Friday, 5 July 2013

~ Kisah Signal Dan Lampu Merah ~

Assalamualaikum w.b.t...

Ye kawan2, hari ni saya nak bagi pencerahan sikit bagi tajuk kat atas tu...mari sama-sama kita hayati...

Amboi, skema sangat nampak...disebabkan rasa sakit hati dan sakit jiwa aku nak share sikit kat korang...sebagai orang perempuan yang hakiki, iyer, bukan perempuan melayu terakhir sebab ramai lagi perempuan yang akan lahir, aku seorang pemandu yang berhemah...dari segi bawa moto ego aku tu, paling laju pun aku bawak 100, itu kalau dah lambat g keje atau ada cik polis kejar...tp setakat ni laju sebab lambat je la...polis tak suka main kejar2 dengan perempuan cam aku..tak adventure langsung...


Aku memang seorang yang alert pasal signal sebab aku jenis lagi 1km nak masuk simpang dah bagi signal...poyo la statement...tp takder la selekoh tajam nak bagi signal...*macam ada sorang tuh*...tp ada sesetengah orang nak masuk simpang bagi signal, tp lepas simpang signal pun tak off sampai rumah...aku cukup tak berkenan kat orang camtu...sebab aku rasa menyusahkan orang belakang, sebab aku tak tau orang depan tu nak belok ker, terus ker...nak potong pun tak yakin...laki sendiri pun camtu gak...arghhh tension betul...patutnya masa belajar amik lesen moto, ajar sekali guna signal...tak payah ajar pakai tangan...sebab semua kenderaan sekarang ada signal. lain la kalau basikal dengan kereta kuda ke lembu ker...


Satu hari, dalam 6.50 ptg aku pun balik keje...keje dekat area port ni banyak la kontena2 dan lori besar2...memang kena hati2 dengan kenderaan besar nih..sebab pemandu memang tak perasan kalau ada motor2 kat tepi2...kan motor kecik campur pulak tuan yang kecik, tapi tang jari la...yang lain besar...


Aku nak masuk line kanan, jadi lagi 500mtr aku bagi signal ke kanan ok, bukan kiri *tak lawak*....aku perasan satu mamat naik moto gak yang agak rapat dengan aku...jadi aku pun makin laju la sebab aku nak elak dari mamat tu yang aku rasa nak amik line kiri masuk highway...tetiba aku nmpk kat cermin tepi dia brek mengejut...dah tu macam nak jatuh...laaaa, aku kan dah bagi signal...so, ape masalahnya nak brek mengejut lak mamat tuh...ker dia berangan nak lumba dengan aku...ker aku punya signal dah rosak ..ker dia tak nampak signal sebab moto aku dah setahun tak basuh...*statement nampak no tuan moto pemalas*...


Dah tu mamat tu macam marah..aku siap jerit cakap kuat-kuat, tak nampak signal ker?? tak pasti la dengar ke tak dengar sebab aku bercakap sambil motor pun berjalan...yang mamat tu amik jalan highway, yang aku amik jalan biasa...nasib tak sekali jalan, mau mamat tu turun sergah aku balik....


Terasa macam hampeh betul la mamat nih...buat sakit hati jer kena marah...tapi ada satu kisah yang buat aku nangis, tp bukan citer signal, tp citer lampu merah....yang ni nak kira lawak campur sedih la...




Signal depan je aku jumpa, signal belakang kat google tak ada la plak...


Dah lama kes ni, dekat2 setahun la kot..seperti biasa, pemandu perempuan cam aku ni kan mengikut undang2...satu pagi nak pergi keje, sampai Traffic Light (TF) nak masuk ke Bandar Sultan Suleiman, dari jauh aku nampak TF dah kuning, pastu merah...dari jauh aku laju la di celah2 kereta...dah sampai depan mesti la berenti...nama pun lampu merah...dan-dan aku letak kaki kat jalan, dummm...


Rupanya ada sorang mamat pakcik jatuh moto betul2 belakang aku...motor Aprilia lagik...dah tu pakcik tu marah aku, kenapa ko berenti? Nasib aku berenti, kalau tak ko kena langgar...Aik, aku pun jawabla...kan lampu merah pakcik, saya berenti la...takkan nak terus...Perasaan aku masa ni berani takut-takut...pakcik tu membebel, dah tu kenapa ko laju...aku jawab lagi, ye la...dah lampu merah, saya berenti la pakcik...pakcik tu membebel kat belakang kata aku laju la, nasib aku tak langgar la....masalah betul la pakcik ni...nama je pakai motor besar, tp otak kecik sangat...kalau dia langgar aku pun, yang salah dia...tp yang sakit aku la...


Bila TF tukar je hijau aku cepat2 jalan...sebab aku berani sekali jer, takutnya 2x...takut pakcik tu marah ke belasah ke...hempuk ke..malu wei, kena marah kat depan2 orang ramai..tp, waktu tu aku memang berani jawab sebab apa aku buat betul...ikut undang2 kan...cerita lawaknya..aku tak pasti orang tu budget mamat atau pakcik sebab dia pakai helmet fullface kan...aku slumber je panggil pakcik..dah tu, orangnya kurus kering berat dalam 60kg jer...jadi, bila motor besar tumbang, memerlukan lebih dari sorang untuk angkat..yang kelakar tak hingat, semua orang tengok jer...tak de saper nak tolong angkat...sampai dia mintak tolong sorang ane untuk tolong angkat...

Sampai kat tempat keje, tetiba aku menangis masa parking motor...aku rasa bengang campur malu..bila nangis tu rasa lega sikit perasaan aku...dan satu hari aku monyok jer..kenangkan peristiwa sedih kelakar tu...bila citer kat ofismate semua gelak jer, sebab seorang penunggang motor ego boleh jatuhkan motor aprilia...kecoh la...

Pastu, sekarang bila g keje aku mesti elak duduk tengah2 antara kereta, aku mesti amik tempat tepi sekali...takut kot2 jumpa lagi abang moto aprilia hijau yang tumbang dulu....he he, fobia kena marah....




Ihsan google...

Aprilia 
vs
Ego S



Ihsan google..

Jadi, korang semua jangan sangka moto kecik tak power...agak2 sikit kalau nak potong moto Ego kaler hitam...kot2 la aku yang pernah menjatuhkan motor besar ni yang korang nak potong....

p/s : Seram bila nmpk motor besar....kot2 la jatuh, saper nak tulung mamat tu angkat kan....

No comments:

Post a Comment