Friday, 7 June 2013

~ Aku Kena Paksa Cuti ~

Assalamualaikum w.b.t...

Aku tension dengan pengasuh anak aku...sebab aku kena paksa cuti dengan dia...tp sebab aku manusia waras, aku cuti gak la...lgpun hari ni jumaat...lgpun hari ni kan 7/6/19812013..lgpun hari ni hari lahir aku....heh...yang ke 32...dah 30an...sedor...ok, lari tajuk....

Kisah kena paksa cuti ni dah biasa...selalu inche suami akan bercuti, kalau pengasuh bagitau awal la...kalau esok nak cuti, hari ni baru bagitau nasib sang isteri la kena cuti..sebab tempat kerja aku flexible sikit..tulis je apply 3 hari sebelum cuti, tp biasanya apply 3 hari selepas cuti..no hal..tp bukan aku la..

Hari tu, 27/5 & 3/6 pengasuh dah minta cuti, 27/5 nak hantar anak dia buat medical checkup nak masuk  U..aku & suami tak dapat cuti, jd aku rasa dia bawak anak aku sekali kot..3/6 dia nak hantar anak masuk U...ok, suami aku dah cuti...ni dia msg lagi nak cuti 7/6 sebab anak dia kena pindah dari U Puncak Alam ke U Shah Alam...haila, kalo kena pindah sekalipun, pihak kampus akan uruskan la..bukan suruh mak ayah dtg tolong pun..aku pun pernah kena pindah dari U Manjung ke U Sri Iskandar, takdenya aku nak panggil arwah nenek aku datang tolong...ataupun dah rindu dekat anak kot...ke mak dah malas jaga anak aku...

So, kesimpulannya aku pun amik la cuti dengan rasa berat hati..sebab cuti aku kena catu, sebulan sehari jer..yang ni tempat keje aku tak flexible sangat...nasib la kan..Ok, baru nak feeling2 ada suprise dari suami bila balik keje ada kek campur belon2 kat rumah...pastu suami ajak makan kat luar...yeayy..tak payah masak..tp kalau dah cuti, takkan la sanggup belapor nak tunggu petang baru nak makan luar..sah2 kena masak, takkan anak nak mentekedarah susu je kan...hakikatnya, selalu cuti sabtu ahad pun aku jarang masak..breakfast merangkap lunch sekali dengan anak-anak di luar...dasar mak yang rajin belanja anak2..bukan malas yer...

So, hari ni aku bercuti...



* Gambar selingan *
Tak sabar nak balik kampung minggu ni..
Nak mancing ikan kalau ada masa..
Mancing ikan di market kalau tak cukup masa...
Nak berangan mancing, jangan harap la kalau ada anak kecik2...
Ikan mau histeria asyik kena baling batu...
Tak sempat makan umpan, kawan sebelah dah nyawa2 ikan...
Kena batu besar penumbuk...
Merepek memang best....




No comments:

Post a Comment