih le ker Muadzam Shah carik kedai kek...Semua tutup..Kalo pergi Segamat mungkin ada kedai bukak..Takper la...nt kita sambut sekali jer birthday ayah, mak, lea dgn alfi...jimat kos belanja...aci tak???


No comments:

Post a Comment