Wednesday, 28 January 2015

~ Resepi | Roti Sardin Celup Telur Golek Serbuk Roti ~

Assalamualaikum wbt..

Tetanjat - tanjat semua tengok tajuk resepikan...
Padahal roti sardin goreng jer...
Tapi ini resepi versi aku..
Nama mesti kebabom punya....
("/)
*ada macam muka confius tak*

Selalu tengok orang penyek2 kan roti pastu gulung2 kan...
Yang ni tak payah...
Sonang eee..

Bahan yang perlu ada...
1. Roti..nak sebuku boleh, berbuku2 pun boleh...
2. Marjerin cap felda..
*anak felda harus la sokongkan*
3. Sardin cap yang korang rasa tak ragu2...
4. Telur ayam gred A..besar punya..

Cara nak membuatnya...
1. Roti tu aku potong tepinya...yang coklat2 tu...ni kes anak tak makan tepi...
2. Pastu tepi roti yang dipotong tu, blend kasi hancur...
3. Sekeping roti tadi tu potong kepada 4...
4. 2/4 roti sapu marjerin, 2/4 lagi satu sardin...
Pastu kita kahwinkan roti tu....satu belah sardin satu belah ada marjerin...
Terpulang la kalo nak letak benda lain..
Buatlah sampai habis roti atau sardinnya...
5. Pecah telur, celup roti kat telur dan golek2 kat serbuk roti....
6. Sedia digoreng dan siap...

 Tapi bila korang pakai serbuk roti buat sendiri, maka akan ada serdak hitam2 kat roti korang...
Lepas dua kali goreng, aku tapis serdak2 tu...




Sebelum dicelup ke dalam minyak...



Sedang dikunyah oleh tuan tanah...
Aku buat roti ni sebab kitaorang plan nak pergi pantai remis...
Asyik2 pantai remis kan...
Dah itu je yang dekat..




Ini pulak kengkonon nak offer kat anak tu ha..
Tapi bo layan jer..
Tengah seronok mainkan...

Tapi bila dah balik...
Bekas kosong je bagi kat mak...
Lepas berendam semua laparkan..
Nasib kitaorang laki bini dah makan dulu...

Resepi simple jer ni ha...

No comments:

Post a Comment