Wednesday, 17 July 2013

~ Menu Seminggu Puasa ~

Assalamualaikum w.b.t...

Ingatkan malas nak update menu2 nih...sebab rasa macam mental plak..tp, sebab dah terambik gambar kan..wajib letak kat blog...buat tayangan kejam..tapi aku baik hati, post entry lepas buka, tak nak korang terliur tengok makanan yang ntah hapa hapa ntah kan...tp kalau korang baca entry ni siang hari, tengah2 perut berkeroncong, aku takde jaminan tau...

Selama 7 hari puasa ni, baru sekali je ke bazaar Ramadhan..itupun sebab rasa malas meluap2...malas dan tak tau apa nak masak..meh la intai2 apa yang aku makan...dan selamat dah jadi bahan2 pembuangan pun...kot2 la dapat idea nak buka apa kan...

Aku gigih memasak tau, sampai rumah 5.45, terus ke dapur...yang best, suami dah balik awal..so dia dah masakkan nasi dan air...2 jer...okey lah kan...dari takder langsung....




Hari 1 : Pisang goreng, pulut cicah 4 jenis kuah...
Rendang ayam, kari ayam, kelapa manis dengan sambal bilis petai...
Suka ati kau la nak cicah pulut dengan apa...
Setting tepon lari, tu gambar gelap...



Hari 2 : Wadeh wareh dan bihun goreng kosong jer....



2 bekas bihun sebab, satu pedas dan satu biasa...



Hari  3 : Beli kuih RM3, mertabak maggi dan lauk-pauk.
+ jiran bagi kuih dengan bubur kacang.
Senak perut....



Hari 4 : Cucur badak telebih berendam + lauk pauk...
Itu bukan hangit tau, itu terlebih garing...baru sedap....
Menu lain tak dan nak amik gambar...



Hari 5 : Nasi beriyani segera, kuih keria, cucur badak lagi dan lauk pauk..
Kalau cuti meriah sikit makanannya...
Aku suruh inche suami beli keledek RM2/satu bakul...
Dia pergi beli 2 kilo kot...7-8 ketul keledek besar2...
Jenuh aku nak habiskan....sabar je la...



Hari 6 : Membeli kita di bazaar Ramadhan + lauk pauk...
Itupun banyak permintaan dari anak jer...
Macam puasa plak budak2 nih...



Hari 7 : Puding mangga, bingka pisang dan lauk pauk...
Semalam, orang dah habis azan aku pun tak buka lagi...
3 jenis lauk nak masak, jadi tu yang terlambat...

Alhamdulillah, dah masuk hari ke 8 berpuasa...Boleh katakan, aku buka puasa tak makan nasi...Sahur baru makan..walaupun masak, tetap ada pembaziran...Kalau la membeli, lagilah rasa rugi...beli banyak2 tapi tak makan....Aku takde la berazam ke hapa kan...tp, kalau boleh nak kurangkan belanja ke bazaar...tp duit lebih jugak sebab asyik beli barang basah je kan...tp puas hati sebab dapat masak gak...walaupun simple je menunya....

p/s : Orang lain bila puasa badan nampak kurus, yang aku ni makin mengembang...aku pun tak tau pasal apa...nak kata mengandung, memang mengandung..tp mengandungi pelbagai khazanah dalam perut...cuma baby je takder...jgn la baju raya tak muat...


1 comment:

  1. masak apa pun menyelerakan di bln puasa ni kan.. =)

    hai.. salam kenal,
    follower no.6
    done follow sini,
    jom follow teman yea yunk..=)

    http://tengkubutang@blogspot.com/ -->(official)
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/ -->2nd blog

    ReplyDelete