Friday, 29 November 2013

~ Lea Masuk Sepital 2 Hari ~

Assalamualaikum w.b.t...

Tajuk entry diatas dirujuk...
Sekian, terima kasih....
Ok, bhai..

Ada gak merasa penangan batu lesung kan..
He he he...

Dah lama rasanya Lea tak admit...
Minggu lepas 22/11 - 24/11 Lea admit sebab asma teruk..
Selalunya kalau Lea warded sepital mau 3 hari ke atas..
Jarang la sehari ke 2 hari dah discharge..
Aku pun lega sebab tak payah nak aply leave..
Kebetulan warded hari jumaat malam..

Alkisahnya, Lea memang dah start batuk seminggu sebelum warded...
Dan hujung minggu 16/11 - 17/11 tu kitaorang balik kampung...
Tujuannya lawat makcik suami warded hospital Tg. Karang...
Disebabkan cuaca yang lembab, pastu Lea yang tak reti duk diam..
Asyik nak dukung kucing je, pastu malam lak pakai ubat nyamuk lingkar tu...
Dah tu ke hospital Tg. Karang gak, sebab nampak teruk...
Lepas amik neb, terus aktif balik...

Esoknya, 18/11 tu memang ada appt dengan doktor pakar...
Doktor bagitau ada jangkitan kuman dan on AB...
Tapi still ada batuk dan kerap amik gas...
Seminggu tu bergilir la aku dengan inche suami amik cuti jaga Lea..
Hantar pengasuh hari Khamis dan Jumaat je...

Jumaat malam dalam pukul 12 malam, Lea batuk2...
Aku sapu dengan minyak bawang putih yang aku buat sendiri...
Dan bagi minum air zam zam...
Tetiba Lea menggigil dan macam kejung2...
Mau tak gelabah...takut sawan kan...
Cepat2 capai apa yang patut terus g HTAR..

Dekat bilik asma, Lea kena amik 2x neb..
Tapi still tak ok, so doktor kata admit..
Aku da ready dah sebab tengok Lea bernafas macam payah..



Hari 1st, kena pakai oksigen sebab nafas tak stabil...
4 jam sekali amik neb...
So, petangnya dah aktif seperti selalu...
Doktor pun cakap, aktif je lompat sana sini...

Hari ke-2 dah serupa rumah dia buat...
Lompat sana sini..pergi buat lawatan ke katil2 orang lain..
Tp kebanyakkan baby yang admit ward...
Masih amik neb dan on AB, cuma off oksigen..

Petang sikit doktor bagi discharge sebab nafas dah ok..
Bunyi asma pun dah kurang...
Admit kali ni ramai sedara belah suami yang datang melawat Lea...
Sebab makcik suami dr sepital Tg. Karang pun kena transfer HTAR..
Suka la dia, sebab dapat duit sedekah dari sedara mara...




Boring2 duk kat wad tu buat la video..
Kebetulan gambar kat hospital semua corrupt..
Yang tinggal hanya video dan sekeping gmbr kat atas tu ha...

Duduk sepital 2 hari jeeeee....
Bil hospital RM3 jeeee...
#Lea bayar sendiri pakai duit dia#
Tapi belanja lelain, lebih RM100 hengget..
Minyak, makan dan etc..
Claim pun tak dapat banyak tuh..

Yang penting Lea dah sihat...Alhamdulillah....
Kesian dengar dia batuk malam2...
Kita yang tua batuk pun kekadang perit..
Inikan lagi budak...
Menangis je la yang dia boleh buat..

Pasni kena carik rawatan alternatif...
Macam homeopathy or rawatan perubatan Islam...
Sebolehnya tak nak Lea bergantung dengan pam dan gas...

~ Wassalam ~

No comments:

Post a Comment